Η ιδέα της προστασίας των μαλακών μορίων με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας έχει έρθει στο προσκήνιο στις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η χειρουργική επέμβαση με προστασία των μαλακών μορίων δε σημαίνει μόνο μικρή τομή, αλλά και διατήρηση και προστασία των σημαντικών μυών και τενόντων γύρω από το ισχίο.
Στόχος η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετά την επέμβαση
Άλλωστε, η διαφύλαξη και η διατήρηση των μαλακών μορίων είναι εκείνη που επιτρέπει στον ασθενή να κινητοποιηθεί σε λίγες ώρες μετά την επέμβαση απ’ ό,τι σε εβδομάδες ή και μήνες. «Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών που υποβλήθηκαν σ’ αυτήν την επέμβαση είναι ικανοί να περπατήσουν χωρίς βοήθεια σε λίγες ώρες και να πάρουν εξιτήριο την ίδια ή την επόμενη κιόλας ημέρα, χωρίς τους τυπικούς περιορισμούς , για παράδειγμα να μην διασταυρώνουν τα πόδια, όπως παραδοσιακά συνιστάται στις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου», παρατηρεί ο κ. Κ. Σαράντος, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Συνεργάτης Υγεία.
Ολική αρθροπλαστική ισχίου με τη μέθοδο “Superpath”
Η ολική αρθροπλαστική με τη μέθοδο Superpath πραγματοποιείται από ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό κατάλληλα εκπαιδευμένων χειρουργών στην Αμερική, Αυστραλία και πρόσφατα στην Ευρώπη και την Ασία. Με τη μέθοδο Superpath δεν γίνεται χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου. Το ζητούμενο σε κάθε επιτυχημένη επέμβαση με προστασία των μαλακών μορίων είναι η αποφυγή του τραυματισμού των μαλακών μορίων γύρω από το ισχίο.
Ελάχιστοι οι τραυματισμοί μυών και τενόντων
Με το να μην εξαρθρώνεται ποτέ χειρουργικά το ισχίο, είναι πολύ λίγοι οι τραυματισμοί των μυών και τενόντων που το περιβάλλουν. Με αυτήν την χειρουργική τεχνική, η πρόθεση τοποθετείται μέσα στο σώμα χωρίς το ισχίο να στρέφεται σε μη φυσικές θέσεις, όπως συμβαίνει με άλλες τεχνικές. Με την τεχνική “Superpath” δεν κόβονται μύες κατά την επέμβαση. Οι μύες απλώς απωθούνται και η όλη επέμβαση γίνεται από ένα μικρό «παράθυρο» μεταξύ τους (σαν να χτίζεις ένα πλοίο μέσα σε ένα μπουκάλι).
Αποφεύγοντας την διατομή και την αποκόλληση των μυών και των τενόντων γύρω από το ισχίο ελαχιστοποιούνται το τραύμα, ο πόνος και η αιμορραγία που προκαλούνται στα μαλακά μόρια. Έτσι μένουν περισσότερα ανέπαφα μαλακά μόρια και κυρίως οι έξω στροφείς του ισχίου και οι γλουτιαίοι μύς.
Ο ασθενής δεν κουτσαίνει και πονάει ελάχιστα
Αυτοί οι μυς προλαμβάνουν την εξάρθρωση και επιτρέπουν φυσιολογική βάδιση χωρίς ο ασθενής να “κουτσαίνει” όπως συμβαίνει συχνά με τις παραδοσιακές τεχνικές.
Χάρη στην ελαχιστοποίηση της βλάβης αυτών των σημαντικών μαλακών μορίων, οι ασθενείς μένουν λιγότερο στο νοσοκομείο και περπατούν την ίδια μέρα της επέμβασης. Επιπροσθέτως, ο πόνος τους είναι σημαντικά λιγότερος.