Η μελέτη διεξήχθη ανάμεσα σε είδη που έχουν κοντινή συγγένεια και μιλάνε την ίδια «γλώσσα», αλλά με μικρές διαφοροποιήσεις- όπως συμβαίνει, π.χ., με τους Άγγλους και τους Αμερικάνους.
Τα είδη που εξετάστηκαν ζουν στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο και πρόκειται για τον δίχρωμο ταμαρίνο (Saguinus bicolor) και τον ταμαρίνο μίδα (Saguinus midas) , δύο είδη που δεν ξεπερνούν στο μέγεθος έναν σκιούρο.
Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα υπόλοιπα πρωτεύοντα δε χρησιμοποιούν ακριβώς «γλώσσες», αλλά ένα συγκεκριμένο αριθμό κραυγών και ηχητικών σημάτων, που βοηθούν την μεταξύ τους επικοινωνία όταν ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος, ή όταν θέλουν να ζευγαρώσουν.
Το κάθε είδος έχει τις δικές του κραυγές, οι οποίες περνάνε από γενιά σε γενιά και βοηθάνε τα μέλη κάθε είδους να αναγνωρίζουν τους «δικούς» τους, αλλά και να αντιλαμβάνονται εάν «ξένοι» έχουν βρεθεί στην περιοχή τους.
Όπως έδειξε, λοιπόν, η έρευνα στον Αμαζόνιο, σε περιοχές όπου το «συναπάντημα» των δύο ειδών ταμαρίνου είναι συχνό, τα ζώα τείνουν να προσαρμόζουν την τονικότητα των κραυγών τους, ώστε να μοιάζει με αυτήν του άλλου είδους.
«Παρατηρήσαμε ότι οι κραυγές του ταμαρίνου μίδα είχαν αρχίσει να μοιάζουν πολύ με αυτές του δίχρωμου ταμαρίνου. Νομίζουμε ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι, καθώς τα δύο είδη είναι συγγενικά και βρίσκονται στο ίδιο μέρος, είναι πολύ πιθανό να ανταγωνίζονται για την τροφή τους και για τα σημεία όπου μπορούν να κατοικήσουν με άνεση, καθώς οι απαιτήσεις τους ως προς αυτά είναι παρόμοιες», λέει ο δρ. Τζέικομπ Νταν, που συμμετείχε στην έρευνα.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
«Χρειάζονται έναν κώδικα επικοινωνίας που θα γίνεται αντιληπτός και από το άλλο είδος, ώστε να μπορούν να επιλύσουν αποτελεσματικά τις σχετικές αντιπαραθέσεις», συμπληρώνει.
«Η “γλώσσα” που μιλάνε είναι η ίδια, απλώς η “προφορά” τους είναι λίγο διαφορετική. Οπότε, αυξάνοντας ή μειώνοντας τη διάρκεια μιας κραυγής, ρίχνοντας ή ανεβάζοντας τη συχνότητά της, μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα».
Αυτό που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο είναι το γιατί οι ταμαρίνοι μίδες ήταν αυτοί που προσάρμοσαν την προφορά τους, ώστε να μοιάζει με αυτή των δίχρωμων ταμαρίνων, και όχι το αντίστροφο.
Μια εικασία είναι ότι, καθώς οι μίδες είναι πιο «κτητικοί» όσον αφορά τις περιοχές τους, η προδιάθεσή τους για την αλλαγή ήταν εξαρχής μεγαλύτερη.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Χώρισε η Ιωάννα Τούνη – Είναι ξανά ελεύθερη κι ωραία
- Μαρία Κορινθίου τι μας κάνεις; – Η φωτογραφία με το μπικίνι που έφερε πρόωρο καύσωνα
- Survivor: Τα «έσπασαν» στο Μαϊάμι οι Κόκκινοι – Η συγκίνηση με τον Ντάφυ
- Βάνα Μπάρμπα: Η απάντηση στις αντιδράσεις για την ανάρτηση και την στήριξη στον Φιλιππίδη
- Νικολέτα Τσομπανίδου: Ερωτευμένη ξανά η νικήτρια του Bachelor!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter