ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Δεκαπλάσιος κίνδυνος εμφράγματος για νεαρές γυναίκες με Διαβήτη!

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα σταθερά αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν ως αποτέλεσμα πολλές νέες γυναίκες να αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2, παράγοντας που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, λ.χ.εμφράγματος, σύμφωνα με νέα μελέτη Αμερικανών ερευνητών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες κάτω των 55 ετών με διαβήτη τύπου 2, διατρέχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο καρδιακής νόσου μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες σε σύγκριση με όσες δεν πάσχουν από διαβήτη.

Τρομάζουν τα ποσοστά κινδύνου που συνδέονται με το σάκχαρο

Ακόμα και τα ελαφρώς υψηλά ποσοστά σακχάρου στο αίμα, φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρων καρδιακών παθήσεων κατά 600%, σύμφωνα με ερευνητές στο «Brigham and Women’s Hospital» στη Βοστόνη. Και όταν συμβαίνει αυτό, οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές…

«Όταν ένα άτομο νεότερης ηλικίας υφίσταται ένα καρδιαγγειακό συμβάν, επηρεάζεται η μελλοντική ποιότητα της ζωής του, η παραγωγικότητά του και η συνεισφορά του στο κοινωνικό σύνολο», δήλωσε η Δρ. Samia Mora, από το Τμήμα Μεταβολομικής του Νοσοκομείου.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη, πιο επικίνδυνη ακόμη κι απ’ την «κακή» χοληστερόλη

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερους από 50 παράγοντες καρδιακού κινδύνου σε περισσότερες από 28.000 αμερικανίδες που συμμετείχαν στην εν εξελίξει μελέτη για την υγεία των γυναικών.

Για παράδειγμα, παρακολούθησαν 50 βιοδείκτες που συνδέονται με την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης:

  • της «κακής» χοληστερόλης (LDL),
  • της αιμοσφαιρίνης A1C (μετρά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) και τη
  • λιποπρωτεϊνική αντίσταση στην ινσουλίνη (LPIR), μια νεότερη μέτρηση για την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τι έδειξε το… συγκριτικό

Ενώ η κακή χοληστερόλη (LDL) συσχετίστηκε μόνο με κατά 40% αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της μέτρησης αντίστασης στην ινσουλίνη (LPIR), συνδέθηκαν με αύξηση κατά 600%!

Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες κάτω των 55 ετών με διαβήτη τύπου 2 είχαν δεκαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Τι είναι, όμως, η αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν τα κύτταρα στους μύες, το λίπος και το ήπαρ δεν διαχειρίζονται αποτελεσματικά την ινσουλίνη και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη και αποτελεί πρόδρομο του διαβήτη.

«Σε κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες, η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο, συνέβαλαν σημαντικά σε πρόωρα στεφανιαία επεισόδια», εξήγησε η Mora.

«Οι γυναίκες κάτω των 55 ετών που είναι παχύσαρκες είχαν περίπου τετραπλάσιο κίνδυνο για στεφανιαία επεισόδια, καθώς και οι συνομίληκές τους που κάπνιζαν ή είχαν υπέρταση. Η σωματική αδράνεια και το οικογενειακό ιστορικό παίζουν επίσης ρόλο» κατέληξε.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Απαραίτητη σε όλους η καμπύλη σακχάρου κάθε 3 χρόνια

Leonidas Kallidonis

Γιατί πρέπει να ρίξετε τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο

Leonidas Kallidonis

Μεσογειακή διατροφή: «χρυσή» για 4η συνεχόμενη χρονιά

Leonidas Kallidonis

Τα βάσανα της γυναικείας καρδιάς

Leonidas Kallidonis

Οι μισοί διαβητικοί ασθενείς είναι… απείθαρχοι στη θεραπεία!

Leonidas Kallidonis

Οι… καταραμένοι υδατάνθρακες που μας παχαίνουν και μας «φουσκώνουν» το σάκχαρο

Leonidas Kallidonis

Σκουλαρίκι που μετρά τη γλυκόζη στο αίμα

Leonidas Kallidonis

Νέα «υπερόπλα» στη μάχη κατά του Διαβήτη

Leonidas Kallidonis

Έξι τύποι προδιαβήτη! Μπερδευτήκατε;

Leonidas Kallidonis