Και μπορεί το «Σύνδρομο των Φοιτητών Ιατρικής», όπως ονομάζεται, να συνοδεύεται από μια… εκνευριστική παρατήρηση και του παραμικρού συμπτώματος (ένα βηχαλάκι, μια απλή κοκκινίλα στο δέρμα, ακόμη και ο λόξυγκας…), εντούτοις καμιά φορά αυτά τα «αθώα» συμπτώματα μπορεί να αποδειχτούν σωτήρια για την ίδια μας τη ζωή. Το σώμα μας έχει τον τρόπο, άλλωστε, να στέλνει σήματα κινδύνου. Αυτό που μένει από εμάς είναι να ξέρουμε πώς να τα αναγνωρίζουμε. Κάντε αρχή με μια μικρή λίστα από περίεργα συμπτώματα που συνέλλεξαν μερικά από τα πιο σπουδαία επιστημονικά ιδρύματα διεθνώς.
Σας μυρίζει ασετόν; Ελέγξτε το σάκχαρό σας!
Μήπως νιώθετε να έχετε διαρκώς στη μύτη σας μυρωδιά από ασετόν, ακόμη κι αν δεν βρίσκεστε σε κάποιο κατάστημα καλλυντικών; Μήπως ο/η σύντροφός σας νιώθει ότι φιλάει ένα…μπουκαλάκι με καθαριστικό νυχιών κάθε φορά που τα χείλη του ακουμπούν τα δικά σας; Εάν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, δεν πρόκειται διόλου για αστείο. Αντίθετα, μπορεί να σημαίνει ότι έχετε αρχίσει να αναπτύσσετε διαβήτη!
Η ασετόνη, το βασικό συστατικό στα καθαριστικά νυχιών, βρίσκεται φυσιολογικά και στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, όταν το σώμα δεν έχει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, τότε τα επίπεδα της ασετόνης στον οργανισμό αυξάνουν. Στην πραγματικότητα, οι διαβητολόγοι γνώριζαν εδώ και δεκαετίες γι΄ αυτή την ιδιοτροπία της φύσης, εντούτοις μόλις πρόσφατα δυο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπί κατάφεραν να φτιάξουν ένα διαγνωστικό τεστ που θα μετρά τα επίπεδα της ασετόνης στην αναπνοή, προκειμένου να διαπιστώνεται ο διαβήτης σε πολύ αρχικά στάδια.
Χάσατε τη μυρωδιά σας; Μήπως και τη μνήμη σας…
Αναρωτιέστε γιατί ξαφνικά τα αγαπημένα σας, ευωδιαστά τριαντάφυλλα έχασαν το άρωμά τους; Στην πραγματικότητα, δεν έχασαν τα τριαντάφυλλα το άρωμα τους, αλλά μάλλον εσείς έχετε χάσει κάποιες από τις άμυνες του εγκεφάλου σας. Αν και το πιθανότερο είναι να περνάτε ένα γερό κρύωμα, εντούτοις η ξαφνική μείωση της οσφρητικής σας δυνατότητα μπορεί να σας προειδοποιεί… για Αλτσχάιμερ.
Πολύ πρόσφατα, άλλωστε, Αμερικανοί νευρολόγοι εντόπισαν μια πρωτεΐνη η οποία συνδέει τις διαταραχές στην όσφρηση με την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, η απώλεια της όσφρησης αποτελεί προειδοποιητικό σύμπτωμα και για εμφάνιση νόσου του Πάρκινσον ή Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.
