Ελεύθερος Τύπος
TECH & SCIENCE

Μας παρακολουθούν εξωγήινοι;- 29 πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή έχουν «θέα» προς τη Γη

πλανήτες

Newsroom eleftherostypos.gr

Δεν τους βλέπουμε, αλλά αυτοί μας βλέπουν (;): Αστρονόμοι ανακάλυψαν πως 29 πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή έχουν…θέα τη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι, αν κατοικούνται από εξωγήινους, αυτοί πιθανότατα μας παρακολουθούν!

Οι επιστήμονες υπολόγισαν πως 1.715 άστρα στη γαλαξιακή μας γειτονιά διαθέτουν απερίσπαστη «οπτική» επαφή με τον πλανήτη μας, όπως και εκατοντάδες άλλοι πλανήτες, οι οποίοι βρίσκονται γύρω από αυτά τα αστέρια. Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», μέσα στα επόμενα 5.000 χρόνια ο αριθμός των αστεριών με θέα τη Γη θα αυξηθεί κατά 319 αστέρια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αστρικών συστημάτων που περιλαμβάνουν πλανήτες με συνθήκες παρόμοιες με του δικού μας.

Υποθετικά, εάν κάποιος από αυτούς τους πλανήτες φιλοξενεί εξελιγμένες μορφές ζωής, αυτές θα ήταν σε θέση να καταλάβουν ότι η Γη μας κατοικείται επίσης από έμβια όντα- κρίνοντας με βάση την ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον πλανήτη μας, ή με βάση τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από ανθρώπινες πηγές, πλησιάζοντας τουλάχιστον 75 από τους πλανήτες που ήδη μας «βλέπουν».

Σύμφωνα με την μελέτη, το πλησιέστερο άστρο που βλέπει τη Γη είναι ο κόκκινος νάνος ονόματι Wolf 359, με τον οποίο μας χωρίζει μια απόσταση 7,9 ετών φωτός. Ο Wolf 359 απέκτησε οπτική επαφή με τον πλανήτη μας από τη δεκαετία του ’70. Πολλά από τα αστέρια «βρίσκουν» και «ξαναχάνουν» την επαφή αυτή, εξαιτίας της δικής τους, αλλά και της δικής μας μετατόπισης στο σύμπαν, η οποία είναι μικρή αλλά συχνά καθοριστική.

Η έρευνα διεξήχθη από αστρονόμους του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με αστροφυσικούς του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Οι ειδικοί αξιοποίησαν το τηλεσκόπιο «Gaia» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρείας, για να εξετάσουν τα αστέρια και τους πλανήτες που βρίσκονται στην μέγιστη απόσταση των 326 ετών φωτός από τη Γη. Ο αστρονόμος Άλαν Μπος του Ινστιτούτου Κάρνετζι, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, χαρακτήρισε τα ευρήματα «προκλητικά». Ο Μπος συμφωνεί στο ότι, εάν υπάρχουν ευφυείς πολιτισμοί σε άλλους πλανήτες, αυτοί θα μπορούσαν πράγματι να μας μελετούν, αυτήν ακριβώς τη στιγμή.

Γιατί, όμως, δεν προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας; Σύμφωνα με τον Μπος, χρειάζεται πολύς χρόνος ώστε τα μηνύματα ή οι οποιεσδήποτε μορφές ζωής να ταξιδέψουν από τον έναν στον άλλο πλανήτη- περισσότερος από όσον συχνά χρειάζεται, για να καταστραφεί ένας ολόκληρος πολιτισμός. «Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να περιμένουμε ότι οι εξωγήινοι θα κάνουν τώρα κοντά την εμφάνισή τους», επισημαίνει ο επιστήμονας. Συν ότι, όπως είπε και η επικεφαλής της έρευνας, Λίζα Κάλτενεγκερ, «Η ζωή σε άλλους πλανήτες μπορεί απλά να είναι πολύ σπάνια».

Τουλάχιστον, όπως τονίζει ο αστρονόμος Σεθ Σόστακ του Ινστιτούτου SETI, πλέον γνωρίζουμε «Πού πρέπει να στρέψουμε τα δικά μας τηλεσκόπια». «Τώρα ξέρουμε πού πρέπει να ψάξουμε για εξωγήινους, εάν αυτοί υπάρχουν!», σχολιάζει αισιόδοξα.

ΠΗΓΗ: Los Angeles Times 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Νέο ρεκόρ ταυτόχρονης παρουσίας 14 ανθρώπων στο διάστημα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

SpaceX: Εκτοξεύθηκε στο Διάστημα η ιστορική αποστολή «Έμπνευση» με τους πρώτους τουρίστες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εντυπωσιακή φωτογραφία: Έτσι είναι η Κέρκυρα από το διάστημα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ιστορικό επίτευγμα της NASA: Το Perseverance συνέλεξε το πρώτο πέτρινο δείγμα από τον Άρη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φωτιά στην Κερατέα: Δείτε πώς φαίνεται ο καπνός από το διάστημα [εικόνες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια…

Μικροοργανισμός χωρίς εγκέφαλο, με το παρατσούκλι «Η Γλίτσα», θα σταλεί στο διάστημα στα πλαίσια μελέτης

Μαρίνα Μπενέκου

Τζεφ Μπέζος: Ταξίδι στ’ αστέρια για τον πιο πλούσιο άνθρωπο στη Γη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Τζεφ Μπέζος πήγε στο διάστημα και γύρισε, μέσα σε 10 λεπτά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom