Προϊόν ανθρώπινης παρέμβασης, η λίμνη ξεκίνησε ως ιδέα από τον Νικόλαο Πλαστήρα, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα υδροδότησης του κάμπου και της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα η λίμνη αποτέλεσε πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που συρρέουν εδώ για να δουν το «θεσσαλικό στολίδι».
Τα χωριά της λίμνης
Η λίμνη περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραδοσιακά και φιλόξενα χωριά, όπως το Νεοχώρι με την καλύτερη θέα, η παραλίμνια Πεζούλα, η πνιγμένη στα έλατα Νεράιδα και το μεγαλοχώρι Μεσενικόλας. Περνώντας το Φράγμα Πλαστήρα, θα φθάσετε στη Μονή Κορώνας, ένα βυζαντινό κάστρο, που λειτούργησε ως μοναστήρι και ως Κρυφό Σχολειό στα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Tην πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης θα απολαύσετε, αναμφισβήτητα, από το Παρατηρητήριο. Φτάνοντας στο Παρατηρητήριο, σε υψόμετρο 1.350 μ., η θέα στα φιόρδ, στο νησάκι της λίμνης και στα Αγραφιώτικα βουνά είναι μοναδική. Η Λίμνη Πλαστήρα και η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζονται για τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα τους.
Αξίζει να δοκιμάσετε κρασί και τσίπουρο, καθώς επίσης και να επισκεφθείτε τοπικά αποστακτήρια τσίπουρου και να δοκιμάσετε το κρασί μικρών παραγωγών. Ακόμη, μέλι από ντόπιους παραγωγούς, γλυκά από τον Συνεταιρισμό Γυναικών Λίμνης Πλαστήρα και πίτες από τα καταστήματα της περιοχής.
Αξίζει να δείτε
Τουρισμός: Έσπασαν το φράγμα των 35 εκατ. οι αφίξεις στο 11μηνο του 2024
Βοτανικός Κήπος: Ο Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου συγκεντρώνει την πλούσια χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής. Το φυτικό του «βασίλειο» περιλαμβάνει θαμνότοπους, υγρότοπους, φυτώρια με φλαμουριά και έλατο, βότανα, αρωματικά και ανθοφόρα κατανεμημένα σε τμήματα. Μπορείτε να αγοράσετε αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα, όπως αγκινάρα, κράταιγο, αχίλλεια, ιπποφαές και πολλά άλλα δυσεύρετα ιαματικά αφεψήματα, να ενημερωθείτε για τα είδη της βλάστησης της περιοχής ή απλώς να πιείτε τον καφέ σας.
Στην πλαζ Πεζούλας & Λαμπερού μπορείτε να ψαρέψετε, να κολυμπήσετε, να κάνετε μια βόλτα με κανό η υδροποδήλατο ή απλώς να απολαύσετε την πανοραμική θέα της Λίμνης Πλαστήρα και της οροσειράς των Αγράφων.
Το Φράγμα Ταυρωπού αποτελεί αξιοθέατο της περιοχής και υποχρεωτικό σταθμό για κάθε επισκέπτη. Δεκάδες ντόπιοι πραματευτάδες στήνουν κατά μήκος του τα κιόσκια τους για να πουλήσουν τοπικά προϊόντα, γλυκά, ποτά, ζυμαρικά, τραχανάδες και σουβενίρ.
Αθλητικές δραστηριότητες
Οι λάτρεις των σπορ θα ενθουσιαστούν από τις επιλογές που προσφέρει το φυσικό τοπίο. Επιλέξτε ανάμεσα σε καγιάκ στα ήρεμα νερά της λίμνης, ιππασία με εκπαιδευμένα άλογα, ποδήλατο βουνού, αλλά και υπέροχους περιπάτους ή επιβιβαστείτε σε θηριώδη τζιπ και ανακαλύψτε την γύρω περιοχή μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια. Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία δίπλα στη λίμνη, στη διαδρομή προς ακτή Πεζούλας, βρίσκεται η βάση δραστηριοτήτων του «Tavropos». Είναι μια έκταση περιτριγυρισμένη από βελανιδιές που διαθέτει χώρο τοξοβολίας με τρεις διαδρόμους, πλωτή εξέδρα για την εύκολη πρόσβαση στα υδροποδήλατα και τα κανό-καγιάκ και τραπεζοπάγκους για ξεκούραση. Από εδώ ξεκινούν και οι χωμάτινες διαδρομές για τα ποδήλατα βουνού (mountain bike).
Δρακότρυπα
Σπήλαιο και δεντρόσπιτα
Η Δρακότρυπα είναι χωριό του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας. Απέχει 40 χλμ. από την Καρδίτσα και 30 χλμ. από τα Τρίκαλα. Γνωστό από πολλούς αιώνες με το όνομα Σκλάταινα, υπήρξε η πατρίδα του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (γεν. 1500) και η έδρα βιοτεχνιών σπαθοποιίας καθ’ όλη σχεδόν την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ενας οικισμός του εξακολουθεί και σήμερα να φέρει το όνομα Σπάθες.
Σε υψόμετρο 800 μέτρων με θέα τις βουνοκορφές του Τύμπανου και της Καραβούλας, σώζεται ένα σημαντικότατο μνημείο των Αγράφων, το αθωνίτικου τύπου μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Χτίστηκε το 1743 και εικονογραφήθηκε το 1758 από τον ζωγράφο Θεόδωρο, ιερέα από την Αγιά Λάρισας. Το χωριό χάνεται στο πράσινο και τα άφθονα νερά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων και οι εδώ κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές για χειμερινές διακοπές. Περιβάλλεται από ελατόδασος, ενώ υπάρχουν και πηγές με ιαματικά νερά και, φυσικά, το Σπήλαιο Δρακότρυπα, στο οποίο οφείλεται και το όνομα του χωριού. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται η μικρή Λίμνη Στεφανιάδα, η οποία σχηματίστηκε από την κατακρήμνιση του εδάφους το 1963-64 και τη δημιουργία λεκάνης που σιγά σιγά γέμισε νερό, έχει επιφάνεια μόλις 175 στρεμμάτων. Είναι πνιγμένη στο πράσινο με απότομες σχετικά ακτές και στάθμη που επηρεάζεται από τις εποχιακές βροχές. Η Λίμνη Στεφανιάδα αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί, αν και σχηματίσθηκε από φυσικά αίτια, έχει όμοια χαρακτηριστικά με τις τεχνητές λίμνες φραγμάτων λόγω της μικρής ηλικίας της (μερικές δεκαετίες).
Διαμονή
«ΚΕΡAMAΡIO»: Επιλέξτε μία από τις οκτώ αυτόνομες παραμυθένιες κατοικίες του «Κεραμαριό». Η διακόσμηση είναι εναρμονισμένη με την τοπική παράδοση και έχουν επιλεχθεί απαλοί χρωματισμοί που ξεκουράζουν τον επισκέπτη. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους έγκειται όχι απλώς στη χρησιμοποίηση της τοπικής ποταμίσιας πέτρας και του ξύλου αλλά στην ανάδειξη του δέντρου ως βάση της αρχιτεκτονικής ιδέας. Η κύρια είσοδος της κάθε κατοικίας είναι ένα δέντρο! Στον εσωτερικό χώρο δέντρα σού δίνουν την εντύπωση ότι στηρίζουν τη σκεπή, ενώ κορμοί δέντρων έχουν μετατραπεί σε τραπέζια, καθίσματα και τζάκια. Πληροφορίες: http://www.keramario.gr, τηλ.: 2445061470.