Οι δύο πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος θα έρθουν κοντά σε απόσταση που θα χωράει ανάμεσά τους μία Σελήνη, ωστόσο, οπτικά, θα μοιάζουν σαν να πρόκειται να συγκρουστούν. Οι πλανήτες θα προσφέρουν έτσι ένα μοναδικό θέαμα, που μπορεί να γίνει ορατό ακόμη και χωρίς κυάλια ή τηλεσκόπιο.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Δίας και η Αφροδίτη πλησιάζουν ο ένας τον άλλον καθώς κινούνται προς αυτό που είναι γνωστό ως σύνοδος – δηλαδή, αυτό που συμβαίνει όταν δύο αντικείμενα στον ουρανό, όπως φεγγάρια, πλανήτες ή αστέρια, φαίνονται να βρίσκονται πολύ κοντά.
Αν και οι δύο πλανήτες θα φαίνονται σαν να βρίσκονται δίπλα-δίπλα, το φαινόμενο είναι στην πραγματικότητα ένα τέχνασμα προοπτικής – στην πραγματικότητα εξακολουθούν να απέχουν 400 εκατομμύρια μίλια (600 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μεταξύ τους.
Για να ρίξετε μία ματιά στο εκπληκτικό φαινόμενο, θα πρέπει να κοιτάξετε προς τα δυτικά μετά τη δύση του ηλίου αναζητώντας τους πλανήτες που εκείνη την ώρα θα μοιάζουν με δύο εξαιρετικά φωτεινά αστέρια.
Ο Δίας θα λάμψει δύο φορές πιο φωτεινά από τον Σείρειο – το λαμπρότερο αστέρι στον ουρανό – ενώ η Αφροδίτη θα φαίνεται έξι φορές πιο φωτεινή από τον Δία, που είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα.
Επειδή οι πλανήτες θα βρίσκονται χαμηλά στον ορίζοντα, η εύρεση ενός σημείου σε έναν λόφο και μακριά από τα ψηλά κτίρια της πόλης θα σας προσφέρει καλύτερη θέα.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Η NASA είπε ότι οι δύο πλανήτες θα εμφανιστούν γύρω στις 20:30 (ώρα Ελλάδας). Το μόνο εμπόδιο θα μπορούσε να είναι η συννεφιά, καθώς ο σκοτεινός και καθάριος ουρανός είναι προφανώς η καλύτερη συνθήκη για να παρακολουθήσετε κάτι τέτοιο.
Οι θεατές μπορεί επίσης να είναι σε θέση να εντοπίσουν τέσσερα από τα φωτεινότερα φεγγάρια του Δία με τη βοήθεια ενός τηλεσκοπίου.
Μετά το δικό μας φεγγάρι, ο Δίας και η Αφροδίτη είναι αυτή τη στιγμή τα φωτεινότερα αντικείμενα στον ουρανό, σύμφωνα με τον Τζιανλούκα Μάσι, αστρονόμο στο Αστρονομικό Αστεροσκοπείο Bellatrix στην Ιταλία και επικεφαλής του Εικονικού Τηλεσκοπικού Έργου.
Για όσους δεν μπορέσουν να απολαύσουν το φαινόμενο ζωντανά, θα πραγματοποιηθεί live μετάδοσή του ΕΔΩ.