Ελεύθερος Τύπος
TECH & SCIENCE

Δοκιμαστές γεύτηκαν το πρώτο κόκκινο κρασί που ωρίμασε στο διάστημα- Ποια τα συμπεράσματά τους

Διαρρήκτες με γούστο: «Ξάφρισαν» 300 φιάλες σπάνιου κρασιού από οινοποιείο στο Κιλκίς

Newsroom eleftherostypos.gr

Το πρώτο διαστημικό κρασί ολοκλήρωσε το ταξίδι του γύρω από τη γη, για να επιστρέψει σε αυτήν και να δοκιμαστεί από τους πλέον ευαίσθητους ουρανίσκους.

12 καταξιωμένοι οινολόγοι και δοκιμαστές συγκεντρώθηκαν στο Μπορντό της Γαλλίας για να γευτούν το κρασί, μάρκας Petrus Pomerol και αξίας 5.000 ευρώ ανά φιάλη, το οποίο είχε περάσει 1 χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μαζί με δείγματα από αμπέλι.

Συνολικά, στον Σταθμό εστάλησαν 12 φιάλες του πολύτιμου κρασιού.

Καθώς το αλκοόλ αλλά και το γυαλί αποτελούν ουσίες…απαγορευμένες για τον Σταθμό, το κρασί είχε θωρακιστεί προσεκτικά σε ειδικά διαμορφωμένες, ατσάλινες κυλινδρικές φιάλες.

Αφού επέστρεψε στη γη, το ερυθρό κρασί, από σταφύλια των ποικιλιών Μερλό και Καμπερνέ Σοβινιόν, συγκρίθηκε με οίνο ίδιας μάρκας και εσοδείας, που είχε όμως αφεθεί να ωριμάσει στη γη.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, το…διαστημικό κρασί φαινόταν να έχει πιο μεστό «σώμα» σε σχέση με το γήινο, με λιγότερο έντονη την παρουσία των τανινών, ενώ η παραμονή του στο διάστημα φαίνεται πως κατάφερε να αναδείξει τα αρώματά του, με κυρίαρχα αυτά του πορτοκαλιού και του τριαντάφυλλου.

Σε σχέση με το γήινο κρασί, παρότι ήταν ίδιας παραγωγής και εσοδείας, το διαστημικό έδινε επίσης την εντύπωση μεγαλύτερης παλαίωσης.

Όσον αφορά τα κλήματα, παρά την έλλειψη φωτός και νερού, αναπτύχθηκαν γρηγορότερα στο διάστημα απ’ ό,τι συμβαίνει στη γη.

Η αποστολή του οίνου στο διάστημα δεν αποτελεί απλώς μια εκκεντρικότητα, αλλά θεωρείται πως θα βοηθήσει τους παραγωγούς στο να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία της παλαίωσης και ζύμωσης του κρασιού, καθώς και το πώς μπορούν να δημιουργήσουν στη γη τις ιδανικές συνθήκες για τα φυτά, ώστε αυτά να αντιστέκονται στην κλιματική αλλαγή και στις ασθένειες.

Όπως λένε οι ειδικοί, η παραμονή στο διάστημα έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση μεγάλης πίεσης σε οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό, όπως άλλωστε και τα αμπέλια.

Οι πιέσεις αυτές θα μπορούσαν ωστόσο να προσομοιωθούν και σε γήινο περιβάλλον, προκειμένου να καταστήσουν τα φυτά περισσότερο ανθεκτικά.

Πέραν της βελτίωσης των συνθηκών στη γη, υπάρχουν ελπίδες ακόμη και για μια συστηματική χρήση του διαστήματος για καλλιέργειες και την παραγωγή τροφίμων και ποτών, στο μέλλον.

Οι ειδικοί έκριναν τα πρώτα αποτελέσματα του πειράματος θετικά, τονίζοντας ωστόσο πως θα χρειαστεί ενδεχομένως έως και μια δεκαετία προτού αρχίσουν να βρίσκουν ευρεία πρακτική εφαρμογή τα ευρήματά τους.

Έως τότε, ελπίζουν ότι το πρότζεκτ, το οποίο χρηματοδοτείται από ιδιώτες (με το κόστος να παραμένει άγνωστο) θα μπορέσει να συνεχίσει να στέλνει κρασιά και σταφύλια στο διάστημα.

Όσον αφορά το ποιο κρασί είναι εν τέλει γευστικότερο – το γήινο ή το διαστημικό- οι γευσιγνώστες τόνισαν πως, παρά τις μικρές τους διαφορές, «είναι και τα δύο πανέμορφα».

ΠΗΓΗ: New York Post 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τα την 25η Μαρτίου 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

«Lucy»: Ξεκίνησε η πολύχρονη «Οδύσσεια» για τους Τρωικούς αστεροειδείς!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θρίλερ με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Έχασε τον προσανατολισμό του

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πρίγκιπας Γουίλιαμ: Ας επικεντρωθούμε στη Γη και όχι στο διάστημα

Μαρίνα Μπενέκου

Εικόνα από το μέλλον; – Ανακαλύφθηκε ο γιγάντιος εξωπλανήτης που επιβίωσε από το θάνατο του άστρου του

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γουίλιαμ Σάτνερ: O 90χρονος ηθοποιός του «Σταρ Τρεκ» θα γίνει το γηραιότερο άτομο που πάει στο διάστημα

Μαρίνα Μπενέκου

Καλοδιατηρημένο συγκρότημα οινοποιίας, 1.500 ετών, βρέθηκε στο Ισραήλ

Μαρίνα Μπενέκου

AUKUS: Εμβάθυνση της συνεργασίας ΗΠΑ- Αυστραλίας για το διάστημα

Μαρίνα Μπενέκου

Η κούκλα «Μπάρμπι» πάει στο διάστημα, χάρη στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Εταιρεία

Μαρίνα Μπενέκου

Βόρεια Κορέα: Δοκίμασε νέο αντιαεροπορικό πύραυλο

Μαρίνα Μπενέκου