Το ήπιο μεσογειακό κλίμα, με μέση θερμοκρασία νερού από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου, τα ελάχιστα ιζήματα στη θάλασσα, τα πεντακάθαρα νερά, η ανάπτυξη κοραλλιών και η πλούσια βιοποικιλότητα συνθέτουν έναν ενδιαφέροντα καταδυτικό προορισμό. Απόλυτα ασφαλής περιοχή, καθώς τα ρεύματα είναι από ήπια έως ανύπαρκτα, ενώ η ορατότητα ξεπερνά τα 30 μέτρα.
«Παρόμοιο περιβάλλον ίσως βρείτε στην Καραϊβική. Αυτό που δεν πρόκειται όμως να βρείτε είναι το χωριό του ιππόκαμπου ή αλλιώς του “δράκου της θάλασσας”», λέει στον «Ε.Τ.» η πολιτική επιστήμονας, με ειδίκευση στον τουρισμό, Πολυτίμη Μαρκογιαννάκη, η οποία κατάγεται από την περιοχή.
Στην παραλία Στρατωνίου εδρεύει το Ιππόκαμπος Ενάλιο Ινστιτούτο, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με κυρίαρχο αντικείμενο τη μελέτη και προστασία του ιππόκαμπου. Οι δύτες θα έλθουν σε επαφή με τον μόνιμο κάτοικο της περιοχής, τον ιππόκαμπο. Εκεί διαβιούν δύο είδη: «Ιππόκαμπος ο Ιππόκαμπος» και «Ιππόκαμπος ο Σταγονώδης».
Το σώμα τους, πεπιεσμένο πλευρικά, δεν φέρει λέπια αλλά μεγάλες, σκληρές δερματικές πλάκες, οι οποίες φαίνονται σαν να το διαιρούν σε δακτυλίους και παράλληλες πλευρικές γραμμές. Κάθε είδος έχει τον δικό του αριθμό δακτυλίων. Επίσης, το σώμα τους είναι διογκωμένο στο σημείο του υπογαστρίου και στενεύει στην ουρά, η οποία συστρέφεται προς τα εμπρός, είναι συλληπτήρια και τετράγωνης διατομής. Το κεφάλι του ιππόκαμπου είναι σχεδόν κάθετο στον κορμό του και καταλήγει σε σωληνοειδές ρύγχος, μικρό στόμα και μάτια που κινούνται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, σαν του χαμαιλέοντα. Το κοσμεί ένα μικρό «στέμμα», διαφορετικό σε κάθε ιππόκαμπο, που του εξασφαλίζει τη μοναδικότητά του, όπως το ανθρώπινο δακτυλικό αποτύπωμα. «Η κατάδυση και η παρακολούθηση αυτών των πλασμάτων αποτελεί μια μοναδική και σπάνια εμπειρία. Ενδείκνυται ιδιαιτέρως για παιδιά, καθώς το Ινστιτούτο παρέχει πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση τους μέσω οπτικοακουστικού υλικού και εξήγησης των χρήσεων της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται. Η κατάδυση γίνεται με συνοδεία έμπειρου δύτη, ο οποίος και παρουσιάζει τον “θαλάσσιο δράκο” στους δύτες», προσθέτει η κ. Μαρκογιαννάκη.
Τουρισμός: Παραμένει ισχυρό το brand «Ελλάδα» - Ποιοι μας προτιμάνε
Oμως, οι ιππόκαμποι δεν είναι η μοναδική ατραξιόν των νερών της Aνατολικής Χαλκιδικής. Στην Ουρανούπολη δραστηριοποιούνται δύο καταδυτικά κέντρα. Η ιδιοκτήτρια του Αthos Scuba Diving Center, Κατερίνα Ηλιάδου, προτείνει κοντά στο νησί της Αμμουλιανής το σημείο «Δίας», «το οποίο προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες, βάσει πρωτοκόλλου, για την κατάδυση αρχάριων δυτών σε ένα υποβρύχιο τοπίο που θυμίζει τροπικούς βυθούς. Ενα τεράστιο περιβόλι με “χρυσά” σφουγγάρια σε βάθος που επιτρέπει την ομαλή και ασφαλή ξενάγηση για μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία»! Η διαδρομή Ουρανούπολη – Αμμουλιανή προσφέρεται και για να δοκιμάσει κάποιος ιστιοπλοΐα. Μία αξέχαστη διαδρομή 2,5 μιλίων στο βαθύ μπλε του Αιγαίου, με θετικό άνεμο, ασφαλής για όλη την οικογένεια.
Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του Ouranoupolis Scuba Diving Center, Βασίλης Λάμπρου, προτείνει για αρχάριους το σημείο «Τηγάνι», που ενδείκνυται όχι μόνο για κατάδυση αρχαρίων αλλά και για snorkelling, δηλαδή περιήγηση επιφανείας με μάσκα, αναπνευστήρα και πέδιλα. «Συνδυάζει πλούσια βιοποικιλότητα, κοράλλια, ήρεμα νερά και μοναδική ορατότητα. Τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου σημείου μπορούν να γοητεύσουν και τους πιο απαιτητικούς», λέει.
Φωτογραφίες: Ouranoupolis Scuba Diving Center και Athos Scuba Diving Center.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Γέννηση εν πλω για γυναίκα που ταξίδευε από Κύθηρα προς Αθήνα – Μαιευτήρας ο καπετάνιος!
- Βουλή: Βάζουν STOP και φανάρι στην αριστερόστροφη είσοδο από Βασιλίσσης Σοφίας
- 25η Μαρτίου: Ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Μακρόν λόγω του lockdown στο Παρίσι
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται βροχές, τρελά μποφόρ και χιόνια
- Τροχαίο στη Λιοσίων: Λάτρης των γρήγορων αυτοκινήτων και όχι κλέφτης ο 18χρονος
- Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου: Ελεύθεροι σκοπευτές, ελικόπτερα και drone
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr