ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Ενεργειακά ποτά: η υπερβολή φέρνει υπέρταση και αρρυθμίες

Newsroom eleftherostypos.gr

Η κατανάλωση δύο ενεργειακών ποτών σε διάστημα μιας ώρας, κάτι που συνηθίζεται από ασκούμενους, πριν αλλά και μετά τη γυμναστική, μπορεί να βάλει σε… περιπέτειες της λειτουργία της καρδιάς. Κι αυτό διότι- όπως αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές- δυο ενεργειακά ποτά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και επηρεάζουν προσωρινά τον καρδιακό ρυθμό. Διευκρινίζουν ωστόσο, ότι ο «ένοχος» δεν είναι η καφεΐνη, αλλά κάποια άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα ποτά.

Πόσο αυξήθηκε η πίεση και ο κίνδυνος αρρυθμιών μετά από 2 ενεργειακά ποτά

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ειρηνικού, στις ΗΠΑ, ζήτησαν από δεκάδες εθελοντές να καταναλώσουν ένα από τα πιο εμπορικά ενεργειακά ποτά με καφεΐνη, σε διπλή δόση,  ή ένα εικονικό ποτό, επίσης σε διπλή δόση. Τα ποτά καταναλώθηκαν εντός 60 λεπτών και ακολούθως οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, αλλά και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • οι εθελοντές που κατανάλωσαν τα ενεργειακά ποτά σημείωσαν μέση αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 5 mmHg, συγκριτικά με όσους κατανάλωσαν το εικονικό ενεργειακό ποτό.
  • Είχαν επίσης σημαντικά μεγαλύτερο διάστημα QT. Το διάστημα QT του ηλεκτροκαρδιογραφήματος αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης αρρυθμιών. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι εάν το διάστημα QT είναι πολύ σύντομο ή μεγάλο, μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, οδηγώντας σε απειλητική για τη ζωή αρρυθμία.

Ποιοι πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με τα ενεργειακά ποτά

Οι υπογράφοντες τη μελέτη επισημαίνουν: «Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τις επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών στο σώμα τους, ειδικά εάν έχουν άλλες υποκείμενες παθήσεις». Προειδοποιούν, δε,  ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για ασθενείς με συγγενές σύνδρομο μακρού QT, το οποίο μαζί με άλλες γενετικές αρρυθμιολογικές παθήσεις, ευθύνεται για το 10% των αιφνιδίων θανάτων. Υπογραμμίζουν, τέλος, ότι οι πάσχοντες από υπέρταση, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, καθώς η απότομη αύξηση της πίεσης μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ενεργειακών ποτών με στένωση των αιμοφόρων αγγείων και περιορισμό της ροής του αίματος, καρδιακές ανακοπές και εμφράγματα.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

«Κεφίρ». Το ρόφημα που μπορεί να ρίξει την πίεσή σας

Leonidas Kallidonis

Μαγνήσιο: Γιατί είναι απαραίτητο στην εμμηνόπαυση

Leonidas Kallidonis

Ανεύρυσμα Θωρακικής Αορτής: θέλει «ακαριαία» αντιμετώπιση

Leonidas Kallidonis

Περιοδοντίτιδα. Αυξάνει επικίνδυνα την αρτηριακή πίεση

Leonidas Kallidonis

Η διατήρηση της μνήμης θέλει «έξυπνες» κινήσεις

Leonidas Kallidonis

Πόσο πρέπει ν’ ανησυχούμε εάν η πίεση ανεβαίνει απότομα

Leonidas Kallidonis

Η έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Leonidas Kallidonis

Εγκεφαλικό ανεύρυσμα. Τι ρόλο παίζει η ασπιρίνη

Leonidas Kallidonis

Η «ταυτότητα» των γονιδίων μας δείχνει εάν κινδυνεύουμε από συγκεκριμένες μορφές καρδιοπάθειας

Leonidas Kallidonis