Είναι ο Λεωνίδας Παπαναστασίου και ο Λάμπης Ευαγγελάτος, γιος των δημοσιογράφων Νίκου Ευαγγελάτου και Ζέτας Θεοδωρακοπούλου. Οι δύο νέοι δεν έμειναν αμέτοχοι μπροστά στην προοπτική να πέσει μαύρο στα κανάλια που δεν πήραν άδεια και 2000 εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους. Έτσι, δημιούργησαν το VisionTV, έναν «αποκωδικοποιητή» που κοστίζει 20 ευρώ και με αυτόν οι τηλεθεατές θα μπορούν να παρακολουθούν στην τηλεόρασή τους ταυτόχρονα τα κανάλια που πήραν άδεια αλλά και αυτά που δεν πήραν.
Την ιδέα συνέλαβε αρχικά ο Λεωνίδας έπειτα από ένα άρθρο σχετικά με τις λύσεις των καναλιών μπροστά στο μαύρο που τα απειλεί. Στη συνέχεια την ανέφερε στον Λάμπη, ο οποίος έχοντας ζήσει από την μητέρα του την κατάσταση που επικρατεί στα κανάλια που είναι έτοιμα να κλείσουν, έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στο όλο εγχείρημα.
Μετά έναν γόνιμο διάλογο πήρε την τελική μορφή του. Σήκωσαν τα μανίκια τους και στρώθηκαν στην δουλειά.
Ο Λεωνίδας Παπαναστασίου και ο Λάμπης Ευαγγελάτος μιλούν στο KoolNews.gr.
Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα Vision;
«Η λειτουργία του Vision στηρίζεται στο γεγονός ότι συνδυάζει σε ένα μέρος όλα τα αδειοδοτημένα ψηφιακά κανάλια με τα μη αδειοδοτημένα μέσω της διαδικτυακής τους ροής.
Ο χρήστης με το τηλεκοντρόλ θα μπορεί να κάνει ζάπινγκ όπως ήδη έκανε και να εναλλάσσει τα κανάλια χωρίς να καταλαβαίνει την διαφορά. Έτσι η εμπειρία της τηλεόρασης παραμένει ανέπαφη.
Πέρα από τη προβολή των καναλιών, προσφέρουμε την δυνατότητα ο χρήστης να μπορεί να παρακολουθήσει τις αγαπημένες του ταινίες και σειρές μέσω της υπηρεσία OnDemand και επιλεγμένες αθλητικές μεταδόσεις μέσω της υπηρεσίας Live Αγώνων».
Πόσο δύσκολο ήταν να το σχεδιάσετε και να το δημιουργήσετε;
Αποκάλυψη: Αυτό το πλάσμα θα κυβερνήσει τη Γη αν πεθάνουν όλοι οι άνθρωποι σύμφωνα με επιστήμονες
«Δυσκολίες αντιμετωπίσαμε κυρίως σε δύο σημεία: πρώτον στο ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να υλοποιηθεί η ιδέα (στη μορφή ιστοσελίδας, στη μορφή αντάπτορα για τους υπάρχοντες αποκωδικοποιητές, ή στη μορφή μιας καινούργιας χρηστικής συσκευής που θα αντικαταστήσει τον αποκωδικοποιητή και δεύτερον στο πώς θα γίνει η συσκευή και το περιβάλλον της όσο πιο φιλικά για κάθε χρήστη ανεξαρτήτως ηλικίας.
Λεωνίδας Παπαναστασίου
Μόλις αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με την επιλογή της καινούργιας συσκευής και αφού εξετάσαμε διαφορετικούς τρόπους για την δημιουργία της, καταλήξαμε στην χρήση του Kodi (λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα με σκοπό την ελεύθερη χρήση του). Ακόμα αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε για το πρωτότυπο έναν κλώνο μιας πλακέτας αρκετά διαδεδομένης, του Raspberry Pi, μέχρι να έρθει η στιγμή της μαζικής παραγωγής μιας δικιάς μας πλακέτας.
Η περίοδος δημιουργίας του πρωτοτύπου διήρκησε περίπου 3 εβδομάδες, στην διάρκεια των οποίων παραμετροποιήσαμε αρκετά το λειτουργικό σύστημα της συσκευής και προσθέτοντας δικές μας λειτουργίες».
Ποια ήταν η ανταπόκριση που συναντήσατε στην αγορά;
«Ήδη σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που προωθούμε την ιδέα μας η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον είναι συγκινητικά. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας αγγίζουν τους 9.000, ενώ συνολικά ο κόσμος έχει φορτώσει την ιστοσελίδα 29.000 φορές.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες του εξωτερικού που επιθυμούν να βλέπουν τα ελληνικά κανάλια με την ευκολία που τα προσφέρουμε. Το ίδιο και από Έλληνες που ζουν σε περιοχές με αδύναμο σήμα που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τηλεόραση.
Λάμπης Ευαγγελάτος
Επί τη ευκαιρία, να απαντήσουμε και στα ελάχιστα άτομα που με τα αρνητικά σχόλιά τους προσπαθούν να υπονομεύσουνε την προσπάθειά μας χωρίς να την έχουν καταλάβει καν.
Η ουσία είναι ότι επειδή ο κώδικας μας (το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται στην συσκευή) είναι δωρεάν για χρήση, εμείς σεβόμενοι την ηθική σημασία αυτού, προσφέρουμε την συσκευή σε τιμή κόστους, δηλαδή μόνο στην τιμή που στοιχίζει η πλακέτα για να παραχθεί χωρίς κέρδος ! Επομένως, κάθε τέτοιο σχόλιο περισσότερο «τυφλώνει» τους καταναλωτές παρά τους ανοίγει τα μάτια».
Έχετε έρθει σε επαφή με τα κανάλια; Πώς αντέδρασαν;
«Τώρα μόλις αρχίσαμε να επιδιώκουμε την επικοινωνία μαζί τους, πράγμα που επιχειρούμε μέσω της προώθησης της ιδέας και του ανοιχτού καλέσματος που τους κάνουμε.
Ουσιαστικά επιδιώκουμε μια κοινή δράση με τους υπεύθυνους των καναλιών, ώστε να κάνουμε την ιδέα πραγματικότητα και να γίνει διαθέσιμη στο κοινό, διότι χρειαζόμαστε την άδειά τους για την χρήση της διαδικτυακής τους ροής, να αναβαθμίσουν την ίδια τη ροή, κ.λπ.».
Ποια φαντάζεστε πως θα ναι η εξέλιξη της εφεύρεσής σας;
«Απώτερος σκοπός μας είναι η κυκλοφορία της συσκευής μας, ώστε να δοθεί μια λύση για όλο τον κόσμο και κυρίως για εκείνους που απειλείται η δουλειά τους.
Επίσης ελπίζουμε να ξεκινήσουμε μια γενικότερη τάση να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε μεγαλύτερη έκταση στην Ελλάδα, πράγμα που κυριαρχεί στο εξωτερικό (πχ Netflix).
Όσον αφορά στην πλατφόρμα μας, θα εμπλουτίζουμε συνεχώς το περιεχόμενό μας με περισσότερες σειρές και ταινίες στην υπηρεσία OnDemand και περισσότερα αθλητικά δρώμενα στην υπηρεσία των Live Αγώνων».
Ποια είναι η γνώμη σας για το ενδεχόμενο του «μαύρου» στα κανάλια που δεν πήραν άδεια; Μπορεί η εφεύρεσή σας να αποτελεί τη λύση;
«Η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση είναι απολύτως σεβαστή και δεν έχουμε κανένα λόγο να την αμφισβητήσουμε. Αντιθέτως, θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και μην χάσουν τις δουλειές τους τα χιλιάδες άτομα που δουλεύουν στα κανάλια.
Η δική μας λύση δεν είναι μόνο η συσκευή αλλά και οι συμφωνίες που επιθυμούμε να πετύχουμε. Τα κανάλια θα παίζουν κανονικά τις διαφημίσεις τους. Άρα θα διατηρηθεί σταθερή η κερδοφορία τους, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά και να επεκταθούν και στο κοινό που είχαν χάσει λόγω του διαδικτύου».
Η συνεργασία σας πως προέκυψε; Έχετε κάνει κάτι άλλο στο παρελθόν;
«Όντας φίλοι αρκετά χρόνια, έχουμε κατά καιρούς συζητήσει για διάφορες ιδέες που είχαμε, αλλά η πρώτη μας επίσημη προσπάθεια είναι το Vision.
Γενικότερα είμαστε και οι δύο άνθρωποι που μας αρέσει να δημιουργούμε καινοτόμες τεχνολογικές ιδέες και διαρκώς επιθυμούμε να βρίσκουμε λύσεις για προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο ή να βελτιώνουμε άλλες υπάρχουσες.
Πριν εργαστούμε πάνω στο Vision, δουλεύαμε σε ένα project σχετικό με την εικονική πραγματικότητα, του οποίου την ανάπτυξη έχουμε σκοπό στο μέλλον να συνεχίσουμε, όπως και να δημιουργήσουμε και άλλα επίδοξα project».
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
«Προς το παρόν στοχεύουμε να στηρίξουμε το Vision και να αφοσιωθούμε στην ανάπτυξή του. Βέβαια στόχος είναι και η ολοκλήρωση των σπουδών μας. Τέλος, στοχεύουμε να αναπτύξουμε και άλλες λύσεις και ιδέες, ώστε να καλύψουμε όσες περισσότερες ανάγκες του κόσμου».