Γράφει η Γωγώ Κατσέλη
Οπως είπε, η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα ύψους 180 εκατ. ευρώ και τόνισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού, μαζί με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, να ληφθούν μέτρα στήριξης και για τους αγρότες, σε μια στιγμή που είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί ξεκινά η περίοδος άρδευσης.
Σε ό,τι αφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι είχαν γίνει και εκπτώσεις της τάξεως του 50% από τη ΔΕΗ στα αγροτικά τιμολόγια, από τον Αύγουστο και μετά, οι οποίες συνυπολογίζονται με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε να καλύπτεται το 80%.
Σημείωσε, δε, ότι η πρώτη υπογραφή που έβαλε ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν η διάθεση 50 εκατομμυρίων από τα de minimis, προκειμένου να στηριχθεί αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Παράλληλα, προανήγγειλε κίνητρα για αύξηση της καλλιέργειας σε προϊόντα που η Ελλάδα έκανε εισαγωγή από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και συνδεδεμένες ενισχύσεις σε μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι.
Ειδικά για τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας για τη στήριξη της επισιτιστικής επάρκειας, ο υπουργός ανέφερε ότι οι εισαγωγές προϊόντων της Ελλάδας από τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες αναμένεται να καλυφθούν με την ενεργοποίηση εναλλακτικών αγορών από τους εισαγωγείς και τόνισε ότι το κράτος διευκολύνει στην παράκαμψη οποιωνδήποτε γραφειοκρατικών εμποδίων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. με βάση τρεις άξονες:
- Την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής.
- Την ενίσχυση των παραγωγών για προϊόντα που κάναμε εισαγωγή από τις εμπόλεμες χώρες.
- Την ενεργοποίηση των ΚΟΑ για ενίσχυση των εξαγωγών
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ζητήματος.
Αίτημα για επαναφορά του 7χίλιαρου
Ανοίγουν οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς
Στο μεταξύ, την επαναφορά του Μέτρου 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, γνωστού ως «7χίλιαρο», για έκτακτη κοινοτική χρηµατοδότηση των αγροτών που πλήττονται από την κρίση στην Ουκρανία ζητά µε επιστολή της η Επιτροπή Γεωργίας της Ευρώπης προς τον επίτροπο, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.
Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Nόρµπερτ Λινς, κοινοποιούνται συγκεκριμένα εννέα θέσεις-παρεµβάσεις που ψήφισε η CommAGRI την περασμένη εβδομάδα.
Μέσα σε αυτές και το Μέτρο 21, το οποίο είχε ενεργοποιηθεί εκτάκτως λόγω της πανδηµίας Covid και η Ελλάδα είχε χρησιµοποιήσει εξολοκλήρου για τη χρηµατοδότηση των κατά κύριο επάγγελµα αγροτών που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της ελαιοποιήσιµης ελιάς ή/και διπλής κατεύθυνσης προσφέροντας ένα ποσό περί τα 30 ευρώ το στρέµµα.
Ζητήσαμε από την Ε.Ε. την ενεργοποίηση ενός ειδικού ταμείου, ανάλογου με εκείνο που ενεργοποιήθηκε στην πανδημία, για τη στήριξη όσων πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς σε συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Ε.Ε. την ενεργοποίηση ενός ειδικού ταμείου, ανάλογου με εκείνο που ενεργοποιήθηκε στην πανδημία, για τη στήριξη όσων πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.
«Αναζητούμε, μέσω της Ε.Ε., πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Υπάρχουν διεργασίες, συνεχείς προσπάθειες και παρεμβάσεις στην Επιτροπή και το Συμβούλιο με τους ομολόγους μου. Οι αγρότες μας γνωρίζουν πως ό,τι δυνατότητα διασφαλιστεί από την Ε.Ε. η κυβέρνησή μας θα την αξιοποιήσει άμεσα προς όφελός τους. Θα είμαστε στο πλευρό τους. Οπως κάναμε στην πανδημία, στις φυσικές καταστροφές και στην ενεργειακή κρίση, το ίδιο θα κάνουμε και με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των πραγματικών παραγωγών, όσο απαιτηθεί, εξαντλώντας τις δυνατότητες, εντός πάντοτε του δημοσιονομικού πλαισίου
», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στις υπόλοιπες παρεµβάσεις που εισηγείται η Επιτροπή Γεωργίας της Ευρώπης περιλαµβάνονται η έκκληση προς την Κοµισιόν να πάρει όλα τα απαραίτητα µέτρα, ώστε στις περιοχές που έχουν δεσµευθεί στο πλαίσιο του πρασινίσµατος, να µπορούν να µπουν πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Επιπλέον, ζητείται να υπάρξουν στοχευµένες παρεµβάσεις στο εµπόριο σιτηρών, σόγιας και λιπασµάτων.
Αναλυτικά, οι εννέα παρεµβάσεις:
1) Επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης της προσέγγισης της Ε.Ε. για την επισιτιστική ασφάλεια, προκειµένου να µειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές και να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή. Αυτό είναι ιδιαίτερα πιεστικό για τα προϊόντα που κινδυνεύουν περισσότερο από ελλείψεις λόγω της αναστολής των εξαγωγών της Ουκρανίας, όπως δηµητριακά, ελαιούχοι σπόροι, πρωτεϊνούχες, λιπάσµατα.
2) Αρση των εμποδίων στο διεθνές εμπόριο τροφίμων.
3) Αμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να επιτρέψει προσωρινά τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όπου είναι αποτελεσµατικά, σε εκείνες τις περιοχές οικολογικής εστίασης οι οποίες είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων καλλιεργειών κατά τη διάρκεια της κρίσης.
