Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 77% των ασθενών έχουν εμπειρία στίγματος εξαιτίας της ψωρίασης, ενώ παρουσιάζουν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για άγχος ή κατάθλιψη.
Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν στο 26ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας (EADV) στη Γενεύη της Ελβετίας.
Με πόσο τρέχει η σκέψη; - Επιστήμονες μέτρησαν την ακριβή ταχύτητα
Όπως ανέφερε η σύμβουλος Δερματολόγος στο νοσοκομείο St Vincent στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και πρώην επίκουρος καθηγήτρια δερματολογίας στο Κέντρο Επιστημών της Υγείας Α+Μ Health Science Center , Caitriona Ryan, το κόστος των θεραπειών αποθαρρύνει τους ασθενείς που δε λαμβάνουν θεραπεία ενώ υπαρκτό είναι το πρόβλημα της πλημμελούς ενημέρωσης, με τους ασθενείς να έχουν «λανθασμένο» – κατά τους ειδικούς – φόβο για τις παρενέργειες των φαρμάκων.
Σύμφωνα με αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ψωρίαση ένας στους τέσσερις θα υποφέρει από δερματικό νόσημα κάποια στιγμή στη ζωή του. Η ψωρίαση είναι μια από τις νόσους που μπορεί να εμφανιστεί απευθείας και στην τρίτη ηλικία. «Η επίδραση ψωρίασης στη φυσική και σωματική υγεία και την κοινωνική ζωή των ασθενών είναι πολύ μεγάλη» τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος της Leo Pharma, Gitte Aabo.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ψωρίαση είναι μια κοινή, αυτοάνοση και φλεγμονώδης νόσος, με πιο συχνά συμπτώματα την απολέπιση και πάχυνση του δέρματος, τον κνησμό και την ερυθρότητα του δέρματος. Υπάρχουν αρκετοί τύποι ψωρίασης, εκ των οποίων η ψωρίαση κατά πλάκας είναι ο πιο κοινός καθώς προσβάλλει το 97% των ασθενών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το 46% των ανθρώπων με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση ανέφερε ότι αισθάνεται διαρκώς κατάθλιψη εξαιτίας της νόσου.
Στη «φαρέτρα» των γιατρών υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία. Μια νέα βιολογική θεραπεία για άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας που υπόσχεται σε σύντομο χρονικό διάστημα «καθαρό» δέρμα.
Τη 12η εβδομάδα, έως και το 59% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με brodalumab ανέφεραν ότι η ψωρίαση δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στη συνολική ποιότητα της ζωής τους σε σύγκριση με ένα 6% ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Από το ένθετο Υγεία και 3η Ηλικία της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου