Οι ειδικοί των λοιμώξεων εφιστούν την προσοχή σε σχέση με την πολιομυελίτιδα και τονίζουν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται χωρίς χρονοδιάγραμμα, ενώ πρέπει να πραγματοποιείται γενικευμένη επιτήρηση και των περιβαλλοντικών δειγμάτων. Σε ομιλία που πραγματοποίησε σχετικά με το θέμα στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων που ολοκληρώθηκε χθες, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Μίχος, τόνισε ότι όπως “την πατήσαμε” διεθνώς με τον τύπο 2 του ιού της πολιομυελίτιδας, ο οποίος είχε εκριζωθεί και ως αποτέλεσμα δεν συμπεριλαμβάνεται εδώ και χρόνια στο εμβολιαστικό σχήμα – παρόλα αυτά σποραδικά κρούσματα της νόσου τελευταία είναι αυτού του τύπου – έτσι αντίστοιχα εάν τεθούν χρονοδιαγράμματα στους εμβολιασμούς, μπορεί να υπάρχει αναζωπύρωση. “Είναι ένας ιός που μεταλλάσσεται πολύ. Εάν μεταλλαγεί πολύ μπορεί ξαφνικά να βρεθούμε όλοι ανεμβολίαστοι. Δεν θέλουμε να κυκλοφορεί ούτε στο περιβάλλον”, σημείωσε ο κ. Μίχος.
Δίνοντας τα πλήρη δεδομένα της νόσου, ο αναπληρωτής καθηγητής ανέφερε ότι οφείλεται σε εντεροϊό, με τρεις τύπους. Η ανοσία έναντι του ενός δε σημαίνει ότι υπάρχει ανοσία και έναντι των άλλων δύο. Τα 2/3 των ατόμων που προσβάλλονται είναι ασυμπτωματικά, το 25% εμφανίζει συμπτώματα, ήπια και κάτω από 1% εμφανίζει παραλυτική νόσο. Ακόμη και ένα παραλυτικό κρούσμα σημαίνει μετάδοση στην κοινότητα. Τα εμβόλια είχαν μεγάλη επίδραση στη μείωση της επίπτωσης της νόσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1988 καταγράφηκαν 350.000 κρούσματα σε 25 χώρες, ενώ το 2020 καταγράφηκαν 140 κρούσματα σε δύο χώρες. Το 2022 μόνο δύο χώρες (Αφγανιστάν, Πακιστάν) ήταν ενδημικές στον τύπο 1, ενώ πέρυσι η Ευρώπη γιόρτασε 20 χρόνια .. ελευθερίας από την πολιομυελίτιδα.
Το 2016 άλλαξε το εμβολίο από τριδύναμο και έγινε διδύναμο (με τους τύπους 1 και 3), καθώς από το 1999 φυσικός ιός τύπου 2 δεν έχει ανιχνευθεί σε ασθενή.
Στην Ελλάδα από το 1970 εμφανίστηκαν μόνο σποραδικά και μεμονωμένα κρούσματα πολιομυελίτιδας που αφορούσαν σε ανεμβολίαστα παιδιά. Το 1996 σημειώθηκε συρροή κρουσμάτων πολιομυελίτιδας σε πέντε ανεμβολίαστα παιδιά Ρομά. Η συρροή αυτή συνέβη στο πλαίσιο επιδημίας πολιομυελίτιδας σε γειτονικές χώρες (Αλβανία και Γιουγκοσλαβία). Από το 1997 δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα, οφειλόμενο σε φυσικό ιό στη χώρα μας, Από το 1998 έως το 2002 εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα που σχετίζονταν με ιό εμβολίου πολιομυελίτιδας.
ΕΟΔΥ: «Καλπάζει» η γρίπη - 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
Το 2022 η πολιομυελίτιδα επέστρεψε με ανίχνευση σε λύματα στο Ισραήλ, με κρούσμα σε ανεμβολίαστο παιδί στο Ισραήλ, ανίχνευση σε άλλα οκτώ ασυμπτωματικά παιδιά, καθώς και ανίχνευση επανειλημμένα σε λύματα στο Λονδίνο. Επίσης, στη Νέα Υόρκη καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ από το 1979. Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Μίχος είναι πώς προκύπτουν κρούσματα του τύπου 2 εφόσον ο ορότυπος 2 δεν υπάρχει στα εμβόλια; Οπως εξήγησε, μονοδύναμο εμβόλιο με τον τύπο 2 χρησιμοποιήθηκε σε μικροεπιδημίες, ενώ ο συγκεκριμένος ιός κυκλοφόρησε σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Νέο εμβόλιο του συγκεκριμένου ορότυπου αδειοδοτήθηκε επειγόντως το 2020 και με αυτό έχουν γίνει 585 εκατομμύρια δόσεις σε 27 χώρες.
Οι επιστήμονες διεθνώς προτείνουν να σταματήσουν τα πλάνα διακοπής του εμβολιασμού, καθώς ο στόχος για εκρίζωση της πολιομυελίτιδας απομακρύνεται. Υπάρχει η ανάγκη για αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, συστηματική επιτήρηση χαλαρής παράλυσης και επιτήρηση λυμάτων για πολιομυελίτιδα στο γενικό πληθυσμό.
Ειδήσεις σήμερα
Τέμπη-Μητσοτάκης: Επιστολή πρωθυπουργού στον Ντογιάκο – Ζητά την επίσπευση των ερευνών
Συντάξεις Απριλίου 2023: Τα πάνω κάτω στις ημερομηνίες πληρωμών – Πότε θα δουν λεφτά οι συνταξιούχοι