Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Επικονδυλίτιδα: Δυνατό… «σερβίς» με γερό αγκώνα

Newsroom eleftherostypos.gr

Πώς θα ανακουφιστείτε από τους οξείς πόνους της επικονδυλίτιδας

   Δεν χρειάζεται, απαραίτητα, να παίζει κανείς τένις για να «τσακίσει» τους μυς γύρω από τον αγκώνα του. Συνήθως αρκούν μερικές επιπόλαιες επαναλαμβανόμενες κινήσεις για να εμφανιστεί επικονδυλίτιδα (tennis elbow), μαζί με τους οξείς πόνους που τη συνοδεύουν…

Φυσικά, η επικονδυλίτιδα εκδηλώνεται συχνότερα στους αθλητές αλλά και σε πολλούς ανθρώπους που συμμετέχουν σε εργασίες ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενη και έντονη χρήση των μυών του αντιβραχίου, όπως γραμματείς, ζωγράφους, υδραυλικούς, ξυλουργούς κ.α.

Οι περισσότεροι ασθενείς με επικονδυλίτιδα είναι μεταξύ 30-50 ετών, αν και ο καθένας μπορεί να νοσήσει. Σε αθλήματα ρακέτας, όπως το τένις, η κακή τεχνική και ο ελλιπής εξοπλισμός μπορεί να είναι παράγοντες κινδύνου.

Τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας

Τα συμπτώματα της επικονδυλιτίδας αναπτύσσονται σταδιακά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος αρχίζει ήπια και χειροτερεύει σε διάστημα εβδομάδων ή και μηνών. Τα πιο κοινά συμπτώματα της επικονδυλίτιδος είναι:

  • Πόνος ή κάψιμο στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα
  • Ασθενής δύναμη της λαβής

Αντιμετώπιση

  • Ανάπαυση: το πρώτο βήμα για την θεραπεία είναι η ξεκούραση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, ή σε βαριά εργασία, για μερικές εβδομάδες.
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα: τα φάρμακα όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο.
  • Φυσικοθεραπεία: ο φυσικοθεραπευτής, με ειδικά μηχανήματα, μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο πόνος. Υπέρηχοι, πάγος, μασάζ ή μυική τόνωση είναι τεχνικές για τη βελτίωση επούλωσης των μυών.
  • Νάρθηκες: χρησιμοποιώντας ειδικούς ιμάντες για το αντιβράχιο μπορούμε να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα ξεκουράζοντας τους μύες και τους τένοντες.
  •  Ενέσεις στεροειδών: στεροειδή, όπως η κορτιζόνη, είναι πολύ αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  •  Υπέρηχοι: η θεραπεία με ειδικούς υπερήχους βοηθά αποτελεσματικά. Αυτά τα ηχητικά κύματα δημιουργούν μικροτραύματα που προωθούν τις φυσικές διεργασίες επούλωσης.
  • Χειρουργική αντιμετώπιση: αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από 6 περίπου μήνες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις για την επικονδυλίτιδα περιλαμβάνουν την αφαίρεση των προσβεβλημένων μυών και τενόντων.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Στοχευμένη θεραπεία οσφυαλγίας και αυχεναλγίας

Leonidas Kallidonis

Τέλος στον πόνο λόγω ρήξης τενόντων του ώμου

Leonidas Kallidonis

Σαλπιγγογραφία με υπερήχους και όχι με ακτινοβολία

Leonidas Kallidonis

Ο κορωνοϊός… τσακίζει κόκαλα. Επιπτώσεις από την πανδημία του COVID-19 στη μυοσκελετική υγεία

Leonidas Kallidonis

Σύγχρονες ενδοφλεβικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των κιρσών

Leonidas Kallidonis

Πρωτοποριακή λιπογλυπτική με υπέρηχους

Leonidas Kallidonis