Το τεχνητό χέρι διαθέτει μια κάμερα που βλέπει κάθε αντικείμενο, αξιολογεί το μέγεθος και το σχήμα του, και μετά ‘πυροδοτεί’ την κατάλληλη κίνηση για να το πιάσει. Καθώς όλα αυτά γίνονται μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, οι κινήσεις του νέου χεριού είναι δέκα φορές πιο γρήγορες από εκείνες άλλων βιονικών χεριώνπου υπάρχουν ήδη στην αγορά. Το νέο χέρι διαθέτει ενσωματωμένη «εξυπνάδα» χάρη στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η οποία επιτρέπει τη συνεχή βελτίωση των δεξιοτήτων του χεριού.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κιανούς Ναζαρπούρ του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρομηχανικής “Journal of Neural Engineering”.
«Χρησιμοποιώντας υπολογιστική όραση, δημιουργήσαμε ένα βιονικό χέρι που μπορεί να αντιδράσει αυτόματα. Στην πραγματικότητα, όπως σε ένα πραγματικό χέρι, ο χρήστης μπορεί να πιάσει ένα φλιτζάνι ή ένα μπισκότο ρίχνοντας απλώς μια γρήγορη ματιά προς την κατεύθυνση του αντικειμένου. Για πρώτη φορά, το βιονικό χέρι αντιδρά χωρίς να μεσολαβήσει κάποια σκέψη», δήλωσε ο Ναζαρπούρ.
Αυτές είναι οι 9 καινοτόμες θεραπείες του 2024 που δίνουν ελπίδες σε ασθενείς
Ενώ τα υπάρχοντα τεχνητά άκρα απαιτούν εξάσκηση και αυτοσυγκέντρωση εκ μέρους του ασθενούς, το νέο χέρι αυτενεργεί άμεσα, καθώς μπορεί να αντιλαμβάνεται την πρόθεση του ανθρώπου να πιάσει κάτι. Στη συνέχεια «διαβάζει» κάθε αντικείμενο και το πιάνει με το σωστό τρόπο.
Το «χέρι που βλέπει» έχει δοκιμασθεί σε δύο ακρωτηριασμένους, με ποσοστό επιτυχίας 90%. Αυτό σημαίνει ότι σε μία περίπτωση στις δέκα το βιονικό χέρι δεν πιάνει σωστά και το αντικείμενο πέφτει.
Εκτός από τη βελτίωση του χεριού, ώστε αφενός να πετυχαίνει ακρίβεια 100% και αφετέρου να γίνει πιο ελαφρύ, ο απώτερος στόχος των ερευνητών είναι ένα τεχνητό άκρο που θα νιώθει την πίεση και τη θερμοκρασία και το οποίο θα επικοινωνεί απευθείας και αμφίδρομα με τον εγκέφαλο.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