Καθώς τα Εμιράτα βρίσκονται σε μια περιοχή του πλανήτη που μαστίζεται από την ξηρασία- με τη βροχή που πέφτει στα εδάφη τους να μην ξεπερνά τα 100 χιλιοστά ανά χρόνο-, η ιδέα μιας ομάδας επιστημόνων από το Ρέντινγκ της Αγγλίας τους φάνηκε πολύ δελεαστική.
Το 2017, οι Άγγλοι επιστήμονες είχαν προτείνει την άσκηση «ηλεκτροσόκ» στα σωματίδια νερού που κρύβονται στα σύννεφα, ώστε αυτά να δημιουργήσουν μεγάλες σταγόνες που θα πέσουν στη γη με την μορφή βροχής.
Για να μπορέσει να ασκηθεί στα σύννεφα το ηλεκτροσόκ, οι επιστήμονες εμπνεύστηκαν την εκτόξευση ειδικών , μη επανδρωμένων drones στην ατμόσφαιρα, τα οποία και ξεκίνησαν να σχεδιάζουν σε εργαστήριο του Ντουμπάι.
«Από καιρό υπήρχαν εικασίες για το το πώς μπορεί να επηρεάσει τα σύννεφα μια τεχνητή ηλεκτρική φόρτιση, αλλά στην πράξη είχαν γίνει ελάχιστες σχετικές έρευνες και δοκιμές», λέει η Κέρι Νίκολ, μια εκ των επιστημόνων του πρότζεκτ.
Οι εργασίες τους ξεκίνησαν από την μελέτη της συμπεριφοράς των συνννέφων: Όπως μπόρεσαν σύντομα να διακρίνουν, τα σταγονίδια νερού που εμπεριέχονται στα σύννεφα είναι πιο πιθανό να ενωθούν σε μια μεγαλύτερη σταγόνα, εάν φέρουν φορτίο, είτε θετικό, είτε αρνητικό.
Σύμφωνα με την Νίκολ, το μέγεθος των σταγόνων είναι σημαντικό καθώς στις ιδιαίτερα ξηρές περιοχές του πλανήτη, όπως τα Εμιράτα, η ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε άμεση εξάτμιση του νερού, μόλις τα σωματίδια αγγίξουν το έδαφος.
«Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι η δημιουργία αρκετά μεγάλων σταγόνων που θα “επιβιώνουν” και στις πιο ζεστές επιφάνειες», εξηγεί η επιστήμονας.
Παρουσιάζοντας την πρότασή τους και τις σχετικές μελέτες που είχαν εκπονήσει στο Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι επιστήμονες πέτυχαν να λάβουν επιχορήγηση ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων για να προχωρήσουν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Με τα χρήματα αυτά, οι επιστήμονες δημιούργησαν 4 drones, τα οποία εκτοξεύονται με τη βοήθεια καταπέλτη, φέρουν σύστημα αυτόματου πιλότου και μπορούν να πετάξουν για 40 συνεχόμενα λεπτά.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Το κάθε drone φέρει, επίσης, ειδικούς αισθητήρες για τον υπολογισμό της υγρασίας, του ηλεκτρικού φορτίου και της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, καθώς και τους ειδικούς πομπούς που θα κάνουν «ηλεκτροσόκ» στα σταγονίδια.
Μέχρι στιγμής, οι δοκιμές των drones στην πράξη έχουν γίνει μόνο στην Αγγλία και τη Φινλανδία, παρόλο που οι πρώτες μελέτες έγιναν στα Εμιράτα.
Λόγω της πανδημίας, οι επιστήμονες δεν έχουν μπορέσει ακόμη να δοκιμάσουν οι ίδιοι την αποτελεσματικότητα των drones στα αραβικά εδάφη, ωστόσο φρόντισαν για την εκπαίδευση ντόπιων χειριστών των αεροσκαφών, οι οποίοι περιμένουν τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες για να αρχίσουν τα τεστ.
Καθώς η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει άνοδο της θερμοκρασίας και περιορισμό των βροχοπτώσεων σε πολλές γωνιές του πλανήτη, η ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ευρύτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Άλλες διαδικασίες εξασφάλισης γλυκού νερού, όπως αυτή της αφαλάτωσης του θαλασσινού, κρίνονται επιβλαβείς για το περιβάλλον, μακροπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να αναζητούνται περισσότερο εναλλακτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πριν κάποια χρόνια, επιστήμονες δοκίμαζαν τον εμπλουτισμό της ατμόσφαιρας με χημικά στοιχεία όπως ο ιωδιούχος άργυρος, ο οποίος αποδείχθηκε πως μπορεί να αυξήσει τις χιονοπτώσεις.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες ερευνούν ακόμα το κατά πόσο ο χημικός εμπλουτισμός μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον ή να επιφέρει ανισορροπίες στο κλίμα άλλων περιοχών του πλανήτη, ενώ παράλληλα αποτελεί μια αρκετά ακριβή διαδικασία.
«Όσον αφορά τον χημικό εμπλουτισμό και το κατά πόσο αυξάνει τις βροχοπτώσεις, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα», λέει η Νίκολ.
Παρόλα αυτά, ίσως βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να διαπιστώσουμε εάν το «ηλεκτροσόκ» αποτελεί την καλύτερη λύση.
ΠΗΓΗ: CNN
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τραγωδία στα Χανιά με την νεκρή 11χρονη: Η τελευταία βόλτα κοριτσιού [βίντεο]
- Κορωνοϊός: Το AstraZeneca κανονικά… και ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τους 30ρηδες
- Τα SOS για τα Πειραματικά και τα Πρότυπα σχολεία
- Σε πολιτική απόγνωση ο Τσίπρας μιλά για «χούντα»
- Ερντογάν και Σοϊλού όμηροι ενός μαφιόζου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter