Εάν έχετε πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη, μπορεί να αισθάνεστε φόβο, σύγχυση και μοναξιά. Ισως, να σκέφτεστε πως όχι μόνο θα επηρεαστεί η ποιότητα της ζωής σας, αλλά ανησυχείτε και για το προσδόκιμο ζωής σας. Ο διαβήτης έχει ιστορικά προκαλέσει στους ανθρώπους χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και αυτό μπορεί να είναι μια τρομακτική αλήθεια για όποιον ζει με την πάθηση.
Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει το προσδόκιμο ζωής για τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, μύθους και αλήθειες σχετικά με το προσδόκιμο ζωής και τον διαβήτη και πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου θανάτου.
Ποιο είναι το τυπικό προσδόκιμο ζωής;
Εν ολίγοις, δεν υπάρχει «τυπικό» προσδόκιμο ζωής. Το προσδόκιμο ζωής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:
- έτος γέννησης
- γένος
- οικογενειακό και ιστορικό υγείας
- κληρονομικότητα
- οικιακό περιβάλλον
- διατροφή
- και ακόμη και κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας, όπως το πού μένατε κατά τη γέννηση.
Αυτοί και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να καθορίσουν πόσο καιρό μπορεί να ζήσει κάποιος. Αλλά αυτό δεν είναι όλη η ιστορία!
Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που καθορίζουν πόσο θα ζήσει κάποιος και δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψουμε: Φυσικές καταστροφές, ξαφνικές ασθένειες ή ατυχήματα μπορούν να μειώσουν σοβαρά τη ζωή κάποιου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μέσο προσδόκιμο ζωής για τους ενήλικες ήταν 78,86 χρόνια το 2019.
Σημείωση: Το προσδόκιμο ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε σημαντικά το 2021 και το 2022 λόγω της πανδημίας Covid-19.
Γιατί μπορεί ο διαβήτης να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής;
Δυστυχώς, ο διαβήτης αγγίζει σχεδόν κάθε μέρος του σώματός σας: Επηρεάζει την όραση, την καρδιά, τα νεφρά, τον εγκέφαλο, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.
Εάν ο διαβήτης δεν ελέγχεται καλά, η βλάβη στα νεύρα και στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη συννοσηροτήτων, όπως καρδιακή νόσο, νεφρική νόσο, νευροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, ακρωτηριασμό, ακόμη και τύφλωση, που μπορεί να σας αφήσουν ανάπηρους και να συντομεύσουν τη ζωή σας με πολλούς τρόπους.
Αυτό συμβαίνει επειδή η περίσσεια γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος είναι πολύ επικίνδυνη και όσο περισσότερο έχετε διαβήτη τόσο πιο πιθανό είναι να υποφέρετε από επιπλοκές διαβήτη που προκαλούνται από επίμονη ή παρατεταμένη υπεργλυκαιμία.
Αλλες, βραχυπρόθεσμες επιπλοκές μπορούν επίσης να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής, όπως ένα διαβητικό κώμα από σοβαρό χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και η διαβητική κετοξέωση, που προκαλείται από εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες.
Ωστόσο, αυτό δεν χρειάζεται να είναι ένα ενδεχόμενο. Ο καλά διαχειριζόμενος διαβήτης δεν οδηγεί απαραίτητα σε επιπλοκές ή συννοσηρότητες του διαβήτη και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει επηρεάσει καθόλου το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων.
Πόσο μειώνει το προσδόκιμο ζωής ο διαβήτης;
Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν χρειάζεται να επηρεάσει καθόλου το προσδόκιμο ζωής. Η αναλυτικότερη απάντηση είναι πιο σύνθετη και δεδομένου ότι ο διαβήτης είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθεί και δεν υπάρχει θεραπεία, φαίνεται φυσικό ότι τα σχεδόν σταθερά υψηλά και χαμηλά σάκχαρα στο αίμα θα επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής.
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι βελτιώσεις στην ινσουλίνη, τα φάρμακα και την τεχνολογία του διαβήτη βελτιώνουν θετικά το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Οσο καλύτερη είναι η διαχείριση του διαβήτη σας τόσο μεγαλύτερο θα είναι το προσδόκιμο ζωής σας.
Προσδόκιμο ζωής για άτομα με καλά διαχειριζόμενο διαβήτη
Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, ωστόσο, ότι η απλή διάγνωση διαβήτη δεν μειώνει αυτόματα το προσδόκιμο ζωής σας!
Πολλές ερευνητικές μελέτες δεν ελέγχουν πράγματα όπως η διατροφή, ο ύπνος, η διαχείριση του στρες, το οικογενειακό ιστορικό, ακόμη και κάποια σοβαρά ατυχήματα που έχουν ως συνέπεια υψηλά και χαμηλά σάκχαρα στο αίμα που μπορούν να αποδειχθούν μοιραία.
Επιπλέον, πολλά στατιστικά βασίζονται σε μέσους όρους και συχνά συνδυάζουν όλους τους τύπους διαβήτη σε ένα σύνολο δεδομένων (τύπου 1, τύπου 2, κύησης, LADA, MODY και άλλα).
Εάν έχετε καλά διαχειριζόμενο διαβήτη και τα σάκχαρα στο αίμα σας και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σας (HbA1c) βρίσκονται σε ένα υγιές εύρος (και αυτό μπορεί να καθοριστεί μόνο ανάμεσα σ’ εσάς και τον γιατρό σας), τότε δεν πρέπει να ανησυχείτε για τη μείωση του προσδόκιμου ζωής.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα άτομα με καλά διαχειριζόμενο διαβήτη ζουν πλήρη και ολοκληρωμένη ζωή, με φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.
