Ο δρόμος για να υποβληθεί σε επέμβαση αποκατάστασης ισχίου, καθώς είχε υποστεί κάταγμα, ήταν ανοιχτός. Αρχές Ιανουαρίου η υπερήλικη Χανιώτισσα μπήκε στο χειρουργείο.
«Οι εξετάσεις ήταν εντυπωσιακά καλές χωρίς κάτι ιδιαίτερα παθολογικό, κι αυτό μας δημιούργησε την αίσθηση από την αρχή ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι το χειρουργείο», λέει στον «Ε.Τ.» ο Γιώργος Γρηγοράκης, επιμελητής Α’ ΕΣΥ, χειρουργός ορθοπαιδικός.
Παρά την ηλικία της, συμπληρώνει ο θεράπων ιατρός, η 113χρονη δεν είχε καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, ενώ δήλωσε πως δεν έπαιρνε ούτε παυσίπονο!
«Είναι περίεργο γιατί σ’ αυτή την ηλικία επηρεάζονται τα περισσότερα συστήματα. Δεν έπαιρνε καμία φαρμακευτική αγωγή καταρχήν. Η καρδιακή της λειτουργία, η ηπατική της λειτουργία, όλα φυσιολογικά. Δεν έπαιρνε κανένα φάρμακο, δεν είχε παθολογικές οντότητες. Είχαμε ένα “εξαιρετικό υλικό” για να οδηγηθούμε στο χειρουργείο», σημειώνει ο κ. Γρηγοράκης.
Το ΑΜΚΑ της γυναίκας αναφέρει ότι είναι 113 ετών, δηλαδή γεννηθείσα το 1911. Στην αστυνομική ταυτότητα, βέβαια, αναγράφεται ότι είναι 107 ετών, όμως, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δικών της ανθρώπων, οι γονείς της άργησαν να τη δηλώσουν στο ληξιαρχείο, όπως συνέβαινε συχνά με τις γεννήσεις στα παλιότερα χρόνια.
Ο άλλος θεράπων ιατρός, Οδυσσέας Παπαμίχος, επιμελητής Α’ ΕΣΥ, χειρουργός ορθοπαιδικός, συμπληρώνει πως η επέμβαση δεν μπορούσε να αναβληθεί, ενώ η αναισθησία που έλαβε δεν ήταν ολική αλλά ραχιαία.
«Σε κάποιον πάνω από τα 75 που του συμβαίνει ένα κάταγμα ισχίου είναι μονόδρομος το χειρουργείο. Ναι, φυσικά με όλους τους κινδύνους που μπορεί να έχουν η αναισθησία και το χειρουργείο αυτό καθαυτό. Ομως, με αυτό τον τρόπο δίνεται μια ευκαιρία στην ασθενή να κινητοποιηθεί ξανά και να αποφύγει άλλα προβλήματα που θα της δημιουργήσει η καθήλωση σε ένα κρεβάτι για δύο και τρεις μήνες. Ετσι, της δώσαμε μια ευκαιρία να γίνει ξανά λειτουργική», σημειώνει ο γιατρός και προσθέτει πως ήταν μια εξαιρετικά συνεργάσιμη ασθενής.
«Ηταν μια πάρα πολύ καλή ασθενής, συνεργάσιμη. Δεν μας δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε αυτή ούτε το περιβάλλον της».
«ΠΑΡΑΔΟΣΗ» ΟΙ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΟΙ
Οι γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων δηλώνουν ότι δεν είναι η πρώτη υπεραιωνόβια γυναίκα την οποία υποβάλλουν σε επέμβαση. Αλλά ότι έχουν κάνει αρθροπλαστική σε ασθενείς 105 και 102 ετών. Τα Χανιά έχουν «παράδοση» στους υπεραιωνόβιους, συμπληρώνει ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας.
«Αυτό ξέρετε πότε το διαπιστώσαμε; Οταν ξεκίνησε ο εμβολιασμός της Covid-19 στους 85 άνω και περιμέναμε όλοι οι υπόλοιποι να εμβολιαστούμε. Αλλά πρώτα έπρεπε να τελειώσει αυτή η κατηγορία των 85+ για να πάρουμε σειρά κι εμείς οι υπόλοιποι. Ε, εδώ στα Χανιά, στο νοσοκομείο μας, οι γιατροί που ήταν στο εμβολιαστικό κέντρο σχολίαζαν μεταξύ τους πως οι άνω των 90 ετών στα Χανιά “έχουν τον ατελείωτο” (γέλια). Κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα το 90+», καταλήγει.