Το πρόγραμμα διασταυρώσεων και ερευνών το οποίο «έτρεξε» η ΓΓΔΕ προέβλεπε τα εξής βήματα:
1: Αρχικά ελήφθησαν από το υπουργείο Τουρισμού τα αρχεία όλων των καταλυμάτων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα ελήφθησαν δύο αρχεία, ένα με στοιχεία για τα ξενοδοχεία και ένα με πληροφορίες για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της χώρας.
2: Στη συνέχεια εφαρμόστηκαν συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για την επιλογή των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων που θα ελέγχονταν. Τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν ήταν η γεωγραφική περιοχή, η κατηγορία του καταλύματος (αριθμός αστέρων), ο αριθμός των δωματίων και η διαθεσιμότητα του προσωπικού για την άντληση πληροφοριών. Βάσει των κριτηρίων αυτών, επιλέχθηκαν, μεταξύ άλλων, ξενοδοχειακές μονάδες πολλών αστέρων αλλά και άλλα πολυτελή καταλύματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας (Χαλκιδική, Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κρήτη κ.λπ.).
Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε μπαίνουν τα χρήματα - Αντίστροφη μέτρηση
3: Με τα στοιχεία των επιχειρήσεων που επιλέχθηκαν για έλεγχο δημιουργήθηκε ένα αρχείο, τα δεδομένα του οποίου διασταυρώθηκαν με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της ήδη η ΓΓΔΕ από το Υποσύστημα Μητρώου του Πληροφοριακού Συστήματος ΤΑΧIS και προέκυψε ένα δείγμα 2.123 καταλυμάτων εκ των οποίων 1.545 ξενοδοχεία και 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
gpalaitsakis@e–typos.com
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου