Όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουμε τη «χρονολογική» μας ηλικία. Ωστόσο, συμβαίνει συχνά, 50άρηδες ή και πολύ μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα να νιώθουν μια ευεξία που είναι χαρακτηριστική πολύ νεότερων ατόμων. Όπως επίσης βλέπουμε και 20άρηδες που αισθάνονται διαρκώς κουρασμένοι ή ανήμποροι…να πάρουν τα πόδια τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα βέβαια προκύπτει από τη σύγκριση ατόμων της ίδιας ηλικίας, όπου διαπιστώνουμε εξαιρετικά εμφανείς διαφορές από άτομο σε άτομο. Η εξήγηση είναι ότι η χρονολογική μας ηλικία συχνά δεν έχει καμία σχέση με την λεγόμενη βιολογική μας ηλικία.
Χρονολογική και βιολογική ηλικία
Η βιολογική ηλικία αποτελεί τη μονάδα μέτρησης των επιπέδων κυτταρικής λειτουργίας του οργανισμού και αντικατοπτρίζει το ρυθμό γήρανσης. Συγκεκριμένα, δείχνει με πόση ταχύτητα τα κύτταρα του οργανισμού μας χάνουν τη λειτουργική τους ικανότητα. Ουσιαστικά, είναι ένα μέτρο της «πραγματικής» μας ηλικίας, καθώς απεικονίζει κατά πόσο φροντίζουμε το σώμα μας και τι βλάβες έχουμε προκαλέσει διαχρονικά. Ως βιολογικός δείκτης, μπορεί να εξηγήσει πώς άτομα της ίδιας χρονολογικής ηλικίας παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, είτε στην εξωτερική τους εμφάνιση, είτε στην υγεία και στις αντοχές τους.
Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η βιολογική μας ηλικία
Κύριος παράγοντας επίδρασης στη βιολογική ηλικία είναι ο ρυθμός κυτταρικής γήρανσης, ο οποίος ποικίλει από άτομο σε άτομο και καθορίζεται πρώτα απ’ όλα από τη γενετική προδιάθεση σε ποσοστό από 44% έως 80%. Ωστόσο, το οξειδωτικό στρες είναι από τους κυριότερους επιβαρυντικούς παράγοντες της κυτταρικής υγείας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υποπροϊόν της αντίδρασης μέσω της οποίας το σώμα μας παράγει ενέργεια από το οξυγόνο. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν βλάβη στα κύτταρα, στα μιτοχόνδρια αλλά και στο DNA. Παράμετροι που επιδρούν στην εμφάνιση περίσσειας ελευθέρων ριζών και κατ’ επέκταση στο οξειδωτικό στρες, είναι ο τρόπος ζωής, ο ύπνος, η διατροφή, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και ο τρόπος που φροντίζουμε το σώμα μας.
Τι επιπτώσεις έχει η γήρανση στον οργανισμό μας
Ένας αυξημένος ρυθμός κυτταρικής γήρανσης συνδέεται με πολλούς κινδύνους για την υγεία μας, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες νόσους. Τα προϊόντα μεταβολισμού των κυτταρικών αντιδράσεων που βρίσκονται υπό δυσμενείς συνθήκες, επιδρούν αρνητικά τόσο στις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όσο και στις διαδικασίες ανοσοαπόκρισης, με κίνδυνο την δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσουμε το γήρας των κυττάρων και να μειώσουμε τη βιολογική μας ηλικία
E.coli: Πώς ο ιός προκάλεσε το θάνατο - Τα καρότα έστειλαν δεκάδες στο νοσοκομείο - Ποια τα συμπτώματα
Γνωρίζοντας τη βιολογική μας ηλικία, ο προσωπικός μας ιατρός μπορεί να οδηγηθεί σε μία εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, με στόχο τη βέλτιστη υγεία μας. Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα της εξέτασης με τον πλήρη ιατρικό φάκελο και το οικογενειακό ιστορικό, κάθε άτομο μπορεί να λάβει τις προσωπικές εξατομικευμένες οδηγίες ώστε να βελτιώσει την υγεία του. Η συμβουλευτική μπορεί να αφορά στις διατροφικές επιλογές, στα επίπεδα και την ένταση της άσκησης, στις καθημερινές συνήθειες, στην πιθανή λήψη φαρμακευτικής αγωγής και στη διαχείριση του άγχους, με στόχο πάντα την ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού και τη μείωση του οξειδωτικού στρες.
Πώς μπορούμε να μετρήσουμε τη βιολογική μας ηλικία;
Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Η βιολογική ηλικία και ο ρυθμός γήρανσης μπορούν να υπολογιστούν με τη χρήση των αποτελεσμάτων μία απλής αιματολογικής εξέτασης, για την οποία δεν απαιτείται να προηγηθεί νηστεία. Ο εξεταζόμενος λαμβάνει την απάντηση πολύ άμεσα, μέσα σε 7 μέρες από τη λήψη του δείγματος.
Ποια είναι τα οφέλη της συγκεκριμένη εξέτασης
Η μέτρηση της βιολογικής μας ηλικίας, αποτελεί έναν από τους καλύτερους προγνωστικούς δείκτες προκειμένου να εκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης νόσων που συνδέονται με τη γήρανση. Ως αποτέλεσμα αυτού, μας παρέχει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τα χρόνια ευζωίας, μειώνοντας τα χρόνια που το άτομο είναι εξαιρετικά ευπαθές στη νοσηρότητα.
Πόσο αξιόπιστος είναι ο συγκεκριμένος δείκτης
O δείκτης ευζωίας μέσω εξετάσεων αίματος είναι από τους πιο αξιόπιστους δείκτες που υπολογίζουν τη βιολογική ηλικία του ατόμου. Γι’ αυτόν το λόγο, χρησιμοποιείται από πάρα πολλούς Ιατρούς Μακροζωίας (Longevity Medicine) παγκοσμίως, καθώς και σε κλινικές δοκιμές νέων φαρμάκων κατά της γήρανσης.
Πού μπορώ να κάνω τη συγκεκριμένη εξέταση
Η συγκεκριμένη εξέταση πραγματοποιείται στο A-Lab, το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Γονιδιωματικής του Ομίλου HHG. Με αίσθημα υπευθυνότητας και αξιοπιστίας απέναντι στους ασθενείς και την ιατρική κοινότητα, το εργαστήριο A-Lab διαθέτει εμπειρία 28 χρόνων, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, κορυφαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άρτια καταρτισμένο προσωπικό διακεκριμένων επιστημόνων, οι οποίοι με προσήλωση και επαγγελματισμό, προσφέρουν κορυφαίες διαγνωστικές υπηρεσίες μοριακής βιολογίας και γενετικής.