ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Όχι πια «στα τυφλά» η επέμβαση στο ισχίο

Newsroom eleftherostypos.gr

 Μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την οστεοαρθρίτιδα που παρουσιάζει το ισχίο, βάζει τέρμα στις χειρουργικές αστοχίες

    Ο εκφυλισμός του αρθρικού χόνδρου, δηλαδή του ιστού που λειτουργεί ως «μαξιλάρι» ανάμεσα στα οστά της λεκάνης και του μηριαίου, ονομάζεται αρθρίτιδα ισχίου. Αυτό, ουσιαστικά, που συμβαίνει σε μια τέτοια περίπτωση είναι ότι η κοτύλη (μέρος του μεγάλου οστού της λεκάνης) τρίβεται με τη μηριαία κεφαλή, το ανώτερο άκρο του μηριαίου οστού, που έχει σχήμα σφαίρας. Παράλληλα, υπάρχει σκλήρυνση των επιφανειών, και δημιουργούνται κύστες και οστεόφυτα.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, συνεργάτης Μetropolitan General

«SuperPath»: η ελάχιστα επεμβατική τεχνική για την αρθρίτιδα του ισχίου

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται η «SuperPath» αρθροπλαστική για τις περιπτώσεις πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς αρθρίτιδας του ισχίου. Η SuperPath ανήκει στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και είναι η μόνη επέμβαση για το ισχίο, που δεν το εξαρθρώνει διεγχειρητικά. Τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου- συγκριτικά με τα κλασικά χειρουργεία- είναι ότι εξασφαλίζει στον χειρουργό την καλύτερη «ορατότητα» προς το σημείο της βλάβης. Συγκεκριμένα:

  • Χάρη στη χρήση ψηφιακού πλοηγού και τη δυνατότητα διενέργειας διεγχειρητικής ακτινογραφίας, ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να «ψηλαφίσει» με απόλυτη ακρίβεια το σημείο της βλάβης και να εξασφαλίσει ότι τα υλικά θα τοποθετηθούν σωστά, κάτι που είναι απαραίτητο για τη μακροβιότητα της αρθροπλαστικής.
  • Η χρήση φορητής ψηφιακής πλοήγησης (mini-navigation), λύνει το πρόβλημα της μειωμένης ορατότητας της κοτύλης. Αυτό εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τέλεια τοποθέτηση της κοτύλης, ακόμα και υπό συνθήκες μειωμένης ορατότητας.

Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι η ταυτόχρονη χρήση φορητής ψηφιακής πλοήγησης (mini-navigation) με τη SuperPath εξασφαλίζει άριστη τοποθέτηση των υλικών, εύκολη μετεγχειρητική αποκατάσταση για τον ασθενή, μακροβιότητα για τα υλικά της αρθροπλαστικής, μειωμένο ρυθμό φθοράς, αυξημένο εύρος κινητικότητας της άρθρωσης και επομένως καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.

Πότε εφαρμόζεται η μέθοδος

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους προτού προτείνει τη λύση του χειρουργείου· ηλικία, επίπεδο δραστηριοτήτων, ιστορικό, χρόνια νοσήματα είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη. Σε ασθενείς που είναι πάνω από 50 ετών και υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα, είναι πολύ πιθανό να προκριθεί η λύση της αρθροπλαστικής, ειδικά εάν ο πόνος και η δυσκαμψία επιμένουν σε σημείο που να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους και περιορίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Επίσης, προτείνεται σε ανθρώπους που περπατούν με βοηθήματα (πατερίτσες κ.α.) και θέλουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, ή σε όσους ο πόνος συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης και του ύπνου, εφόσον η φαρμακευτική αγωγή δεν προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Η ταυτόχρονη χρήση φορητής ψηφιακής πλοήγησης προτείνεται σε όλους τους ασθενείς, καθώς με χαμηλό κόστος μπορούμε να επιβεβαιώνουμε την άριστη τοποθέτηση των υλικών του μηριαίου και της κοτύλης, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς, μακροβιότητα για την αρθροπλαστική και επομένως καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Από την ειδική έκδοση “Αρθρίτιδα” που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

«Νυστέρι» στην οστεοαρθρίτιδα όταν φτάσει να γίνει αφόρητη

Leonidas Kallidonis

Άσκηση και φυσιοθεραπεία. Δυο ισχυρά όπλα ενάντια στην οστεοπόρωση

Leonidas Kallidonis

Κάταγμα ισχίου: «Πόσο σύντομα πρέπει να χειρουργηθώ»;

Leonidas Kallidonis

6 σταθερά «βήματα» για να αποφύγετε το κάταγμα

Leonidas Kallidonis

Νέα μέθοδος απαλλάσσει από τον χρόνιο πόνο των αρθρώσεων

Leonidas Kallidonis

Οστεοπορωτικά κατάγματα άνω και κάτω ακρών. Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης

Leonidas Kallidonis

12 Mύθοι για την οστεοαρθρίτιδα, που δεν πρέπει να πιστεύουμε

Leonidas Kallidonis

«Φάρμακο» το σεξ για τις αρθρώσεις, αλλά…

Leonidas Kallidonis

Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Χτυπά ύπουλα και επώδυνα

Leonidas Kallidonis