4) Τα µέτρα κατά της διαταραχής της αγοράς που προβλέπονται στο άρθρο 219 του κανονισµού ΚΟΑ θα πρέπει να εφαρµοστούν χωρίς καθυστέρηση για τη στήριξη των τοµέων που πλήττονται περισσότερο. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθεί το αποθεµατικό κρίσης.
5) Τα εθνικά στρατηγικά σχέδια θα πρέπει να αξιολογηθούν, για να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στις νέες συνθήκες, συµπεριλαµβανοµένης της χρήσης σχετικών ευελιξιών για την αύξηση της έκτασης των υπό παραγωγή εκτάσεων.
6) Τα έκτακτα µέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης Covid (σ.σ.: Μέτρο 21) θα πρέπει να επεκταθούν για την αντιµετώπιση των συνεχιζόµενων προβληµάτων ρευστότητας που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχεια των γεωργικών δραστηριοτήτων και της δράσης των µικρών επιχειρήσεων στη µεταποίηση και εµπορία αγροτικών προϊόντων.
7) Μέτρα για την αποφυγή τυχόν διαταραχής της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. και φραγµών στην ελεύθερη κυκλοφορία των εµπορευµάτων, ιδίως όσον αφορά στην ελεύθερη κυκλοφορία εµπορευµάτων, όπως τα σιτηρά.
8) Μέτρα για τη διασφάλιση µεγαλύτερης ευελιξίας για τις εισαγωγές βασικών προϊόντων (ιδίως δηµητριακών, σόγιας και λιπασµάτων) από τρίτες χώρες, συµπεριλαµβανοµένης της δυνατότητας επαναξιολόγησης των υφιστάµενων ποσοστώσεων εισαγωγής.
9) Προετοιμασία ενός λεπτού σχεδίου δράσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασµού τροφίµων.
Απορρόφηση αποθεμάτων σταφίδας με ένταξη σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία ζητούν οι σταφιδοπαραγωγοί
Σε επιστολή που απέστειλε η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της σταφιδικής κρίσης, αναφέρει ότι έχει καταστεί πιο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για την οικονομική ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών με την παράλληλη απορρόφηση των αποθεμάτων της σταφίδας, προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί η σταφιδοκαλλιέργεια.
«Πράγματι, όπως διαπιστώθηκε και από το υπουργείο, χωρίς τη συνέχιση του προγράμματος απορρόφησης των αποθεμάτων της σταφίδας δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως βιώσιμη λύση και σωτηρία για τη σταφίδα, αφού σε τεσσερισήμισι μήνες θα ξεκινήσει η συγκομιδή της νέας εσοδείας και τα υφιστάμενα αποθέματα δύο ετών θα οδηγήσουν τις τιμές του προϊόντος κυριολεκτικά σε πλήρη κατάρρευση και – δεδομένης της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής- είναι βέβαιο ότι θα εγκαταλειφθεί πλήρως η σταφιδοκαλλιέργεια», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ενωση Συνεταιρισμών.
Προτείνει, δε, να εξετάσει το ΥπΑΑΤ σοβαρά το ενδεχόμενο να εντάξει τη σταφίδα σε ένα πρόγραμμα (εθνικό ή ευρωπαϊκό) επισιτιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης του ουκρανικού λαού, που δοκιμάζεται έντονα και πολλαπλά τον τελευταίο καιρό από τον πόλεμο της Ρωσίας.
«Θεωρούμε ότι το προϊόν της σταφίδας μπορεί να καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις μιας ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας τόσο προς τους πληττόμενους πρόσφυγες από την Ουκρανία όσο και προς εκείνους που παραμένουν εντός της χώρας ή στις συνοριακές της περιοχές (στρατιωτικό προσωπικό, ομάδες υποστήριξης που βρίσκονται στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες και άμαχος πληθυσμός), καθώς πρόκειται για ένα ξηρό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία, με εκτεταμένη χρονική διατηρησιμότητα, η οποία μπορεί να φθάσει τουλάχιστον τους 18 μήνες από τη συσκευασία του, δεν χρειάζεται συντήρηση σε ψυκτικούς θαλάμους ή οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση», καταλήγει.
Νωρίτερα, ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή για τη σταφίδα, τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση του ποσού που θα δοθεί ως ενίσχυση στο πλαίσιο του μέτρου de minimis, ώστε να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών για το 2021.
Οπως είπε, το ποσό που θα δοθεί πρέπει να υπολογιστεί, αφού ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία που θα δώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις τιμές που πωλήθηκε το προϊόν και τα οποία κατατέθηκαν στον Οργανισμό μέχρι τις 11 Μαρτίου.
Οσον αφορά στα αποθέματα του 2020, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι έχει ζητήσει από τις επιχειρήσεις μεταποίησης σταφίδας να του παραθέσουν στοιχεία για τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία στην εμπορία του προϊόντος με στόχο να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες αποζημιώσεων που δίνει η Ε.Ε., οι οποίες, όμως, έχουν χρονικό περιθώριο την 30ή Ιουνίου.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Διάγγελμα Μητσοτάκη τις επόμενες ώρες – Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα – Πώς θα δοθεί η επιδότηση στα καύσιμα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Δήλωση ελπίδας από Λαβρόφ για να τελειώσει ο εφιάλτης
- Κορονοϊός: – Τζανάκης: Σε έξαρση η Όμικρον 2, έχει εξαφανιστεί η Δέλτα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο πλήγμα με πυραύλους «κρουζ» σε πολυκατοικία στο Κίεβο [βίντεο]
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου και της διπλωματίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr