Το Εργαστήριο Cold Spring Harbor της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι ανακαλεί από τον Γουάτσον τους τίτλους του ομότιμου πρύτανη, ομότιμου καθηγητή και επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου. Ο Γουάτσον είχε διατελέσει διευθυντής του Εργαστηρίου το 1968, πρόεδρος το 1994 και πρύτανης το 2004.
Ο Γουάτσον είχε αρχικά υποχρεωθεί να παραιτηθεί από το ινστιτούτο το 2007, κρατώντας όμως τότε τους τιμητικούς τίτλους του, όταν είχε δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα «Times» του Λονδίνου ότι οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη, κάτι που οφείλεται σε γονιδιακές διαφορές, μια ανισότητα που, όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από όσους έχουν μαύρους εργαζόμενους.
Η ρατσιστική αυτή δήλωση τον είχε γενικότερα απομονώσει από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με αποτέλεσμα να φθάσει στο σημείο να πουλήσει και το χρυσό μετάλλιο του Νόμπελ το 2014.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Όμως σε ένα πρόσφατο αμερικανικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του «American Masters: Decoding Watson», όταν ρωτήθηκε κατά πόσο έχει -στο μεταξύ- αλλάξει τις απόψεις του, απάντησε πώς αυτές παραμένουν οι ίδιες. Αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην αφαίρεση και των τιμητικών τίτλων του.
«Οι απόψεις του δρος Γουάτσον είναι αξιοκατάκριτες, δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη και με κανένα τρόπο δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του Εργαστηρίου Cold Spring Harbor, των διδασκόντων του, του προσωπικού του ή των φοιτητών του. Το Εργαστήριο καταδικάζει την κατάχρηση της επιστήμης για τη δικαιολόγηση της προκατάληψης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Ο Γουάτσον βρίσκεται σε γηροκομείο, όπου αναρρώνει μετά από τροχαίο ατύχημα, σύμφωνα με το BBC, και έχει μάλλον πολύ μικρή επίγνωση για όσα συμβαίνουν γύρω του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]