Μέσω της διαβούλευσης αναμένεται να συγκεντρωθούν απόψεις και στοιχεία σχετικά με βασικά ζητήματα, κυρίως σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων.
Όπως έχει ανακοινωθεί , η ΕΕ επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα στην Ευρώπη ώστε:
-να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συστημάτων τροφίμων
-να ενισχύσει την ανθεκτικότητα απέναντι σε κρίσεις
-να συνεχίσει να εξασφαλίζει υγιεινά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα και για τις μελλοντικές γενιές
Τον Μάιο του 2020 η Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική της «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Συμβάλλοντας στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, η στρατηγική έχει ως σκοπό να στρέψει το σημερινό σύστημα τροφίμων της ΕΕ προς ένα βιώσιμο πρότυπο.
Υπενθυμίζοντας ότι η επισιτιστική ασφάλεια και η ασφάλεια των τροφίμων αποτελούν προτεραιότητα, οι κύριοι στόχοι της στρατηγικής είναι οι εξής:
-εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων εντός των ορίων του πλανήτη
-μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθώς και των πωλήσεων αντιμικροβιακών ουσιών
Ανοίγουν οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς
-αύξηση των εκτάσεων που διατίθενται για βιολογική γεωργία
-προώθηση πιο βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων και υγιεινής διατροφής
-μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων
-καταπολέμηση της απάτης στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων
-βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων
-μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2030
Η στρατηγική προβλέπει ορισμένες πρωτοβουλίες και νομοθετικές προτάσεις, μεταξύ άλλων, σχετικά με τα εξής:
-βιολογική γεωργία
-διατροφική επισήμανση στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας και επισήμανση των βιώσιμων τροφίμων
-μείωση της σπατάλης τροφίμων
Η μετάβαση σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στα έσοδα των επιχειρήσεων αγροδιατροφικών προϊόντων.
Ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων θα συμβάλει επίσης στην προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας της Ευρώπης. Η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, καθώς οι δύο προτάσεις αλληλοσυμπληρώνονται.
Ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας με την ανάπτυξη πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, σε συνδυασμό με την προστασία της φύσης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συγκαταλέγεται στους βασικούς στόχους της μεταρρύθμισης της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ). Επομένως, οι στόχοι της ΚΓΠ είναι στενά συνυφασμένοι με τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».
Το σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία, το οποίο παρουσίασε η Επιτροπή τον Μάρτιο του 2021 στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», περιγράφει αδρομερώς μια σειρά δράσεων για την αύξηση της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ.
Κύριος στόχος του είναι να τονωθεί η βιολογική παραγωγή, ώστε να καταλαμβάνει το 25% των γεωργικών εκτάσεων στην ΕΕ έως το 2030. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενθαρρύνονται να αναπτύξουν εθνικά σχέδια για τη βιολογική γεωργία.
Τον Ιούλιο του 2021 το Συμβούλιο εξέδωσε συμπεράσματα σχετικά με το σχέδιο δράσης που πρότεινε η Επιτροπή. Τα κύρια σημεία που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς είναι τα εξής:
-η βιολογική γεωργία είναι σημαντική για τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας
-η ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής συμβάλλει στη διασφάλιση των εισοδημάτων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας
-η ισορροπημένη ζήτηση και προσφορά βιολογικών προϊόντων εξασφαλίζει την κερδοφορία του τομέαπρέπει να συνεκτιμώνται οι ιδιαιτερότητες και οι διαφορετικές καταστάσεις των κρατών μελών κατά τον καθορισμό των στόχων και των παρεμβάσεωνη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής.
Διεθνή πρότυπα τροφίμων: Έμφαση στη βιωσιμότητα
Ανθρακοδεσμευτική γεωργία
Η γεωργία και η δασοκομία μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της απορρόφησης του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Τον Απρίλιο του 2022, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την ανθρακοδεσμευτική γεωργία, με βάση την ανακοίνωση της Επιτροπής «Βιώσιμοι κύκλοι άνθρακα» η οποία υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και έχει στόχο την ενθάρρυνση των γεωργικών πρακτικών που συμβάλλουν στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας και στην αποθήκευσή του στο έδαφος ή τη βιομάζα με βιώσιμο τρόπο.
Στις φιλικές προς το κλίμα πρακτικές μπορούν να περιλαμβάνονται:
-φύτευση φρακτών ή δένδρων
-καλλιέργεια ψυχανθών
-χρήση εμβόλιμων καλλιεργειών και καλλιεργειών εδαφοκάλυψης
-γεωργία διατήρησης και διατήρηση των τυρφώνων
-δάσωση και αναδάσωση
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Πολυμέτωπη η απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις
Κορονοϊός: Τίτλοι τέλους για τα μέτρα της πανδημίας – Τι θα ισχύει από την Πρωτομαγιά
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Γύρισε στο σημείο της επίθεσης και συγκλόνισε τους πάντες
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Έβγαλε τη μάσκα και προκάλεσε συγκίνηση και θαυμασμό