Όπως περιγράφει σε βιβλίο του ο καθηγητής ψυχολογίας Νταν Αριέλι και σύμφωνα με το Fox News, η έρευνα βασίστηκε στις αντιδράσεις εργαζομένων ισραηλινής εταιρείας.
Ο κ. Αριέλι χώρισε σε τέσσερις ομάδες τους εργαζομένους, οι οποίοι έλαβαν την υπόσχεση συγκεκριμένης ανταμοιβής για την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί.
Η πρώτη ομάδα εργαζομένων γνώριζε από πριν ότι θα λάβει ένα γραπτό μήνυμα με εγκωμιαστικά σχόλια για την απόδοσή της, ενώ η δεύτερη ομάδα έλαβε την υπόσχεση για ένα μικρό -σε σύγκριση με τον μισθό- μπόνους περίπου 30 δολαρίων.
Μεταπνευμονοϊός (ΗMPV): Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τα κρούσματα - Τι λένε στον ΕΤ Λουκίδης και Τζανάκης
Ή τρίτη ομάδα ως ανταμοιβή θα λάμβανε κουπόνια για δωρεάν πίτσα, ενώ η τέταρτη ομάδα δεν θα έπαιρνε κάποιο δώρο ή μπόνους.
Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, μετά από μία εβδομάδα εργασίας πιο αποδοτικοί αποδείχθηκαν οι υπάλληλοι οι οποίοι περίμεναν τη δωρεάν πίτσα, με την παραγωγικότητά τους να είναι αυξημένη κατά 6,7%, σε σύγκριση με όσους δεν έλαβαν κάποια υπόσχεση. Αυξημένη κατά 6,6% και 4,9% αντίστοιχα ήταν η παραγωγικότητα εκείνων που άκουσαν κομπλιμέντα για την απόδοσή τους και όσων έλαβαν το μικρό μπόνους των 30 δολαρίων.
Όσο πάντως η μελέτη συνεχιζόταν, τα θετικά σχόλια για την απόδοση των εργαζομένων φάνηκαν περισσότερο αποτελεσματικά, σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή.
Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο ότι θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέταση της αντίδρασης της τρίτης ομάδας εργαζομένων, στην περίπτωση που λάμβαναν ένα ιδιαίτερα σημαντικό χρηματικό μπόνους.
Όπως εξηγούν ειδικοί, επικαλούμενοι σειρά ερευνών, οι υπάλληλοι επιθυμούν να αναγνωρίζεται η προσπάθειά τους όχι μόνο μέσω υλικών ανταμοιβών, αλλά και μέσω επαίνων.