Πλεονεκτήματα
Τα… προνόμια που θα λάβουν οι πολίτες που θα εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό αφορούν στην πρόσβαση στις δημόσιες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές Υγείας, στην έκπτωση της συμμετοχής σε πράξεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική δαπάνη και στην κατά προτεραιότητα πρόσβαση του πολίτη σε αυτές τις υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που «κλειδώνουν» και θα αποτυπωθούν σε υπουργική απόφαση, ο πολίτης που θα έχει προσωπικό γιατρό θα έχει μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα και προτεραιότητα στη διενέργεια εξετάσεων ή άλλων ιατρικών πράξεων σε δημόσιες δομές Υγείας.
Επίσης, σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι όλο το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης» -μέρος του οποίου είναι το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών με την ονομασία «Φώφη Γεννηματά» που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα- να… περάσει μέσα από τον προσωπικό γιατρό. Οι εξετάσεις αυτές από τη στιγμή που θα γράφονται από τον προσωπικό γιατρό θα μπορούν να γίνονται δωρεάν και στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας ένα πλαίσιο διευκόλυνσης και κινήτρων για τους πολίτες. Για τις εξετάσεις αυτές έχουν προβλεφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης 300 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα με τα κίνητρα θα λειτουργούν και αντικίνητρα για όσους δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό, με απώτερο σκοπό να πειστούν. Ετσι, υποψήφιο μέτρο είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή σε εξετάσεις εάν δεν υπάρχει παραπομπή από τον προσωπικό γιατρό. Την ίδια στιγμή και με δεδομένο ότι οι εγγεγραμμένοι στον οικογενειακό γιατρό θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις στον δημόσιο τομέα, όσοι δεν έχουν γραφτεί στον προσωπικό γιατρό θα ταλαιπωρούνται με αναμονές.
Ο ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Εκτός από τα κίνητρα και αντικίνητρα για τους πολίτες, το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας φορείς, επεξεργάζεται τον ακριβή αλγόριθμο αμοιβών των γιατρών. Εχει ήδη γίνει γνωστό ότι οι γιατροί που θα συμμετάσχουν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού θα αμείβονται κατ’ άτομο και όχι με αριθμό επισκέψεων όπως γίνεται σήμερα. Επίσης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει ανακοινώσει τις αμοιβές, οι οποίες θα κυμαίνονται από 20 έως 40 ευρώ. Τα ποσά θα είναι άπαξ για κάθε πολίτη ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι οι αμοιβές για γιατρούς που θα εγγράψουν το σύνολο του πληθυσμού αναφοράς (2.000 πολίτες) θα κυμαίνονται από μίνιμουμ 40.000 ευρώ, μεσοσταθμικά 60.000 ευρώ και υπό όρους και πάνω από αυτό το ποσό. Επιπλέον, οι γιατροί του Δημοσίου, δηλαδή των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, που έχουν επίσης τη δυνατότητα να λειτουργούν ως προσωπικοί γιατροί, θα λαμβάνουν επιπλέον από 10.000 έως 15.000 ευρώ τον χρόνο. Η διακύμανση των αμοιβών θα καθορίζεται από τις ανάγκες που έχει ο πληθυσμός ευθύνης, με κριτήριο, μεταξύ άλλων, την ηλικία. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι πολίτες που χρειάζονται περισσότερο τον προσωπικό τους γιατρό θα εμπίπτουν σε αμοιβή μεγαλύτερη των 20 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί βλέπουν τις παραπάνω αμοιβές ως ικανοποιητικές αλλά όχι εξαιρετικά γενναιόδωρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο, όπου εφαρμόζεται με επιτυχία ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, οι αμοιβές κατ’ άτομο κυμαίνονται από 83 ευρώ έως και 210 ευρώ (για βρέφη κάτω των τριών ετών) ανάλογα με την ηλικία του κάθε πολίτη.
Τρεις υπουργικές αποφάσεις ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
Τα κίνητρα και αντικίνητρα για τους πολίτες, καθώς και οι αμοιβές των γιατρών θα αποτυπωθούν σε δύο υπουργικές αποφάσεις. Σχεδόν ταυτόχρονα θα εκδοθεί ακόμη μία, σχετική με το ακριβές καθηκοντολόγιο των γιατρών. Από τη στιγμή που βγουν αυτές οι τρεις βασικές αποφάσεις που αποσαφηνίζουν βασικές λεπτομέρειες για την έναρξη του προγράμματος «Γιατρός για όλους» και αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, όπως εκτιμάται, θα ξεκινήσουν οι πολίτες να εγγράφονται σε προσωπικούς γιατρούς της επιλογής τους χωρίς να υπάρχει κανένας γεωγραφικός περιορισμός. Θα επιλέγουν γιατρό μέσω μιας «δεξαμενής» που θα δημιουργηθεί, με την όλη διαδικασία να γίνεται μέσω εύχρηστης πλατφόρμας στο πρότυπο εκείνης για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.
Προσόντα
Προσωπικοί γιατροί μπορούν να είναι όσοι υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και άλλες δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και ιδιώτες γιατροί. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκτός από γενικοί γιατροί και παθολόγοι να είναι και γιατροί άλλων ειδικοτήτων εφόσον επιλεγούν από τους πολίτες. Ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι το νέο σύστημα να λειτουργήσει πιλοτικά τους μήνες από τον Ιούλιο έως το τέλος του έτους και να είναι έτοιμο για πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του 2023.
Ειδήσεις σήμερα