Αν είσαι γυναίκα και χρησιμοποιείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα θα έχεις δει μια διαφήμιση για την εφαρμογή «Natural Cycles» οι δημιουργοί της οποίας ισχυρίζονται ότι προσφέρουν έναν φυσικό και χωρίς ορμόνες τρόπο για να προστατέψουν τις γυναίκες από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
Μάλιστα έχουν κερδίσει και βραβεία από περιοδικά ενώ η σημειώθηκε αύξηση 127% στα downloads με πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες να την χρησιμοποιούν. Πολλές σελέμπριτι δήλωσαν φαν ενώ πολλές influencers την προμόταραν.
Πρόκειται όμως για μία συγκεκαλυμμένη διαφήμιση. «Υπάρχει έρευνα που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά στη φωτογραφία της Κιμ Καρντάσιαν στην παραλία με αυτή που πληρώθηκε για να δείξει ένα συγκεκριμένο προϊόν», δηλώνει η εγκληματολόγος Νατάσα Τουσίκοβ.
Υπάρχουν χώρες που η αγορά είναι ελεύθερη σε τέτοιο βαθμό που ένας influencer μπορεί να πουλήσει φάρμακα. Κάτι ανάλογο συνέβη και με το «Natural Cycles» το οποίο διαφημίστηκε κατά κύριο λόγο στο Facebook και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις γυναίκες 24-34 ετών.
Δυστυχώς όμως πρόκειται για μια εφαρμογή που έχει να κάνει με την υγεία των γυναικών. Άλλωστε η εταιρεία που το λανσάρει επισημαίνει πως πρόκειται για την μόνη ιατρική εφαρμογή.
Για να χρησιμοποιήσει μία γυναίκα αυτή την εφαρμογή πρέπει ιδανικά να παίρνει τη θερμοκρασία του σώματος της κάθε πρωί την ίδια ώρα, να μοιράζεται πληροφορίες για το πότε έρχεται σε σεξουαλική επαφή και πότε έχει έμμηνο ρήση κ.α.
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
Θεωρήθηκε πως οι πληροφορίες που μοιράζεσαι έχουν σημασία καθώς η αντισύλληψη θεωρείται ότι έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, ο λόγος που τα προφυλακτικά έχουν επιτυχία αντισύλληψης 82% και το σπιράλ 99% είναι αυτός.
Είναι ασφαλείς όμως οι εφαρμογές; Προφανώς όχι. Στην περίπτωση του Natural Circles, αν κάτι πάει στραβά η γυναίκα μένει έγκυος.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες παίρνουν περισσότερα ρίσκα από τις γυναίκες. Για παράδειγμα παίζουν περισσότερα τυχερά παιχνίδια και έχουν μεγαλύτερη ροπή στα extreme sports. Όταν όμως αποκτάς ένα παιδί δεν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ρίσκο; Σύμφωνα με την ψυχολόγο Κορδέλια Φάιν «όταν είσαι έγκυος κινδυνεύεις 20 φορές παραπάνω να πεθάνεις απ’ ότι αν κάνεις ελεύθερη πτώση».
Στην Αυστραλία πάνω από το 50% των γυναικών που έχουν πάνω από ένα παιδί έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με ρήξη πυελού. Μία γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο και μία από τον Καναδά άφησαν την τελευταία τους πνοή μετά από εγχείριση που έκαναν για τοποθέτηση πλέγματος μετά από ρήξη πυελού. Αναφορικά με το κόστος, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μητέρες πληρώνονται ένα τρίτο λιγότερο από τους πατεράδες των παιδιών.
Στον αντίποδα, οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι αντισύλληψης γίνονται με ορμόνες, κάτι που δεν έχει πιστοποιηθεί ως ασφαλές για την υγεία των γυναικών. Οπότε μήπως οι εφαρμογές που δεν δίνουν κανένα φάρμακο είναι ασφαλέστερες;
Η αντισύλληψη με ορμόνες και σπιράλ υπάρχει εδώ και δεκαετίες και σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς εκτός από το ρίσκο της εγκυμοσύνης ελλοχεύει και ο κίνδυνος για τη μετάδοση σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Είναι ξεκάθαρο στη σημερινή εποχή πως χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για τους ερευνητές προκειμένου να βελτιωθούν οι μέθοδοι αντισύλληψης και σίγουρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν. Ωστόσο σε έναν κόσμο που οι influencers έχουν απευθείας επαφή με τους followers τους και ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει ένα βίντεο στο YouTube το Facebook ή το Instagram χωρίς κανόνες για θέματα υγείας, υπάρχει κίνδυνος…
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]