Μάλιστα, σήμερα, 8 Φεβρουαρίου, οι αγρότες της Ελασσόνας, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο δρόμο Λάρισας – Κοζάνης, έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας.
Στους δρόμους έχουν βγει από χθες και οι αγρότες της Αρτας μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή τους ότι «οι αγώνες των συναδέλφων στη Θεσσαλία, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα ενισχυθούν με κινητοποιήσεις και στο νομό μας».
Και στη Μαγνησία όμως, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των συγκεντρωμένων αγροτών στο μπλόκο του Ριζόμυλου στην παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου.
Στο μεταξύ, συνάντηση με την κυβέρνηση, και συγκεκριμένα με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ενέργειας, ζητά εντός της εβδομάδας η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους και να λάβουν τις ανάλογες απαντήσεις. «Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος από την πλευρά της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα άμεσα αιτήματά μας, αλλά και να πάρει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Αυτά τα χρήματα θα τα πάρουμε μόνο εφόσον τα διεκδικήσουμε με μαζική συμμετοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.
Σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι αποζημιώσεις σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων που έχουν ζημιωθεί, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για χιλιάδες παραγωγούς, το κόστος παραγωγής, καθώς και οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, σε μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, κάστανα παραμένουν τα ποσά και θα πιστωθούν στους αγρότες ως το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ τα μήλα Fuji εξαιρούνται από την οικονομική ενίσχυση.
Σημειώνει, δε, ότι ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, δεν διευκρίνισε ποιες ποικιλίες κόκκινων μήλων θα ενισχυθούν με 300 ευρώ/στρέμμα, ενώ μόνο όσα πράσινα μήλα είχαν καρποκάψα θα αποζημιωθούν με 300 ευρώ/στρέμμα. «Για τα ροδάκινα – βερίκοκα αποδέχτηκε ότι η λίστα με τις ποικιλίες που είχε διακινηθεί τις δύο πρώτες ημέρες ισχύει και θα ενταχθούν επίσης κάποιες άλλες ποικιλίες. Για τα κάστανα, είπε ότι είναι λίγα τα χρήματα, αλλά τόσα μπορούν να δοθούν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν να δοθούν τα 72 ευρώ/στρέμμα σε όλους τους αγρότες που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής, οι αγρότες των μπλόκων αιτούνται αφορολόγητο πετρέλαιο, τονίζοντας ότι «παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Λάρισα τον Μάιο 2019, στους αγρότες και κτηνοτρόφους δόθηκαν όλα κι όλα τα ψίχουλα των 68 εκατ. ευρώ για επιστροφή ΕΦΚ στην τετραετία».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων στον Τύρναβο πριν από λίγες ημέρες, τόνισε ότι «έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για περισσότερο από δύο ώρες και ανανεώσαμε το ραντεβού για να δούμε ειδικότερα τα θέματα του πρωτογενούς τομέα, τα θέματα του κόστους παραγωγής και όποια άλλα ζητήματα υπάρχουν, στην Αθήνα, το επόμενο διάστημα, και με την παρουσία, αν χρειαστεί, και άλλων συναρμόδιων υπουργών».
Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς επανέλαβε τη στρατηγική του υπουργείου στις αποζημιώσεις για καλλιέργειες που ήταν ζημιογόνες για τον παραγωγό, ενώ εξετάζεται η καταβολή αποζημίωσης και σε άλλες καλλιέργειες και ποικιλίες (αχλάδια, σταφύλια), όπου έχει τεκμηριωθεί με ακρίβεια το ύψος της οικονομικής απώλειας.