Τα χέρια μας προειδοποιούν για Πάρκινσον
Εάν μιλήσει κανείς για παράξενα συμπτώματα, όσον αφορά στις ασθένειες, η Νόσος του Πάρκινσον είναι εκείνη που έχει τα περισσότερα αλλά και τα πιο παράξενα… Ένα, όμως, σύμπτωμα, πέρα από παράξενο είναι και το πλέον αξιόπιστο, καθώς είναι εύκολα αντιληπτό ακόμη και στα πολύ πρώιμα στάδια της νόσου. Εάν, λοιπόν, αντιληφθείτε ότι, ενώ περπατάτε, το ένα σας χέρι παραμένει σταθερά κάτω, χωρίς να κινείται μπρος- πίσω, τότε καλά θα κάνετε να ζητήσετε τη γνώμη ενός νευρολόγου.
Αυτή η ακούσια κίνηση των χεριών, όπως ακριβώς και το βλεφάρισμα των ματιών, μπορεί να μειωθεί ή ακόμη και να χαθεί εάν κάποιος έχει αρχίσει να εκδηλώνει τη νόσο του Πάρκινσον. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι όταν έχει αρχίσει να εκδηλώνεται η νόσος καταστρέφονται τα νευρικά κύτταρα που απελευθερώνουν ντοπαμίνη, με συνέπεια να προκαλούνται διαταραχές στην κίνηση. Η ντοπαμίνη, υπό φυσιολογικές συνθήκες, μεταφέρει σήματα που παράγουν ελεγχόμενες ακούσιες κινήσεις όπως η κίνηση των χεριών κατά το βάδισμα…
Το έμφραγμα περνά… απ΄ το σαγόνι
Νιώθετε κάποιες φορές, ίσως αρκετά συχνά, ότι πονάει το σαγόνι σας; Ένα οδυνηρό αίσθημα που σας θυμίζει μυαλγία ή που μοιάζει με εκείνους τους ανακλαστικούς πόνους που νιώθετε όταν έχετε κάποιο χαλασμένο δόντι… Μπορείτε, φυσικά, να ζητήσετε τη γνώμη οδοντιάτρου, επ’ ουδενί όμως δεν πρέπει να αμελήσετε αυτόν τον πόνο. Αυτός ο πόνος μπορεί να σώσει την καρδιά και τη ζωή σας!
Ένα από τα πιο περίεργα, βλέπετε, προειδοποιητικά συμπτώματα του εμφράγματος είναι ο πόνος στο σαγόνι. Ο πόνος αυτός, μάλιστα, προηγείται αρκετά του καρδιακού επεισοδίου, άρα σας δείχνει ότι έχετε αρκετό χρόνο για να αντιδράσετε πριν να είναι αργά. Και η αντίδραση, στην προκειμένη περίπτωση είναι λ.χ. η λήψη μια ασπιρίνης ή ενός υπογλώσσιου και, φυσικά, η μετάβασή σας σε κάποια καρδιολογική κλινική. Όπως εξηγούν οι καρδιολόγοι, ο πόνος στο σαγόνι είναι ανακλαστικός από το στήθος και μπορεί, επίσης, να εξαπλωθεί ακόμη και στην πλάτη ή τους βραχίονες.
Υπνηλία σημαίνει ασθένεια;
Μερικά από τα πιο παράξενα συμπτώματα ορισμένων σοβαρών παθήσεων ίσως είναι και τα πιο απλά. Και τί πιο απλό από την υπνηλία… Πράγματι. Εάν έχετε επίμονα επεισόδια υπνηλίας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, καθώς δεν αποκλείεται να υποφέρετε από ναρκοληψία.
Αν και οι περισσότεροι νομίζουμε ότι η ναρκοληψία είναι ταυτόσημη με την καταπληξία- κατάσταση κατά την οποία το άτομο χάνει ξαφνικά τον έλεγχο των μυών του και εμφανίζει προσωρινή παράλυση- εντούτοις η ναρκοληψία χαρακτηρίζεται κυρίως από σοβαρές κρίσεις υπνηλίας που καταστρέφουν την ποιότητα ζωής. Και μη νομίζετε ότι πρόκειται για κάποιο σπάνιο σύνδρομο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι τόσο συχνή όσο και η σκλήρυνση κατά πλάκας.