Στην νέα κυβέρνηση, η οποία ορκίζεται στις 13:00 το μεσημέρι, ενισχύθηκε η τάση των …μνημονιακών αφού στα υπουργεία που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στο τομέα των επενδύσεων, όπως είναι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τοποθετήθηκαν στελέχη που διατηρούν καλές σχέσεις με το κουαρτέτο και έχουν δώσει εξετάσεις υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων όπως είναι ο Στ. Πιτσιόρλας ή ο κ. Χαρίτσης.
Παράλληλα όμως κατέλαβαν περισσότερα πόστα στην κυβέρνηση οι 40άρηδες του ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστές τον Δ. Τζανακόπουλο στην θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, την κ. Αχτσιόγλου στην θέση της υπουργού Εργασίας αλλά και τους κ.κ. Λιάκο, Βασιλειάδη και Χαρίτζη. Το νέο κυβερνητικό σχήμα σηματοδοτεί ταυτόχρονα τον εσωκομματικό συμβιβασμό με την τοποθέτηση του …αντιρρησία Π. Σκουρλέτη στην θέση του υπουργού Εσωτερικών, την πρόθεση να χαμηλώσουν οι τόνοι αντιπαράθεσης με την Εκκλησία καθώς ο Ν. Φίλης βρέθηκε εκτός υπουργικού σχήματος μετά και την συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και τέλος την προσπάθεια να ανανεωθεί το υπουργικό συμβούλιο με νέα στελέχη που αποκτούν κυβερνητική εμπειρία και θέτουν τις βάσεις για ένα ελπιδοφόρο μέλλον στο κυβερνών κόμμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χτεσινό ανασχηματισμό καταγράφηκε και η …σφαγή των Πασοκογενών αφού οι κ.κ. Τζάγκρη και Μπόλαρης απομακρύνθηκαν από την κυβέρνησης και ο μόνος που διασώθηκε ήταν ο Π. Κουρουμπλής.
Εκτός οι ΠΑΣΟΚογενείς
Μεταφέροντας το αρνητικό κλίμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι προέρχεται από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν κράτησε όλους τους ΠΑΣΟΚογενείς στο κυβερνητικό σχήμα αλλά δεν άνοιξε την πόρτα της κυβέρνησης και στο παλαιό ΠΑΣΟΚ όπως συζητιόταν για την κ. Ξενογιαννακοπούλου. Αλλά και το κεντροαριστερό άνοιγμα της κυβέρνησης αναβλήθηκε με τον Φ. Κουβέλη να μένει για μία ακόμη φορά εκτός κυβέρνησης και να μην αξιοποιείται από τον Αλέξη Τσίπρα. Η επιλογή του πανεπιστημιακού καθηγητή κ. Παπαδημητρίου δεν καταφέρνει να δώσει την εικόνα του ανοίγματος προς την ακαδημαϊκή κοινότητα στον βαθμό που πέραν των περγαμηνών τις οποίες κομίζει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, ανήκει στην …οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ αφού είναι σύζυγος της αν. υπουργού Εργασίας κ. Ράνιας Αντωνοπούλου.
Το νέο υπουργικό σχήμα θα ορκιστεί σήμερα στις 13:00 και αποτελείται από 48 μέλη, τρία περισσότερα από την προηγούμενη κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ να έχουν αυξημένη εκπροσώπηση κατά τρία νέα μέλη φτάνοντας τα 7 μέλη του υπουργικού συμβουλίου την ίδια στιγμή που οι Πασοκογενής από 6 μειώθηκαν σε τέσσερις οι οποίο συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Οι διάλογοι Τσίπρα με τον Φίλη
Σύμφωνα με πληροφορίες το παρασκήνιο του ανασχηματισμού ήταν πλούσιο καθώς μόνο η υπόθεση που αφορούσε την τοποθέτηση του Ν. Φίλη σε άλλο υπουργείο διήρκησε αρκετές ώρες για να πειστεί ο πρώην υπουργός Παιδείας. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Ν. Φίλη που βρίσκονταν στην Κρήτη και του ζήτησε να αποχωρήσει από το υπουργείο Παιδείας αντιπροτείνοντας όχι ένα αλλά τρία στην σειρά υπουργεία: το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Εσωτερικών ακόμα και το υπουργείο Εργασίας.
