Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε, χθες Δευτέρα, από τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δεσμεύτηκε πως αυτή η σημαντική πρωτοβουλία θα επεκταθεί σε όλα τα ΚΑΠΗ της Αττικής, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη διάγνωση και την τακτική παρακολούθηση των ευάλωτων ομάδων.
Ο σχεδιασμός της δράσης έχει γίνει από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης.
Η δράση περιλαμβάνει τη μετάβαση ομάδων, γιατρών και νοσηλευτών από τα Κέντρα Υγείας στα ΚΑΠΗ. Οι ειδικοί διενεργούν προληπτικές εξετάσεις, όπως αιμοληψίες, κλινική εξέταση και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ, παράλληλα, συνταγογραφούνται φάρμακα στους ηλικιωμένους, εξασφαλίζοντας τη σωστή ρύθμιση της φαρμακευτικής τους αγωγής.
Οπως επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης: «Οι ομάδες αυτές διενεργούν δωρεάν τις εξετάσεις, εξασφαλίζοντας την παρακολούθηση της υγείας των ηλικιωμένων και μειώνοντας την ταλαιπωρία τους από την αναμονή στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας».
Η έναρξη της δράσης
Στο Α’ ΚΑΠΗ Νέας Φιλαδελφείας, πρώτος σταθμός της πρωτοβουλίας, δεκάδες ηλικιωμένοι συμμετείχαν από την πρώτη ημέρα. Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας: «Χωρίς καμία προηγούμενη διαφήμιση της δράσης, γράφτηκαν αμέσως πάνω από 100 μέλη του ΚΑΠΗ για εξετάσεις. Η ιατρική ομάδα ξεκίνησε αμέσως τις αιμοληψίες, τις εξετάσεις και τη συνταγογράφηση».
Νέος παγκόσμιος υγειονομικός συναγερμός: Αγνωστη ασθένεια έχει προκαλέσει τον θάνατο 143 ανθρώπων
Η ατμόσφαιρα ήταν ενθουσιώδης, με τους ηλικιωμένους να εκφράζουν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία. Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο υπουργός περιέγραψε τη στιγμή ως συγκινητική: «Η χαρά και η ευγνωμοσύνη που εισέπραξα σήμερα δεν περιγράφεται. Για τέτοιες στιγμές αξίζει να ασχοληθώ με την πολιτική», τόνισε.
Επόμενοι σταθμοί
Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, στις 09:30 το πρωί, με τον υπουργό να επισκέπτεται το 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου για την επίσημη έναρξη του προγράμματος.
Ο στόχος είναι η δράση να επεκταθεί σε όλα τα ΚΑΠΗ της Αττικής, αλλά και σταδιακά στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να καλύψει περισσότερους ηλικιωμένους, μειώνοντας τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στη φροντίδα της υγείας τους.
Η αρχική ιδέα για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον προκάτοχό του, πρώην υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
«Ξεκινήσαμε πιλοτικά μία φανταστική δράση που πρώτος είχε σκεφθεί και ξεκινήσει ο Θάνος Πλεύρης, αλλά τώρα θα επεκταθεί παντού. Θα στέλνουμε ομάδες ιατρών και νοσηλευτών μία φορά τον μήνα από τα Κέντρα Υγείας σε γειτονικά ΚΑΠΗ», ανέφερε συγκεκριμένα στο Χ.
Η συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τους τοπικούς δήμους αναμένεται να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα του προγράμματος, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.