Φαίνεται πως οι άνθρωποι με καρδιολογικό ιστορικό, υπέρταση και διαβήτη, με συνοδά αναπνευστικά προβλήματα, υπάρχουν συχνότερα σε ηλικιωμένους. Σε βαριές περιπτώσεις νοσούντων του ιού COVID-19 με βαριά πνευμονία, οι βρόγχοι γεμίζουν υγρό και μειώνεται η οξυγόνωση προκαλώντας ακόμα και το θάνατο.
Γράφει ο Αντώνιος Βασιλογιαννακόπουλος*
2. Ο καιρός επηρεάζει τον ιό;
Δεν είναι γνωστό αν ο ιός είναι ευαίσθητος στις κλιματολογικές συνθήκες. Υπάρχει εκτίμηση ότι η αποφυγή συνωστισμού σε ανοιχτούς χώρους τους θερινούς μήνες θα ελαττώσει την ορμή της επιδημίας. Οι επιστήμονες δεν μπορούν μέχρι στιγμής να ερμηνεύσουν τον μικρό αριθμό κρουσμάτων στην Αφρική. Ας σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ηπείρου και έχει πληθυσμό 1,3 δις ανθρώπους. Λογικά περιμέναμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Η πιθανή ερμηνεία μπορεί να είναι οι υψηλές θερμοκρασίες.
3. Πότε θα είναι το εμβόλιο έτοιμο;
Κλήρωση Τζόκερ (24/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Προς το παρόν δεν υπάρχουν φάρμακα ή εμβόλια για την νόσο.Υπάρχουν κλινικές μελέτες στην Κίνα και στις Η.Π.Α. εκτιμώντας την δραστικότητα της remdesivir, ένα αντϊικό φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε για τον Ebola. Τα πρώτα εμβόλια δοκιμάζονται όσον αφορά την ασφάλειά του στις Η.Π.Α. και την Νότια Κορέα. Εάν είναι ασφαλή θα δοκιμαστεί και η δραστικότητά τους. Εκτιμάται ότι θα είναι στην διάθεσή μας μετά το καλοκαίρι.
4. Ποια είναι η θνητότητα;
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η θνητότητα είναι 3,4% αρκετά μεγαλύτερη της εποχικής που είναι περίπου 0,1%. Ο υπολογισμός όμως βασίζεται στον αριθμό των διαπιστωθέντων κρουσμάτων και των θανάτων. Πολλοί θεωρούν ότι το 3,4 % είναι μάλλον μικρότερο, καθώς το 70-80% των ασθενών με Covid-19 εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και δεν ανιχνεύονται.
5. Πόσο μπορεί να ζήσει ο ιός στις επιφάνειες;
Δεν είναι γνωστό πόσο μπορεί να ζήσει ο ιός σε μία μεταλλική επιφάνεια, ένα ποτήρι ή μια πιστωτική κάρτα. Προηγούμενες μελέτες που αφορούν άλλους Corona ιούς (SARS, MERS) δείχνουν από 2 ώρες έως 9 ημέρες. Αυτός είναι ο λόγος που επίμονα ζητούμε το πλύσιμο των χεριών.
6. Πρέπει να ταξιδεύουμε;
Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται υψηλός. Δεν πρέπει να ταξιδεύουμε αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο. Τα φίλτρα του αέρα μέσα στα αεροδρόμια και μέσα στην αεροπορική άτρακτο είναι αμφίβολης αξίας. Επιπρόσθετα, οι συνθήκες συγχρωτισμού στα ταξίδια αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο.
*Ο Αντώνιος Βασιλογιαννακόπουλος Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Β’ Παθολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center