Δεκαπεντάχρονη μαθήτρια, που εμφάνισε παράλυση στη δεξιά πλευρά και προβλήματα ομιλίας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, αποκαταστάθηκε πλήρως με τη μέθοδο της θρομβεκτομής. Ο Παναγιώτης Παπαναγιώτου, αν. καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας, και η ομάδα του κατάφεραν, με τα γρήγορα αντανακλαστικά τους, να παραδώσουν τη μαθήτρια απόλυτα υγιή στην αγκαλιά των γονιών της.
Ο ίδιος μίλησε στον «Ελεύθερο Τύπο» και περιέγραψε την περιπέτεια της 15χρονης. Ολα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Νοεμβρίου, όταν η 15χρονη μαθήτρια -η οποία νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας και βρισκόταν σε αποθεραπεία μετά από προγραμματισμένο χειρουργείο- παρουσίασε δυσκολίες στην ομιλία και στην κίνηση της δεξιάς πλευράς. «Για καλή της τύχη, η διάγνωση έγινε γρήγορα», λέει ο γιατρός.
«Η αξονική τομογραφία έδειξε καθαρά ότι υπάρχει απόφραξη στη μέση εγκεφαλική αρτηρία από την αριστερή πλευρά, η οποία είναι η υπεύθυνη περιοχή για τη σωστή εκφορά του λόγου, αλλά και για την κινητικότητα της δεξιάς πλευράς», όπως τονίζει ο κ. Παπαναγιώτου.
Μέσα στις δύο επόμενες ώρες, είχε ειδοποιηθεί και η νευρολογική ομάδα του «Αιγινήτειου» υπό την αιγίδα της κ. Σ. Βασιλοπούλου, επ. καθηγήτριας Νευρολογίας. Οι γιατροί υποδέχθηκαν το 15χρονο κορίτσι όταν έφτασε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και στις 7:30 το πρωί έμπαινε στον αγγειογράφο, στο χώρο δηλαδή όπου γίνεται η θρομβεκτομή.
«Εγινε πολύ γρήγορα η αξιολόγηση και μπήκαμε στην επέμβαση. Το λέω γιατί ο χρόνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην περίπτωση αυτή. Τη θρομβεκτομή δεν την κάναμε με γενική αναισθησία, την κάναμε με μέθη και με τη βοήθεια αναισθησιολόγου, δηλαδή το κοριτσάκι καταλάβαινε τι γινόταν», επισημαίνει ο γιατρός.
Τι είναι η θρομβεκτομή
Η θρομβεκτομή είναι μια επεμβατική πράξη που μοιάζει με το «μπαλονάκι» στην καρδιά. Αφαιρεί θρόμβους από τα αιμοφόρα αγγεία κι είναι μια σωτήρια επέμβαση, η οποία συμβάλλει ώστε οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν οξέα εγκεφαλικά επεισόδια να μη χάνουν τη ζωή τους, ή εάν επιζήσουν να μην αποκτήσουν μόνιμες αναπηρίες.
Οταν εκτελείται γρήγορα -όπως συνέβη στην περίπτωση του κοριτσιού- ο ασθενής επανέρχεται γρήγορα.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
«Μπήκαμε από τη μηριαία αρτηρία με μικρό καθετήρα, ο οποίος φτάνει μέχρι το αποφραγμένο αγγείο και μετά με ειδικές συσκευές αφαιρέσαμε το θρόμβο με αναρρόφηση. Η αιμάτωση ήταν άμεση και όλα πήγαν καλά», τονίζει ο καθηγητής κ. Παπαναγιώτου. Μέσα σε μόλις 15 κρίσιμα λεπτά η 15χρονη επανήλθε.
«Ζήτησα από τη μικρή να σηκώσει το χέρι της, γιατί μας άκουγε και μας καταλάβαινε, και το σήκωσε αμέσως. Της ζητήσαμε να μιλήσει, γιατί πριν είχε αδυναμία στο λόγο και διαπιστώσαμε ότι μιλούσε πάρα πολύ καλά. Μέχρι να μπούμε από τη μηριαία αρτηρία και έως τη στιγμή που ανοίξαμε την εγκεφαλική αρτηρία, μας πήρε λιγότερο από 15 λεπτά», σημειώνει ο γιατρός.
Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν συγκινητικές, όπως περιγράφει ο καθηγητής στον «Ε.Τ.».
«Βγήκαμε έξω, όπου ήταν οι γονείς της, και ήταν πολύ συγκινητικό που είδαν το παιδί να μιλάει κανονικά και να κουνάει φυσιολογικά το χέρι και το πόδι του. Να σκεφτείτε όταν τους επισκέφθηκα το μεσημέρι, η μικρούλα καθόταν στο κρεβάτι του θαλάμου, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Σαν να μην είχε περάσει κάτι. Μπορεί να έχουμε κάνει πολλά περιστατικά, αλλά ξέρετε και για μας είναι πολύ συγκινητικό, γιατί κι εμείς παιδιά έχουμε σε αυτήν την ηλικία και ξέρουμε τι σημαίνουν όλα αυτά», αναφέρει ο γιατρός.
Η 15χρονη παρέμεινε για παρακολούθηση στο «Αρεταίειο» επί δύο ημέρες και σήμερα βρίσκεται στο σπίτι της. Σε λίγες ημέρες θα επιστρέψει στο σχολείο της απολύτως καλά.
ΣΠΑΝΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται σπάνια στα παιδιά. Προκαλείται συνήθως μετά από ένα χειρουργείο στην καρδιά ή σε παιδιά που πάσχουν από παθήσεις της καρδιάς. Κρίσιμη είναι η έγκαιρη παρέμβαση, πολύ συχνά, όμως, στις ηλικίες αυτές τα συμπτώματα δεν είναι σαφή.
«Συμβαίνει σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, όπου ακόμα είναι διασωληνωμένο το παιδί. Μπορεί να ξυπνήσει μετά από μία-δύο μέρες και το εγκεφαλικό να έχει συμβεί. Τα συμπτώματα έχουν αιφνίδια έναρξη, όπως και στους μεγάλους: αδυναμία της πλευράς, δεν μπορεί να σηκώσει το παιδί το πόδι του ή το χέρι του. Το θέμα είναι ότι δύσκολα οι γονείς ή οι συγγενείς θα πιστέψουν ότι είναι εγκεφαλικό. Συνήθως λένε “ψύξη” ή ότι “μούδιασε” ή ότι έχει πάθει επιληπτική κρίση. Στα ακόμη πιο μικρά παιδιά μπορεί να μην αναγνωριστεί καθόλου», λέει ο γιατρός.
Το μικρότερο παιδί που έχει χειρουργήσει η ομάδα του καθηγητή Παπαναγιώτου ήταν ένα αγοράκι στη Γερμανία, μόλις 4 ετών, ενώ στην Ελλάδα έγινε θρομβεκτομή πριν από δύο χρόνια και σε έναν ακόμη έφηβο 16 ετών.