Σύμφωνα με τον Ελον Μασκ, ο πρώτος ασθενής που δέχτηκε το μικροτσίπ, που ονομάζεται «Τηλεπάθεια», αναρρώνει ομαλά.
Ενα ρομπότ χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση με χειρουργικό τρόπο του εμφυτεύματος διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή. Η τοποθέτηση γίνεται σε περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση. Στόχος της εταιρίας είναι άλλωστε να επιτρέψει στους ανθρώπους να ελέγχουν ένα ποντίκι υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο, χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους.
Το εμφύτευμα αποτελείται από 64 εύκαμπτα νήματα, λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα, τα οποία, τοποθετημένα στο σωστό σημείο, καταγράφουν και μεταδίδουν τα εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια ειδική εφαρμογή που αποκωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο το άτομο προτίθεται να κινηθεί. Λειτουργεί ως «μεταφραστής» της πρόθεσης του ατόμου να κινηθεί, ώστε απομακρυσμένα να δίνει εντολές. Οπως σημειώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, τα κύτταρα χρησιμοποιούν ηλεκτρικά και χημικά σήματα για να στέλνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο και στο σώμα. Το εμφύτευμα τροφοδοτείται από μπαταρία που μπορεί να φορτιστεί ασύρματα.
Τον περασμένο Μάιο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ενέκρινε τη διεξαγωγή δοκιμής του εμφυτεύματός της σε ανθρώπους. Η εξαετής μελέτη θα αξιολογήσει τη λειτουργικότητα της διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή.
Ο Μασκ δήλωσε ότι η «Τηλεπάθεια» θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ελέγχουν ένα ποντίκι υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο, χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους. «Αρχικοί χρήστες θα είναι αυτοί που έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους. Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνεί ταχύτερα από μια δακτυλογράφο ή έναν δημοπράτη. Αυτός είναι ο στόχος», έγραψε ο Μασκ.
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Κι άλλες εταιρίες έχουν ήδη εμφυτεύσει παρόμοιες συσκευές όπως οι École Polytechnique Fédérale στη Λωζάννη (EPFL), στην Ελβετία, η οποία επέτρεψε με επιτυχία σε έναν παράλυτο να περπατήσει μόνο με τη σκέψη. Αυτό επιτεύχθηκε με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του, τα οποία επικοινωνούν ασύρματα τη σκέη στα πόδια του.
Οι υπάρχουσες συσκευές έχουν επίσης δημιουργήσει αποτελέσματα. Σε δύο ξεχωριστές πρόσφατες επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκαν εμφυτεύματα για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας όταν ένα άτομο προσπαθούσε να μιλήσει, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να αποκωδικοποιηθούν για να τους βοηθήσουν να επικοινωνήσουν. Η Blackrock Neurotech με έδρα τη Γιούτα εμφύτευσε την πρώτη από τις πολλές διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή το 2004.
Η Precision Neuroscience, που ιδρύθηκε από έναν συνιδρυτή της Neuralink, στοχεύει επίσης να βοηθήσει άτομα με παράλυση. Το εμφύτευμά της μοιάζει με ένα πολύ λεπτό κομμάτι ταινίας το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στον εγκέφαλο μέσω μιας «κρανιακής μικροσχισμής», η οποία, όπως λέει, είναι μια πολύ πιο απλή διαδικασία.
Αντιδράσεις για τη διαδικασία
Παράλληλα, για την εν λόγω διαδικασία έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, είχε επιβληθεί πρόστιμο στη Neuralink για παραβίαση των κανόνων του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (DOT) σχετικά με τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών.
Τo περασμένο καλοκαίρι, τέσσερις νομοθέτες ζήτησαν από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει εάν ο Μασκ είχε παραπλανήσει τους επενδυτές σχετικά με την ασφάλεια της εταιρίας. Χρησιμοποίησαν ως τεκμήρια ορισμένα κτηνιατρικά αρχεία που έδειξαν ότι εμφυτεύματα που χρησιμοποιήθηκαν σε πιθήκους προκάλεσαν παράλυση, επιληπτικές κρίσεις και οίδημα του εγκεφάλου.