Οπως τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, η χώρα μας το 2016-2017 ευτυχώς «απείχε» από τις επιδημίες ιλαράς και κοκκύτη που «θερίζουν» άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική αντίστοιχα. Ωστόσο μεγαλώνει το ποσοστό των γονέων που τάσσονται κατά των εμβολίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, ένας στους 100 γονείς αρνείται τον εμβολιασμό, ενώ αρκετοί επιλέγουν ποια εμβόλια θα κάνουν στα παιδιά τους, με τους περισσότερους να απορρίπτουν το επίμαχο παιδικό εμβόλιο MMR που -ψευδώς- έχει συσχετιστεί με τον αυτισμό. Αλλοι γονείς θέλουν να επιλέγουν εκείνοι το «πότε» θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους, δηλαδή «λίγα χρόνια αργότερα».
Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό όσων αρνούνται πλήρως τον εμβολιασμό είναι ακόμη μικρό, η αμφιβολία έχει «φωλιάσει» στους γονείς. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τέσσερις στους πέντε γονείς, σύμφωνα με όσα είπαν οι ειδικοί, εκφράζουν προβληματισμό και επισκέπτονται τον παιδίατρο με… επιχειρήματα.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφεραν ότι πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν τις ασθένειες για τις οποίες γίνεται εμβολιασμός και τις επιπτώσεις τους. Για παράδειγμα, τόνισαν ότι δεν είναι ευρέως γνωστό ότι η εγκεφαλίτιδα, πολύ συνήθης, προκαλείται από ιλαρά. Υπενθυμίζουμε ότι κατ’ εκτίμηση 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.
Η αντιεμβολιαστική τάση στη χώρα μας άρχισε να καταγράφεται μετά την πανδημία της γρίπης το 2009. Η αμφιβολία εκείνης της περιόδου για την ασφάλεια του αντιγριπικού εμβολίου επεκτάθηκε και στα παιδικά εμβόλια. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει ακόμη μια χώρα με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη πληθυσμού. Οπως ανέφεραν οι ειδικοί, σε ό,τι αφορά τις ασθένειες διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού ανέρχεται στο 95%, ενώ για την ιλαρά το ποσοστό κυμαίνεται από το 97% έως το 99%.
Οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρθηκαν και στη μεγάλη εμβολιαστική δράση που ολοκληρώθηκε στους παιδικούς πληθυσμούς των Κέντρων Φιλοξενίας και Μεταναστών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Αγη Τερζίδη, υλοποιήθηκε πρόγραμμα εμβολιασμού για παιδιά ηλικίας 2 μηνών έως 10 χρόνων και έγιναν συνολικά 10.000 δόσεις εμβολίων. Εκτιμάται ότι έχει επιτευχθεί κάλυψη σε ποσοστό 82% στον πληθυσμό αυτό.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι επαγγελματίες Υγείας βλέπουν με επιφύλαξη τα εμβόλια. Μόλις το 50% των εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας είναι εμβολιασμένοι για ηπατίτιδα, ενώ μόλις ένας στους πέντε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο! Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, φέτος για πρώτη φορά καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού των επαγγελματιών Υγείας στο ΕΣΥ που έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο. Στα νοσοκομεία το ποσοστό έφτασε στο 20% και στα Κέντρα Υγείας το 35%, ποσοστά που παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με άλλες χώρες.
9 επιπλοκές διαβήτη: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται
Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης σχετικά με τον εμβολιασμό: Στην Αθήνα -επί του πεζόδρομου της οδού Ερμού στη συμβολή με την οδό Νίκης, την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 και την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 και ώρες 10:00-16:00 και στη Θεσσαλονίκη – πλατεία Αριστοτέλους, τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 και ώρα 10:00-17:00.
Οι μύθοι
-Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό έχουν σχεδόν εξαλειφθεί στη χώρα μας, οπότε δεν υπάρχει λόγος να γίνεται.
-Τα εμβόλια (ιδίως το MMR) προκαλούν αυτισμό.
-Η ταυτόχρονη χορήγηση σε ένα άτομο (ιδίως παιδί) περισσότερων του ενός εμβολίων (πολυδύναμα) αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ανεπιθύμητων παρενεργειών και υπερφόρτωσης του ανοσοποιητικού συστήματος.
-Τα εμβόλια περιέχουν υδράργυρο, που είναι επικίνδυνη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα πολυδύναμα εμβόλια έναντι της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη και της πολιομυελίτιδας μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο του αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.
-Είναι προτιμότερη η ανοσοποίηση μέσω της φυσικής νόσησης.
-Πολλά άτομα που δεν εμβολιάστηκαν στο παρελθόν διάγουν ζωή υγιή. Οπότε, δεν υπάρχει πραγματικά ανάγκη εμβολίων.
-Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί αντιμετωπίζουν περισσότερα αλλεργικά, αυτοάνοσα και αναπνευστικά νοσήματα συγκριτικά με εκείνα που δεν έχουν εμβολιασθεί.
-Τα εμβόλια ως ένα βαθμό είναι υπεύθυνα για την αύξηση της επίπτωσης των διαφόρων μορφών καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο.