Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικύρωσε έτσι τις νέες ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διαμόρφωση των πακέτων των τσιγάρων, όπου η προειδοποίηση για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα πρέπει να είναι ορατή και μετά το άνοιγμα του πακέτου, ενώ θα συνοδεύεται από έγχρωμη φωτογραφία η οποία θα καταλαμβάνει το 65% της μπροστινής και της πίσω πλευράς.
Το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου έκρινε επίσης ότι η απαγόρευση της τοποθέτησης στη συσκευασία οποιουδήποτε μηνύματος θεωρείται ότι προωθεί την κατανάλωση καπνού είναι αναλογικού χαρακτήρα και αποτελεί μέτρο που λαμβάνεται για την προστασία των καταναλωτών.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Το Δικαστήριο επιβεβαιώνει την απαγόρευση των τσιγάρων με άρωμα μεντόλ, η ευχάριστη μυρωδιά των οποίων έχει ως στόχο να γίνουν πιο ελκυστικά τα προϊόντα καπνού για τους καταναλωτές και έρχεται σε αντίθεση με την εκστρατεία κατά του καπνίσματος και της εξάρτησης. Κατά της απαγόρευσης αυτής είχε προσφύγει η
Πολωνία.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο ευρωπαίος νομοθέτης έχει δικαίωμα να επιβάλει τέτοιες ρυθμίσεις , αφού η πολωνική νομοθεσία για το θέμα δεν είναι αρκετά αυστηρή, παρά την αύξηση του ορίου ηλικίας για τα μεντόλ και τις προειδοποιήσεις για τις βλάβες στην υγεία επί της συσκευασίας.
Τέλος, το Δικαστήριο επικύρωσε το ειδικό καθεστώς που διέπει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, κυρίως την επιβολή του ανώτατου ορίου των 20 γραμμαρίων νικοτίνης ανά ml, καθώς και μία σειρά υποχρεώσεων και απαγορεύσεων στον τομέα της πληροφόρησης και της προώθησης.
«Θέτοντας αυτά τα τσιγάρα σε διαφορετικό και λιγότερο αυστηρό καθεστώς από εκείνο που εφαρμόζεται στα προϊόντα καπνού, ο νομοθέτης της Ενωσης δεν παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης». Σε μία αναπτυσσόμενη αγορά, οι ρυθμίσεις για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συμβάλλουν στην εναρμόνιση της εσωτερικής αγοράς, αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.