ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
TECH & SCIENCE

Πιθανώς υπάρχει και πέμπτη θεμελιώδης δύναμη της φύσης, λένε επιστήμονες

δύναμη

Newsroom eleftherostypos.gr

΄Για μια πιθανή «πέμπτη δύναμη της φύσης» κάνουν λόγο επιστήμονες από το μεγαλύτερο εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής των ΗΠΑ, το Fermilab του Σικάγο.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες ήταν βέβαιοι για την ύπαρξη 4 θεμελιωδών δυνάμεων της φύσης: της βαρυτικής δύναμης, της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης, της ασθενούς πυρηνικής και της ισχυρής πυρηνικής δύναμης.

Οι τέσσερις αυτές θεμελιώδεις δυνάμεις καθορίζουν το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους όλα τα γνωστά αντικείμενα και σωματίδια στον κόσμο.

Τώρα, ένα πείραμα που διεξάγεται στο Fermilab προβληματίζει τους επιστήμονες, οδηγώντας τους στην υπόθεση ότι, πιθανότατα,  στο σύμπαν μας υπάρχει μια ακόμη θεμελιώδης, πέμπτη δύναμη, την οποία δεν είχαν ως τώρα ανακαλύψει.

Στο πείραμα αυτό, οι φυσικοί εξετάζουν τη συμπεριφορά σωματιδίων που είναι μικρότερα και από τα άτομα, τα λεγόμενα «μιόνια».

Τα μιόνια αποτελούν «θεμελιώδη σωματίδια», πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να διασπαστούν σε άλλα, μικρότερα σωματίδια ή μονάδες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μιόνια μοιάζουν με τα ηλεκτρόνια σε πολλά χαρακτηριστικά τους, αν και μπορούν να είναι έως και 200 φορές βαρύτερα.

Στο πείραμα του Σικάγο, οι επιστήμονες έχουν θέσει μιόνια σε τροχιά γύρω από ένα δακτύλιο 14 μέτρων, θέτοντάς τα ταυτόχρονα υπό την επιρροή ενός ηλεκτρομαγνητικού πεδίου.

Η ηλεκτρομαγνητική δύναμη που ασκείται στα μιόνια θα έπρεπε να τα κάνει να «τρεμοπαίζουν» με έναν συγκεκριμένο ρυθμό, ωστόσο αυτό που παρατηρείται είναι πως τα σωματίδια εν τέλει δονούνται με αρκετά μεγαλύτερη ταχύτητα από την αναμενόμενη.

Μην μπορώντας να εξηγήσουν επαρκώς το φαινόμενο, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα μιόνια μπορεί να επηρεάζονται από κάποια άγνωστη δύναμη της φύσης, την οποία οι ειδικοί δεν έχουν μπορέσει ακόμα να προσδιορίσουν.

Εφόσον υπάρχει, η δύναμη αυτή θα μπορούσε, σε μεγαλύτερη κλίμακα, να αποτελεί τον λόγο για τον οποίο το σύμπαν μας επεκτείνεται ολοένα και ταχύτερα, γεγονός που παρατηρήθηκε επίσης πρόσφατα και για το οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν μπορέσει να βρουν κάποια ικανοποιητική εξήγηση.

Πέρα από το ενδεχόμενο να οφείλεται σε μια πέμπτη δύναμη της φύσης, οι επιστήμονες που διεξάγουν το πείραμα θεωρούν ότι μπορεί να έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση των μιονίων με κάποιο άλλο, επίσης άγνωστο ως τώρα, υποατομικό σωματίδιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες κρίνουν ότι είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα και ότι οποιαδήποτε υπόθεση θα χρειαστεί να ελεγχθεί μέσω άλλων πειραμάτων και μετρήσεων και μέσω της συλλογής περισσότερων δεδομένων.

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, πως η υπόθεση που προέκυψε από το πείραμα του Σικάγο έρχεται να ενισχύσει παρόμοιες υποθέσεις, που είχαν προκύψει από τα πειράματα του CERN στην Ελβετία και από άλλα πειράματα Αμερικανών και Ιαπώνων φυσικών.

Μιλώντας στο BBC, η φυσικός και παρουσιάστρια εκπομπής για το διάστημα, δρ. Μάγκι Άντεριν- Πόκοκ, σχολίασε σχετικά: «Είναι δύσκολο να το συλλάβουμε πλήρως σε αυτό το στάδιο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ανατρέψει πολλά που θεωρούσαμε δεδομένα στη Φυσική».

«Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά μυστήρια της φύσης που παραμένουν μέχρι και σήμερα άλυτα και μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελέσει «κλειδί» για την επίλυση αυτών των μυστηρίων».

ΠΗΓΗ: BBC 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τοξική αμμοθύελλα «σαρώνει» το Πεκίνο- Ο ουρανός έγινε κίτρινος και ο ήλιος μπλε

Μαρίνα Μπενέκου

Δοκιμαστές γεύτηκαν το πρώτο κόκκινο κρασί που ωρίμασε στο διάστημα- Ποια τα συμπεράσματά τους

Μαρίνα Μπενέκου

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα πάγωσαν και το θέαμα είναι μοναδικό [εικόνες]

Μαρίνα Μπενέκου

Ποιος είναι τελικά ο ένατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, και γιατί δεν μπορούμε να τον δούμε;

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: Η Μ.Βρετανία πληρώνει 4.500 κάθε εθελοντή που θα μολυνθεί με κορωνοϊό στα πλαίσια έρευνας

Μαρίνα Μπενέκου

Επιστήμονες ανέπτυξαν για πρώτη φορά εγκέφαλο Νεάντερταλ σε εργαστήριο

Μαρίνα Μπενέκου

Η μαρμοζέτα, είδος μαϊμούς, μπορεί να καταλάβει «ξένες γλώσσες», σύμφωνα με πείραμα

Μαρίνα Μπενέκου

Αστροφυσικός του Χάρβαρντ για αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα: Μπορεί να ανήκει σε εξωγήινο πολιτισμό

Μαρίνα Μπενέκου

Ανοίξτε τα ηχεία σας και ακούστε την «λίμνη που τραγουδάει» στην Ελβετία [βίντεο]

Ανδρέας Ντίνης