Ειδικότερα ο κ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση του Ελεύθερου Τύπου ανέφερε ότι οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει αν υπάρχει σχέση αιτίου αιτιατού και δεν διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε την αλληλεπίδραση της νόσου με τον κορωνοϊό. «Χρειάζεται επαγρύπνηση», επανέλαβε, «στην Ελλάδα δεν έχουμε δει κάτι αντίστοιχο».
Τα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί
Οι επιστήμονες «κάνουν και μια ενδελεχή καταγραφή όλων των περιπτώσεων. Καταγράφουν και τα περιστατικά των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία είναι 85. Μερικοί λένε ότι τώρα θα ξεπεράσουν και τα 100. Βέβαια η επιδημία έχει τεράστια διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως είπε ο καθηγητής.
«Και συζητούμε αναλυτικά και σε ποια παιδιά έχει τεκμηριωθεί και σε ποια όχι η παρουσία του ιού. Και μάλιστα το περίεργο σε αυτή τη νόσο, σε αυτό το σύνδρομο, είναι ότι κάποια παιδιά εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο έχοντας μόνο θετικά αντισώματα για τον ιό, όχι ενεργό νόσο», συνέχισε.
Άρα «είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεδιαλύνει κανείς περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Είναι κάτι που οφείλεται στη νόσο; Είναι κάτι που οφείλεται σε αντισώματα και στην ανοσία έναντι της νόσου;», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.
Πάντως, «αυτό που καταλήγουν είναι, πρώτον, ότι είναι σπάνιο. Δεύτερον, ότι υπάρχει μια επαγρύπνηση αυτή τη στιγμή και στην Ευρώπη και στην Αμερική, ιδιαίτερα σε χώρες που τρέχει η επιδημία με μεγάλα νούμερα, να αναγνωριστεί γρήγορα ένα τέτοιο περιστατικό και να δοθεί έγκαιρα η θεραπεία – γιατί υπάρχει θεραπεία – και να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιπλοκή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Παγκόσμιος συναγερμός για το σύνδρομο που «χτυπά» τα παιδιά
Γιατροί στη βόρεια Ιταλία, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό, και στη Γαλλία αναφέρουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ενός σπάνιου φλεγμονώδους συνδρόμου σε μικρά παιδιά που μοιάζει με εκείνο που αναφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ισπανία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Η πάθηση «Pediatric Multi-System Inflammatory Syndrome Potentially Associated with COVID-19» (Παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων που συνδέεται ενδεχομένως με την COVID-19), όπως αποκαλείται στην έρευνα, έχει κοινά συμπτώματα με το τοξικό σοκ και την νόσο Kawasaki, όπως πυρετό, εξανθήματα, πρησμένους αδένες και, σε σοβαρές περιπτώσεις, καρδιακή φλεγμονή.
Αναφορές περιπτώσεων έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η COVID-19, η ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κοροναϊό, μπορεί να θέτει ένα μεγαλύτερο κίνδυνο για τα παιδιά από ό,τι είχε γίνει κατανοητό. Μέχρι στιγμής η COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις.
Η Νέα Υόρκη ανέφερε την Κυριακή ότι διερευνά έως και 85 περιπτώσεις παιδιών με το σύνδρομο. Μέχρι στιγμής τρία από αυτά τα παιδιά, τα οποία επίσης είχαν διαγνωστεί με την COVID-19, πέθαναν, και δύο ακόμη θάνατοι βρίσκονται υπό εξέταση, δήλωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.
Στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, μεταξύ 18 Φεβρουαρίου και 20 Απριλίου, το νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII νοσήλευσε 10 παιδιά με το σύνδρομο, συμπεριλαμβανομένων οκτώ που είχαν θετικά τεστ αντισωμάτων κοροναϊού. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι γιατροί σε αυτό το νοσοκομείο νοσήλευσαν συνολικά μόνο 19 παιδιά με την νόσο Καβασάκι, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε το The Lancet αργά την Τετάρτη.
Σε σύγκριση με τα παιδιά με την νόσο Kawasaki στο παρελθόν, αυτά που εξέτασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν μεγαλύτερα και σε σοβαρότερη κατάσταση υγείας, ανέφερε η ιατρική επιθεώρηση, με το 60% να υποφέρει από καρδιακές επιπλοκές και τα μισά να έχουν συμπτώματα συνδρόμου τοξικού σοκ.
Επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν αν το σύνδρομο συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό, διότι όλα τα παιδιά με αυτό δεν διαγνώστηκαν θετικά στον ιό.
Ορισμένοι ερευνητές τονίζουν ότι η «οικογένεια» του κορωνοϊού μπορεί να προκαλεί τη νόσο Καβασάκι.
«Τα συμπτώματα στα παιδιά διαφέρουν από αυτά στους ενήλικες με COVID-19 στους οποίους η ασθένεια είναι περισσότερο μια αναπνευστική πάθηση», δήλωσε ο γιατρός Τζορτζ Οφόρι Αμάνφο, επικεφαλής του τμήματος Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Παίδων Mount Sinai Kravis, στην Νέα Υόρκη.
Παιδιά με το σπάνιο φλεγμονώδες σύνδρομο συχνά έχουν σοβαρό κοιλιακό άλγος και εμετό που εξελίσσεται σε σοκ, δήλωσε ο Οφόρι Αμάνφο στο Reuters.
Πρόσθεσε ότι κανένα από τα παιδιά που εξέτασε πρόσφατα με αυτό το σύνδρομο δεν είχαν υποκείμενο νόσημα, αλλά όλα είχαν αντισώματα στον κορωνοϊό.