Η Ναύπακτος, η παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας στον Κορινθιακό κόλπο, χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και στις εκβολές του ποταμού Μόρνου, είναι μία καλή επιλογή για τις χειμερινές εξορμήσεις. Μία από τις πόλεις με μεγάλη ιστορία, που εμφανίστηκε σε κείμενα για πρώτη φορά το 1104 π.Χ. με τους Δωριείς, γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την άρτια οχύρωσή της, η οποία ξεκινά από το λιμάνι, συνεχίζεται με τρία αλλεπάλληλα τείχη και καταλήγει στο κάστρο.
Το ενετικό λιμάνι, με τους δύο πύργους που κλείνουν την είσοδο, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Αποτελούσε τμήμα της οχύρωσης της μεσαιωνικής Ναυπάκτου ενώ σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης για τους κατοίκους της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι πολύχρωμες βάρκες και τα ιστιοπλοϊκά δίνουν το δικό τους χρώμα σε ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα μέρη.
Συνέχεια του λιμανιού είναι το Στενοπάζαρο, η παλιά αγορά της πόλης, με τα διώροφα παραδοσιακά κτήρια. Το πλακόστρωτο σοκάκι σφύζει από χρώμα και ζωή, με όμορφα café και καταστήματα. Στο τέλος του Στενοπάζαρου βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Δημητρίου και λίγο πιο πέρα το Δημαρχείο.
Στο μαγευτικό κάστρο, που αποτελεί ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και από τα ωραιότερα της Ευρώπης, η θέα κόβει την ανάσα και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες για φωτογραφίες που θα πρωταγωνιστήσουν στο άλμπουμ των αναμνήσεων. Η εικόνα, μάλιστα, το βράδυ, με τον εξαιρετικό φωτισμό από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.
Στη διαδρομή προς το κάστρο, θα συναντήσετε τον Πύργο του Μπότσαρη, ένα εντυπωσιακό κτίριο του 15ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για τη στέγαση των εκάστοτε ηγεμόνων της πόλης αυτής. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, το 1829, ήρθε στην κατοχή του στρατηγού Νότη Μπότσαρη, ενώ σήμερα ανήκει στο Ιδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και φιλοξενείται διαρκής έκθεση αντιγράφων από πίνακες, χάρτες και σχεδιάσματα που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Θα δείτε το ξακουστό Ρολόι, το νεότερο μνημείο της ιστορικής πόλης της Αιτωλοακαρνανίας, που χτίστηκε το 1914 από τον μητροπολίτη Σεραφείμ Δομβοΐτη επάνω στο βυζαντινό κάστρο, ενώ ο ήχος του ακούγεται όταν η ώρα δείξει «ακριβώς».
Γνωρίστε και την Ορεινή Ναυπακτία
Τουρισμός: Παραμένει ισχυρό το brand «Ελλάδα» - Ποιοι μας προτιμάνε
Φτάνοντας μέχρι τη Ναύπακτο, δεν μπορείτε να μην επισκεφθείτε το ορεινό τμήμα της. Ενας από τους πιο συναρπαστικούς και ανερχόμενους προορισμούς, περιλαμβάνει πυκνά δάση, τον Εύηνο ποταμό και την Ευηνολίμνη, ρεματιές, πετρόκτιστες βρύσες με τρεχούμενο νερό. Σήμα κατατεθέν της περιοχής και τα μικρά και γραφικά χωριουδάκια, όπως Ανω και Κάτω Χώρα, Πλάτανος και Σίμος. Η Ανω Χώρα, κτισμένη αμφιθεατρικά σε δασωμένη ελατοπλαγιά του όρους Κόρακα, κρατά τα ηνία ολόκληρης της περιοχής. Σεργιανίστε στα πλακόστρωτα σοκάκια, θαυμάστε τα πετρόχτιστα σπίτια και κάντε μια στάση στην πλακόστρωτη πλατεία, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Δίπλα της στέκει ο θρυλικός Καρνάβαλος, το παλιό λεωφορείο που μέχρι το 1983 εκτελούσε το «δύσκολο» δρομολόγιο Ναύπακτος-Ανω Χώρα-Κάτω Χώρα. Στην Κάτω Χώρα οδηγεί ασφαλτόστρωτος δρόμος (4 χλμ.). Αν αγαπάτε τις περιπατητικές διαδρομές, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι του Οινέα, κυκλική διαδρομή μεταξύ των δυο χωριών.
Δείτε, επίσης, το χωριό Αμπελακιώτισσα με πετρόκτιστα σπίτια, όπου οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού ανακαλύπτουν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το χωριό Ελατού, χτισμένο μέσα σε ελατόδασος, και εκείνο της Τερψιθέας. Ο Πλάτανος, το όμορφο κεφαλοχώρι, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του είναι, επίσης, ένα σημείο που αξίζει να δείτε, με την πλακόστρωτη πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τα παλαιά κτίρια, τα ξωκλήσια να κυριαρχούν.
Για ράφτινγκ στον Εύηνο ποταμό
Ο ποταμός Εύηνος θεωρείται ένα μέτριας δυσκολίας ποτάμι 2-3ης βαθμίδας (της κλίμακας 1-5) και ενδείκνυται για μια απολαυστική ασφαλή κατάβαση υπό την επίβλεψη έμπειρων οδηγών με φουσκωτές βάρκες ή ατομικά καγιάκ. Η διαδρομή ξεκινάει από τη γέφυρα του Πόρου και καταλήγει στο Διεθνές Προπονητικό Κέντρο Canoe-Kayak, λίγο πριν από τη γέφυρα του Μπανιά.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Ξενοδοχείο Ακτή, Θ. Κορυδαλέως 3, Γρίμποβο, Ναύπακτος, τηλ. 2634028464-5
Nafs Hotel, Aθανασιάδη Νόβα 33, Παραλία Ψανής Ναύπακτος, τηλ. 2634038216
Lepanto Beach Hotel, Παραλία Γρίμποβο, Ναύπακτος, τηλ. 2634023931
Apollon library suites, Aθανασιάδη Νόβα 18, Ναύπακτος, τηλ. 2634038615
Crystal Mountain, Ορεινή Ναυπακτία, τηλ. 2634041555
ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΙΕΙΤΕ
Ευ οίνος, Σισμάνη 3, Ναύπακτος, τηλ. 2634028266
Σούσουρο, Ναυμαχίας 66 Παραλία Ψανή, Ναύπακτος, τηλ. 2634025425
Σπιτικό, Λεωφ. Καθόδου Δωριέων, Ναύπακτος, τηλ. 2634026524
Μοσχούλα, Ανω χώρα, Ορεινή Ναυπακτία, τηλ. 2634041111
Από το περιοδικό ΤΥΠΟΣ TV που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr