Ελεύθερος Τύπος
TECH & SCIENCE

Apple: Τα αμερικανικά iPhones θα σαρώνονται για τυχόν παιδική πορνογραφία- Οι έπαινοι και οι επικρίσεις

Apple

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Apple θα σκανάρει τις βιβλιοθήκες φωτογραφιών των αμερικανικών iPhones για τυχόν υλικό παιδικής πορνογραφίας, σε μια κίνηση που επαινέθηκε από τις οργανώσεις προστασίας των παιδιών, αλλά θεωρήθηκε πως θα έχει πιθανώς επικίνδυνες προεκτάσεις, από οργανώσεις που προασπίζονται την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Χρησιμοποιώντας ένα νέο εργαλείο, το λεγόμενο neuralMatch, η Apple θα σκανάρει εικόνες, πριν αυτές «ανέβουν» στον διαδικτυακό της αποθηκευτικό χώρο, το iCloud Photos.

Με το neuralMatch, η εταιρεία θα συγκρίνει τις προς ανάρτηση στο Cloud εικόνες με ήδη γνωστές φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας. Εάν εντοπιστεί ύποπτο περιεχόμενο, αυτό θα εξετάζεται ξανά από το προσωπικό της Apple. Σε περίπτωση που το περιεχόμενο πρόκειται όντως για παιδική πορνογραφία, ο λογαριασμός του εκάστοτε χρήστη θα απενεργοποιείται και η Apple θα ενημερώνει το Εθνικό Κέντρο Αγνοούμενων ή Κακοποιημένων Παιδιών των ΗΠΑ (NCMEC)

Εφόσον το νέο εργαλείο θα ψάχνει μόνον εικόνες που υπάρχουν ήδη στη βάση δεδομένων του NCMEC, δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τις «αθώες» φωτογραφίες, όπως αυτές που ανταλλάσσουν π.χ. γονείς, με το παιδί τους να κάνει μπάνιο. Κάποιοι ερευνητές, ωστόσο, ανησυχούν καθώς το neuralMatch δεν «βλέπει» ακριβώς τις εικόνες, αλλά αναλύει το μαθηματικό τους «αποτύπωμα». Το γεγονός αυτό, θεωρούν κάποιοι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα από ορισμένους, που ενδεχομένως θα ήθελαν να δυσφημίσουν έναν χρήστη.

Ο Μάθιου Γκριν, ερευνητής κρυπτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, προειδοποιεί πως το σύστημα αυτό θα μπορούσε, θεωρητικά, να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή φαινομενικά «αθώων» εικόνων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά, ώστε να έχουν παρόμοιο «αποτύπωμα» με μια άλλη,  ύποπτη εικόνα. «Εμείς οι ερευνητές μπορούμε πολύ εύκολα να κάνουμε κάτι τέτοιο, εξαπατώντας το σύστημα», εξηγεί ο Γκριν.

Φόβοι εκφράστηκαν, επίσης, για την τυχόν εκμετάλλευση του συστήματος από κυβερνήσεις που θέλουν να στοχοποιήσουν ή να παρακολουθήσουν αντιφρονούντες. «Τι θα γίνει εάν π.χ. μια κυβέρνηση πει στην Apple: Ορίστε μια λίστα πραγμάτων, τα οποία θέλουμε να ψάχνετε;» λέει ο Γκριν. «Θα πει όχι η Apple; Ας ελπίσουμε πως θα πει όχι, αν και η τεχνολογία της από μόνη της δεν το λέει».

Τεχνολογικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η Facebook κοινοποιούν εδώ και χρόνια τα ψηφιακά αποτυπώματα γνωστών φωτογραφιών που απεικονίζουν παιδική πορνογραφία. Η Apple χρησιμοποιούσε τα δεδομένα αυτά για να ελέγχει τις φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο iCloud, ωστόσο ο έλεγχος του υλικού που γίνεται απευθείας στην συσκευή, από την οποία το υλικό προέρχεται, πρόκειται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, μια τεχνολογική εταιρεία όπως η Apple σκοπεύει, επίσης, να ελέγχει τα λεγόμενα «απ’ άκρη σ’ άκρη» κωδικοποιημένα μηνύματα που ανταλλάσσουν οι χρήστες. Ένα άλλο εργαλείο, βασιζόμενο στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, θα αναγνωρίζει αμέσως το ύποπτο υλικό και θα επιτρέπει στους γονείς να τοποθετούν ειδικά «φίλτρα» στα μηνύματα που δέχονται ή στέλνουν τα παιδιά τους.

Οι φωτογραφίες που θα ελέγχονται κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα αποστέλλονται στο προσωπικό της Apple, ούτε θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των Αρχών. Οι μόνοι που θα ειδοποιούνται θα είναι οι γονείς των παιδιών, που είτε έχουν λάβει είτε προσπαθούν να στείλουν κάποια ύποπτη εικόνα.

Σχετικά με τον κίνδυνο εκμετάλλευσης του συστήματος της Apple  για κακόβουλους σκοπούς τοποθετήθηκε και ο Χάνι Φαρίντ, ο επιστήμονας που ανέπτυξε πριν από μερικά χρόνια το «PhotoDNA», το σύστημα, δηλαδή, που αξιοποιείται από τα όργανα του Νόμου για τον εντοπισμό ψηφιακού υλικού παιδικής πορνογραφίας. Ο Φαρίντ αναγνώρισε ότι το σύστημα της Apple θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, όπως κάποιοι φοβούνται, αλλά τόνισε ότι η αναγκαιότητα πάταξης της παιδικής πορνογραφίας είναι μεγαλύτερη.

«Αν μπορεί να συμβεί αυτό που λένε; Φυσικά. Αλλά θα με ανησυχούσε; Όχι», δήλωσε ο επιστήμονας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεκάδες άλλα προγράμματα που χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία, πιθανώς «τρωτή» όσον αφορά την ιδιωτικότητα των χρηστών, δεν έχουν μετατραπεί σε όργανα παγίδευσης των πολιτών, στον βαθμό που κάποιοι νομίζουν. «Η WhatsApp επίσης δίνει την δυνατότητα κωδικοποιημένων μηνυμάτων», λέει ο Φαρίντ, «αλλά έχει και αυτή εδώ και χρόνια ένα σύστημα εντοπισμού κακόβουλου υλικού, που αποτρέπει τους χρήστες από το να ανοίγουν ύποπτους συνδέσμους».

Παρά τις κατηγορίες που την θέλουν να υπονομεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών μέσω του νέου της συστήματος, η Apple υποστήριξε πως έχει φροντίσει ώστε οι αλλαγές όχι μόνο να μην υπονομεύουν την ιδιωτικότητα, αλλά μάλιστα, να την προστατεύουν.

«Στόχος μας είναι να δημιουργούμε τεχνολογία που ενδυναμώνει τους ανθρώπους και εμπλουτίζει τις ζωές τους, βοηθώντας τους, παράλληλα, να παραμένουν ασφαλείς», έλεγε η ανακοίνωση της εταιρείας για τις αλλαγές.

«Θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από τους κακοποιητές που χρησιμοποιούν εργαλεία επικοινωνίας για να εκμεταλλευτούν και να “στρατολογήσουν” παιδιά και να περιορίσουμε την εξάπλωση του υλικού που σχετίζεται με την παιδική κακοποίηση. Το πρόγραμμά μας είναι φιλόδοξο και η προστασία των παιδιών μια σημαντική προτεραιότητα. Οι προσπάθειές μας θα εξελιχθούν και επεκταθούν, με το πέρασμα του χρόνου».

ΠΗΓΗ: The Guardian 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Αλεκ Μπάλντουιν: Το όπλο με το οποίο πυροβόλησε είχε αληθινές σφαίρες – Τα στοιχεία από την έρευνα της αστυνομίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΗΠΑ: Σκόρπισαν συγκίνηση πατέρας και γιος – Ο μικρός νίκησε τον καρκίνο και ο μπαμπάς του τον «πνίγει» στην αγκαλιά του [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν αν η Κίνα επιτεθεί

Μαρίνα Μπενέκου

UFO εναντίον πυρηνικών όπλων: Η μαρτυρία πρώην αεροπόρου των ΗΠΑ

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Νέα επιδημία- Εκατοντάδες κόλλησαν σαλμονέλα από κρεμμύδια

Μαρίνα Μπενέκου

Ο Ερντογάν θέλει πίσω τα λεφτά του για τα F-35 και οι βλέψεις για τα F-16

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τραμπ: Ετοιμάζει τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Μαρίνα Μπενέκου

ΝΔ: Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι διαπραγματευόταν αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ με τους ίδιους όρους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστολή 48 γερουσιαστών στον Μπάιντεν για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ

Μαρίνα Μπενέκου