Η απόκλιση των εσόδων του Ιουλίου (υστέρησαν έναντι του στόχου κατά 350 εκατ. ευρώ) αλλά και το τσουνάμι των φορολογικών υποχρεώσεων τους επόμενους μήνες επιβάλλουν αν μη τι άλλο εγρήγορση από τις φορολογικές αρχές αν δεν θέλουν να βρεθούν μπροστά σε μια κατάρρευση των εσόδων τους επόμενους μήνες.
Από τα στοιχεία της διεύθυνσης εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι κάθε μήνα γίνονται πάνω από 100.000 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι οι κατασχέσεις να έχουν αυξηθεί πάνω από 30%. Η αύξηση όμως των κατασχέσεων σε σχέση με το 2014 είναι αλματώδης αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από δύο χρόνια ο μηνιαίος ρυθμός κατασχέσεων δεν ξεπερνούσε τις 17.000 το μήνα.
Από την αρχή του χρόνου έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 755.806 οφειλέτες που μεταφράζονται σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Από την αρχή του έτους έχουν γίνει 60.732 κατασχέσεις, ενώ με αναγκαστικά μέτρα απειλούνται ακόμη 1.492.088 οφειλέτες. Σε καθημερινή βάση, περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων φεύγουν κάθε ημέρα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ δεκάδες ακίνητα οφειλετών βγαίνουν στο «σφυρί».
Έρχονται stress tests για τις τράπεζες, με επιτόπιους ελέγχους από την ΕΚΤ
Βεβαίως η κατακόρυφη αύξηση των κατασχέσεων λογαριασμών δεν αποδίδει τα αναμενόμενα σε επίπεδο φορολογικής συμμόρφωσης Αυτό δείχνει το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτοξεύτηκαν στα 90 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Ιουνίου από 76 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2014. Το γεγονός αυτό μαρτυρά αφενός ότι η φοροδοτική ικανότητα έχει πλέον εξαντληθεί και αφετέρου ότι το μέτρο των αναγκαστικών κατασχέσεων ή των πλειστηριασμών ακόμη και ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να είναι αιώνιο.
Βεβαίως οι κατασχέσεις είναι κατά κάποιο τρόπο και μνημονιακή υποχρέωση καθώς στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ που βασίζεται στη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου περιλαμβάνεται η δέσμευση για την είσπραξη 1,730 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και 2,050 δισ. έως τον Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές, ενώ στο μέτωπο των νέων οφειλών έχουν δεσμευτεί για είσπραξη του 21% έως τον Σεπτέμβριο και του 23% έως τον Δεκέμβριο.
TAΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του ΕΛεύθερου Τύπου