Πρόκειται για μια επαναστατική αλλαγή για τα δεδομένα της Ε.Ε. και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις οι αντιδράσεις είναι μεγάλες και συχνά αντίθετες. Οι Ευρωπαίοι καλλιεργητές και ο κλάδος παραγωγής και εμπορίας σπόρων υποστηρίζουν την πρόταση της Κομισιόν, ενώ οι οικολογικές οργανώσεις, όπως η greenpeace, ταυτίζουν τις προτεινόμενες αλλαγές με τη γενετική τροποποίηση και φυσικά είναι αντίθετες.
Η ισχύουσα σήμερα κοινοτική νομοθεσία (κανονισμός) για τη χορήγηση άδειας διάθεσης στην αγορά σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού που παράγεται με τις νέες τεχνολογίες προβλέπει ότι πρέπει να ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες με εκείνες για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Πρόκειται για αυστηρές διαδικασίες κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ελάχιστοι ΓΤΟ έχουν λάβει έγκριση και κυκλοφορούν στην αγορά.
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει μια απλούστευση της διαδικασίας για τις περιπτώσεις που η γενετική αφορά τα γονίδια του ίδιου του φυτού, δηλαδή δεν έχει υπάρξει τροποποίηση με εισαγωγή άλλου DNA. Στην ουσία η αλλαγή αυτή καλύπτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό σπόρων διαφορετικών προϊόντων όπως σιτηρά, πατάτες, τομάτες, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στις δύσκολες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.
Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η πρόταση θα τονώσει την καινοτομία επιτρέποντας την ασφαλή χρήση της τεχνικής προόδου σε νέες γονιδιωματικές τεχνικές, ώστε να καταστούν δυνατές η ανάπτυξη ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή καλλιεργειών και η μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων.
Οπως τονίζει, τα μέτρα θα αποφέρουν μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε όλους. Με τη διασφάλιση ανθεκτικότερων φυσικών πόρων, οι νέοι κανόνες στηρίζουν ιδίως τους ανθρώπους που ζουν απευθείας από τη γη και τη φύση. Θα συμβάλουν στην ευημερία των αγροτικών περιοχών, στην επισιτιστική ασφάλεια, σε μια ανθεκτική και ακμάζουσα βιοοικονομία, θα θέσουν την Ε.Ε. στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της ανάπτυξης και θα συμβάλουν στην αντιστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας και στην προετοιμασία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές (ΝΓΤ) είναι καινοτόμα εργαλεία που συμβάλλουν στην αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος τροφίμων. Επιτρέπουν την ανάπτυξη βελτιωμένων φυτικών ποικιλιών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή και στους επιβλαβείς οργανισμούς, που απαιτούν λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα και μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων κατά το ήμισυ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι νέες αυτές τεχνικές οδηγούν σε πιο στοχευμένες, ακριβείς και ταχύτερες αλλαγές σε σχέση με τις συμβατικές τεχνικές, με την ανάπτυξη καλλιεργειών ίδιων με εκείνες που θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί με τις κλασικές τεχνικές, όπως η επιλογή σπόρων και η διασταύρωση.
ΕΛΓΑ: Αύριο, Παρασκευή, η εκκαθάριση των πληρωμών σε κτηνοτρόφους για Daniel - Elias
Η πρότασή που εγκρίθηκε από την Επιτροπή και υποβλήθηκε στο Συμβούλιο και την Ευρωβουλή, προβλέπει τα εξής:
-Τη δημιουργία δύο κατηγοριών φυτών που παράγονται με ΝΓΤ: φυτά ΝΓΤ συγκρίσιμα με τα συμβατικά φυτά, και φυτά ΝΓΤ με πιο σύνθετες τροποποιήσεις.
-Οι δύο παραπάνω κατηγορίες θα υπόκεινται σε διαφορετικές απαιτήσεις για την πρόσβαση στην αγορά, λαμβανομένων υπ’ όψιν των χαρακτηριστικών και του προφίλ κινδύνου τους. Τα φυτά της πρώτης κατηγορίας θα πρέπει να κοινοποιούνται. Τα φυτά της δεύτερης κατηγορίας θα υποβάλλονται στην εκτενέστερη διαδικασία της οδηγίας για τους ΓΤΟ.
-Την παροχή κινήτρων για την καθοδήγηση της ανάπτυξης των φυτών προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης βιωσιμότητας.
-Τη διασφάλιση της διαφάνειας σχετικά με όλα τα φυτά ΝΓΤ στην αγορά της Ε.Ε. (για παράδειγμα, μέσω της επισήμανσης των σπόρων).
-Θα προσφέρει άρτια παρακολούθηση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων των προϊόντων ΝΓΤ.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΛΑΣ: Τέλος για πανεπιστημιακή και έφιππη αστυνομία – Με πανελλαδικές οι ειδικοί φρουροί
Καιρός – καύσωνας «Κλέων»: 8,2 εκατ. Ελληνες θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών