Υπάρχει όμως μίαα μεγάλη συνομωσία γύρω από την ζάχαρη και την προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε να απενεχοποιηθεί. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), την δεκαετία του 1960 η βιομηχανία της ζάχαρης είχε δώσει σε τρεις επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να εκδώσουν έρευνα που να συνδέει την καρδιοπάθεια με τα λιπαρά στα γαλακτοκομικά και όχι με την ζάχαρη.
Σύμφωνα με την Huffingtonpost.gr η αποκάλυψη προέκυψε μετά από έρευνες στα αρχεία του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, όπου εντοπίστηκαν αρχεία που αποδείκνυαν ότι η Αμερικανική Ένωση Ζάχαρης είχε δώσει περίπου 50.000 δολάρια στους επιστήμονες για να συγκαλύψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ζάχαρης στην υγεία της καρδιάς. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται και η θεωρία συνωμοσίας γύρω από το συγκεκριμένο προϊόν, ενώ εγείρονται ερωτηματικά και για άλλες έρευνες που «αθωώνουν» κατά καιρούς τρόφιμα που οι γιατροί μας συνιστούσαν να αποφεύγουμε.
Ο Guardian συνομίλησε με την καθηγήτρια διαιτολογίας από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Μαριόν Νεστλέ (όχι, δεν έχει σχέση με την γνωστή εταιρεία τροφίμων), η οποία εξήγησε ότι οι βιομηχανίες τροφίμων καθοδηγούν και σήμερα τις έρευνες των επιστημόνων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στον κόσμο σχετικά με το τι είναι ωφέλιμο προς κατανάλωση και τι επιβλαβές. Παρ’ όλο που το φαινόμενο είναι συχνό, τέτοιου είδους αποκαλύψεις είναι ελάχιστες. Για παράδειγμα, το Associated Press είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο ότι το λόμπι των ζαχαρωτών είχε πληρώσει ερευνητές για να καταλήξουν στο εξής συμπέρασμα: «τα παιδιά που τρώνε γλυκά σνακ είναι πιο αδύνατα σε σχέση με εκείνα που δεν τρώνε». Το 2015, οι New York Times έβγαλαν στην δημοσιότητα ότι η Coca Cola είχε ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για να συγκαλύψει το γεγονός ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με την παχυσαρκία.