Όπως επισημαίνει ο καρδιολόγος κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος από τα ευρήματα προκύπτει ότι στα έξι χρόνια του μνημονίου διαρκώς αυξάνεται το ποσοστό των ασθενών με δυσλιπιδαιμία που αδυνατούν να πάρουν τα φάρμακα τους λόγω της φτωχοποίησης που έχουν υποστεί από τα δυσβάσταχτα οικονομικά και φορολογικά μέτρα. Έτσι το 17,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι διέκοψε τη φαρμακευτική του αγωγή λόγω κόστους. Επιπλέον, ένα 11,8% θεωρεί το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής δυσβάσταχτο, δηλαδή συνολικά τρεις στους δέκα συμπολίτες μας με καρδιολογικό πρόβλημα κόβουν ή σκέφτονται να κόψουν τα φάρμακά τους. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το εύρημα πως οι μισοί ερωτηθέντες (ποσοστό 55,8%) πιστεύουν ότι το άγχος, που τους δημιουργεί η κρίση τους σκοτώνει, καθώς το αξιολογούν ως βασικό παράγοντα για στεφανιαία νόσο και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης το ΕΛΙΚΑΡ διαπίστωσε πως μόνο το 26% από αυτούς που λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή έχουν πετύχει το στόχο της θεραπευτικής αγωγής και πως το 58% των ασθενών με δυσλιπιδαιμία δεν λαμβάνει καμιά οδηγία από τους γιατρούς τους για τη διατροφή που θα έπρεπε να ακολουθούν.
Σε έξαρση βρίσκεται και η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και η κυριότερη αιτία αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς τα περιστατικά αυξάνουν συνεχώς στον Ελληνικό πληθυσμό.
Δωρεάν προληπτικός έλεγχος από 30 έως 70 ετών - Καρδιαγγειακός έλεγχος σε 3 στάδια
Τα δεδομένα του ΕΛΙΚΑΡ δείχνουν ότι η συχνότητά της κολπικής μαρμαρυγής έχει ξεπεράσει το 11%, ενώ για την αντιμετώπισή της το πρώτο νεότερο αντιπηκτικό είναι ήδη διαθέσιμο στη χώρα μας. Από τη μεριά του ο Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, κ. Δημήτρης Τούσουλης, Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο επισημαίνει πως τα αποτελέσματα νέων μελετών δείχνουν ότι σύντομα η φαρέτρα θα ενισχυθεί με πολυφάρμακα που θα συνδυάζουν αντιυπερτασική και υπολιπιδαιμική δράση.
Αλεξία Σβώλου