Επιασε τόπο το... ψηστήρι Φάμελλου: Τη Λούκα Κατσέλη στηρίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά
Ο Νίκος Φίλης στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα που δέχτηκε από το Μαξίμου απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι ή θα παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας ή θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε θέσει βέτο για τον Ν. Φίλη και ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένος ο οποίος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό από την Ινδονησία όπου βρισκόταν.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός είπε στον Νίκο Φίλη: «Πρέπει να παραμείνεις στην κυβέρνηση αλλά δεν μπορώ να σε κρατήσω στο υπουργείο Παιδείας. Πρέπει να κλείσουμε το μέτωπο με την Εκκλησία σε αυτήν την φάση και δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Τότε ο πρώην υπουργός Παιδείας φέρεται να απάντησε: «με εμφανίζεις ως αποτυχημένο υπουργό με αυτή σου την κίνηση και δείχνεις ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω στα αιτήματα της Εκκλησίας. Λυπάμαι δεν μπορώ παρά να παραμείνω βουλευτής αν δεν είμαι στο υπουργείο Παιδείας», είπε χαρακτηριστικά.
Μετά από σχεδόν δύο ώρες τηλεφωνικών επικοινωνιών ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε ότι ο Ν. Φίλης ήταν αμετάπειστος και αποφάσισε να τοποθετήσει στην θέση του τον Κ. Γαβρόγλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γαβρόγλου είναι πανεπιστημιακός καθηγητής ο οποίος συζητιόνταν ακόμα και για το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος. Εκλέχτηκε τελικά στην Α Πειραιά αλλά στο πρόσφατο συνέδριο δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε σύνεδρος.
Η υπερατλαντική κόντρα με τον Π. Καμμένο για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Παρά το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ αύξησαν κατά τρία μέλη την παρουσία τους στο υπουργικό συμβούλιο, ο Π. Καμμένος από την Τζακάρτα στις συνομιλίες που είχε με τον Πρωθυπουργό ζήτησε για τους ΑΝΕΛ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς έχει δηλώσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να τοποθετήσει στελέχη του σε όλα τα υπουργεία των ενστόλων.
Μάλιστα σε αυτήν την αντιπαράθεση ήταν διατεθειμένος να παραχωρήσει το υπουργείο Τουρισμού για να αναλάβει στέλεχος από τους ΑΝΕΛ την διοίκηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που θα είχε όχι μόνο από το κόμμα του αλλά κυρίως από τις ενώσεις των αστυνομικών, αποφάσισε να διατηρήσει στην θέση του τον Ν. Τόσκα ως λύση ανάγκης αφού στο παρελθόν ο υπουργός έχει θέσει τρείς φορές την παραίτησή του στην διάθεση του Μ. Μαξίμου.
Η χαρά της Φωτίου που μετατράπηκε σε …οργή
Ο ανασχηματισμός φαίνεται ότι ξεκλείδωσε μόλις συμφωνήθηκε με τον Π. Κουρουμπλή να αναλάβει το υπουργείο Ναυτιλίας. Μέχρι τότε ακούγονταν διάφορα ονόματα για τα άλλα υπουργεία στα οποία θα κρίνονταν οι καραμπόλες όπως το υπουργείο Εργασίας. Σε μία από τις διαρροές για την θέση του υπουργού Εργασίας ακούστηκε το όνομα της Θ. Φωτίου η οποία χάρηκε πολύ που θα αναλάμβανε την ηγεσία του υπουργείου.
Στην πραγματικότητα κανένα μέλος της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα τοποθετηθεί στην θέση του υπουργού η 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου. Όταν τελικώς ανακοινώθηκε το όνομα της νεαρής πρώην συμβούλου του Γ. Κατρούγκαλου, σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Φωτίου έδειξε την απογοήτευση και την οργή της. Κομματικά στελέχη πάντως χτες το βράδυ ασκούσαν έντονη κριτική στον ανασχηματισμό Τσίπρα κυρίως για την τοποθέτηση της επικεφαλής στο υπουργείο Εργασίας κάνοντας λόγο για απουσία σεβασμού προς την Θ. Φωτίου και την Ρ. Αντωνοπούλου ενώ παράλληλα καυτηρίασαν το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν άπειροι βουλευτές σε θέσεις κλειδιά όπως η νέα υφυπουργός Οικονομικών κ.Κατερίνα Παπανάτσιου και ο Σωκράτης Φάμελος στην θέση του Αν. Υπουργού Ενέργειας.