Το μειωμένο προσδόκιμο ζωής είναι άμεσο αποτέλεσμα των παρατεταμένων υψηλών σακχάρων στο αίμα (μερικές φορές οξέα επεισόδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα) και των επιπλοκών του διαβήτη που εξελίσσονται σε συννοσηρότητες που συμβάλλουν στον πρόωρο θάνατο.
Πώς μπορώ να αυξήσω το προσδόκιμο ζωής μου;
Δεν είναι όλα καταστροφή και κατήφεια, και τα άτομα με διαβήτη ζουν περισσότερο από ποτέ. Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν ελέγχονται καλά, ζουν για να έχουν ένα εντελώς φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. Μερικοί άνθρωποι είναι ακόμη ευγνώμονες που διαγνώστηκαν με διαβήτη, καθώς τους έκανε να έχουν επιπλέον επίγνωση της υγείας τους και να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες ως αποτέλεσμα της κατάστασής τους. Πολλά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής σας με διαβήτη περιλαμβάνουν:
- Διατήρηση αυστηρού ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και HbA1cκάτω από 7%. Αυτή είναι η σύσταση της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Δεν θα βοηθήσει μόνο στην πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη, αλλά θα αποτρέψει επίσης τον πρόωρο θάνατο από αυτές τις επιπλοκές.
- Αυξήστε τον χρόνο σας στο εύρος (TiR). Το TiR είναι ένας σχετικά νέος όρος, αλλά χρησιμοποιείται για άτομα που χρησιμοποιούν συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης (CGM). Είναι το ποσοστό της ημέρας που το σάκχαρο στο αίμα σας πέφτει σε ένα συγκεκριμένο εύρος (αυτό ορίζεται συνήθως από τον γιατρό σας, αλλά συνήθως είναι μεταξύ 70 mg/dL-180 mg/dL. Η ιδέα είναι ότι όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό τόσο λιγότερο διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα που έχετε (και επίσης όσο λιγότερο χρόνο περνάτε είτε υπερ- είτε υπογλυκαιμικοί).
- Επισκεφθείτε τακτικά τον γιατρό ή/και τον ενδοκρινολόγο σας. Συνήθως μπορούν να εντοπίσουν επιπλοκές στα αρχικά στάδια (ελέγχοντας τα πόδια σας για ευαισθησία ή τα μάτια σας για αμφιβληστροειδοπάθεια, τα οποία και τα δύο μπορεί να έχουν λίγες ή καθόλου επιπλοκές στην αρχή).
- Εάν επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας, μπορείτε επίσης να βεβαιωθείτε ότι βαθμονομείτε τα φάρμακά σας όπως απαιτείται, δοκιμάζετε νέα φάρμακα, καθώς έρχονται στην αγορά και μπορούν επίσης να ελέγξουν την ψυχική σας υγεία και να σας βοηθήσουν εάν χρειαστεί.
- Μείνετε σωματικά δραστήριοι και διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά την άσκηση για 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα, για συνολικά 150 λεπτά την εβδομάδα (ή περισσότερα!). Είναι σημαντικό να ενσωματώνετε και μέτρια άρση βαρών μερικές φορές την εβδομάδα, για να ενισχύσετε τα οστά και να διατηρήσετε τους μυς αναπτυγμένους.
- Ακολουθήστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη. Τρώτε πολλές φυτικές ίνες και πολλά φυσικά φρούτα, λαχανικά με χαμηλούς υδατάνθρακες και άπαχες πρωτεΐνες. Συνεργαστείτε με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για να διαμορφώσετε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που θα λειτουργήσει για εσάς, τον τρόπο ζωής και τους στόχους σας.
- Μην καπνίζετε! Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στον κόσμο και είναι ακόμη χειρότερη για τα άτομα με διαβήτη, τα οποία ήδη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Δείτε αυτούς τους δωρεάν πόρους από το CDC για το πώς να κόψετε το κάπνισμα.
- Διατηρήστε καλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης. Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση, γεγονός που μας θέτει σε ακόμη υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, γεγονός που μειώνει το προσδόκιμο ζωής.
- Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τη λήψη στατίνης, εάν είστε άνω των 40 ετών, έχετε διαβήτη και πάσχετε από την υψηλή χοληστερόλη, και να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι με περιχειρίδα στον καρπό.
- Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου, κίρρωσης του ήπατος και τυχαίων τραυματισμών. Επίσης, γερνάει πρόωρα το σώμα, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το χειριστείς αν ζεις ήδη με μια χρόνια ασθένεια όπως ο διαβήτης. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και, αν δεν πίνετε αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσετε.
Να παίρνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες!
Βρείτε ένα σχέδιο θεραπείας που λειτουργεί για εσάς. Μερικοί άνθρωποι αγαπούν τις αντλίες ινσουλίνης τους, άλλοι προτιμούν τις πένες. Μερικοί άνθρωποι αγαπούν τις χειροκίνητες δοκιμές, μερικοί δεν θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς τις συνεχείς συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης (CGM).
Η πιο πρόσφατη και κορυφαία τεχνολογία δεν είναι πάντα το καλύτερο πράγμα, αλλά, αν είστε περίεργοι να δοκιμάσετε κάτι νέο, δοκιμάστε το! Μπορείτε πάντα να περιστρέφεστε και να προσαρμόζεστε αν κάτι δεν σας αρέσει. Βρείτε ένα σχέδιο θεραπείας και ένα στιλ διαχείρισης που θα λειτουργήσει για εσάς μακροπρόθεσμα.
Ζητήστε υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας και δημιουργήστε μια κοινότητα ανθρώπων με τους οποίους μπορείτε να είστε ο εαυτός σας και να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Το να ζεις με διαβήτη είναι δύσκολο, αλλά είναι πιο εύκολο όταν το φορτίο μοιράζεται με άλλους που σε καταλαβαίνουν και σε αγαπούν.