Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, συνηθισμένος σε διαπραγματεύσεις πάνω σε περίπλοκα διεθνή ζητήματα, όπως ο πόλεμος στη Συρία, η ουκρανική σύγκρουση ή προηγουμένως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ερωτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις του ιστότοπου Wikileaks για ένα πρόγραμμα κυβερνοπειρατείας της CIA που επιτρέπει, για παράδειγμα, να μεταμορφώνονται σε συσκευές υποκλοπής ένας τηλεοπτικός δέκτης ή ένα smartphone.
«Προσωπικά προσπαθώ να μην παίρνω μαζί μου τηλέφωνο όταν έχω διαπραγματεύσεις που αφορούν ευαίσθητα θέματα», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Και προς το παρόν φαίνεται ότι αυτό μου επέτρεψε να μην βρεθώ σε δυσάρεστη κατάσταση», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Οι πειρατές της CIA μπορούν να διεισδύουν στα smartphones, στους τηλεοπτικούς δέκτες, αλλά επίσης –άκουσα να λένε– στα ψυγεία, για να δημιουργούν προβλήματα στα ηλεκτρικά δίκτυα», ειρωνεύτηκε στη συνέχεια.
Σύμφωνα με τον Wikileaks, ο οποίος δημοσιοποίησε σχεδόν 9.000 έγγραφα που εμφανίζονται να προέρχονται από τη CIA, η υπηρεσία πληροφοριών εκπόνησε περισσότερα από χίλια κακόβουλα λογισμικά, ιούς, δούρειους ίππους και άλλα προγράμματα που μπορούν να διεισδύουν και να παίρνουν τον έλεγχο ηλεκτρονικών συσκευών.
Τα προγράμματα αυτά είχαν στόχο τα iPhones, συστήματα που λειτουργούν με το Android (Google) –που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ–, τη δημοφιλή Microsoft ή τηλεοράσεις της Samsung που συνδέονται με το Ίντερνετ, για να τα μετατρέπουν σε συσκευές υποκλοπής εν αγνοία του χρήστη τους. Η CIA ενδιαφέρθηκε επίσης για τη δυνατότητα να παίρνει τον έλεγχο οχημάτων χάρη στα ηλεκτρονικά όργανά τους.
Η CIA κατηγόρησε τον Wikileaks ότι βοηθάει τους αντιπάλους των ΗΠΑ αποκαλύπτοντας τις μεθόδους της.