ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΤΑΞΙΔΙ

Ο τουρισμός «άνοιξε» αλλά… άφαντοι οι τουρίστες: Οδοιπορικό του Ε.Τ. στην Σπιναλόγκα – Κραυγή απόγνωσης από τους επαγγελματίες

Αθανασία Αγγελοπούλου

Ο θόρυβος του λίβα, του καυτού αέρα που σαρώνει τη Σπιναλόγκα, έχει αντικαταστήσει τη φασαρία από τις ορδές των τουριστών που επισκέπτονταν μέχρι πέρσι το νησί.

Τετάρτη 1η Ιουλίου: Ενώ ο τουρισμός ανοίγει και οι Κρητικοί υποδέχονται με ενθουσιασμό τις πρώτες πτήσεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ο «Ε.Τ.» της Κυριακής παίρνει το πρώτο δρομολόγιο με το άδειο καΐκι από την Πλάκα για τη Σπιναλόγκα.

Ενα σύντομο οδοιπορικό, από τα χρωματιστά σπιτάκια που ήταν κάποτε μαγαζιά, το μουσείο και το νοσοκομείο, αρκεί για να φανεί ότι ο κορονοϊός άλλαξε και την πολιτεία των λεπρών, η οποία στέκεται έρημη στον κόλπο της Ελούντας.

«Σαν σήμερα άλλες χρονιές είχαμε 3.000 άτομα την ημέρα. Παρακαλούσαμε τα γκρουπ να μη συνωστίζονται εδώ μπροστά μας στο σοκάκι, γιατί δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η πωλήτρια του μουσείου, Κατερίνα Φιορέντζη.

Βούλιαζε από τουρίστες…

Πέντε χρόνια σε αυτό το πόστο, η κ. Φιορέντζη δεν είδε ποτέ ξανά αυτήν την εικόνα στο νησί. «Από τις αρχές Απριλίου κάθε χρόνο η Σπιναλόγκα… βούλιαζε καθημερινά από τουρίστες. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, έχουν “χαθεί” έως τώρα κοντά στις 300.000 εισιτήρια και για μας είναι πολύ στενόχωρο αυτό», σημειώνει. Από το επόμενο καΐκι αποβιβάζονται τρεις γυναίκες, μία ντόπια και δύο επισκέπτριες από τα Γιαννιτσά, η Βασιλική Παυλίδου και η κόρη της, Ελένη.

«Είχαμε έρθει για διακοπές στο Ηράκλειο και θελήσαμε να έρθουμε στη Σπιναλόγκα, γιατί θέλαμε πολύ να δούμε αυτό το μέρος», λένε στον Ελεύθερο Τύπο. «Εχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στα κτίσματα. Από πέρσι μέχρι φέτος άλλαξε πολύ το νησί. Είναι κρίμα που δεν έρχεται ο κόσμος να το δει», λέει η υπάλληλος του μουσείου.

Καταστροφή

Οι εργάτες των συνεργείων που έχουν αναλάβει την αναστήλωση και τη συντήρηση των κτισμάτων είναι περισσότεροι από τους τουρίστες. Τα καραβάκια πηγαινοέρχονται κάθε μία ώρα από την Πλάκα ακόμα και με 2-3 επιβάτες.

Στο κυλικείο του νησιού, ο ενοικιαστής πληρώνει το 60% του ενοικίου, αλλά με σχεδόν μηδενικά έως τώρα έσοδα. Η κόρη του, Εφη, σερβίρει νερά και καφέδες στους πρώτους επισκέπτες, η κατάσταση, όμως, όπως λέει ο ίδιος, δεν σώζεται.

«Εχουμε ήδη ζημιά που φτάνει τις 200.000 ευρώ, κανείς δεν περίμενε ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο και θα ανοίγαμε 1η Ιουλίου, αντί για 1η Απριλίου. Χάθηκαν τρεις μήνες, αλλά ούτε τώρα περιμένουμε κόσμο, έχουμε καταστραφεί», λέει ο κ. Μπούζας. Το εισιτήριο για το καΐκι από την Πλάκα κοστίζει 10 ευρώ και για την είσοδο στο εμβληματικό μνημείο οι επισκέπτες πληρώνουν άλλα 8 ευρώ.

Τα ταβερνάκια της Πλάκας άνοιξαν, επίσης, την 1η του μήνα για να εξυπηρετήσουν τους ταξιδιώτες, με την ελπίδα ότι θα αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες.

Η οικονομική ζημιά είναι ανυπολόγιστη, όπως εξηγεί και ο κ. Μαρίνος, ιδιοκτήτης ταξί στην Ελούντα.

«Εχω μεταφέρει με το ταξί μου ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Ελούντα. Διάσημοι και άγνωστοι κάποτε προσκυνούσαν αυτόν τον τόπο, δεν χωρούσαμε να περάσουμε… Τώρα η σύζυγός μου και η κόρη μου φεύγουν για να δουλέψουν σε ξενοδοχείο της Αυστρίας, αφού στην περιοχή μας τα περισσότερα δεν άνοιξαν», λέει ο κ. Μαρίνος.

Σε κανονικές συνθήκες η Σπιναλόγκα είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα χώρος της Κρήτης μετά το Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού και ήδη από πέρσι έχει κατατεθεί φάκελος υποψηφιότητας για ένταξή της στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Η Ελλάδα στην κορυφή των προτιμήσεων στην ΕΕ για το φετινό καλοκαίρι

Μιχάλης Μάρδας

Καλά νέα για τον Τουρισμό: Ξένες αεροπορικές αυξάνουν τις πτήσεις για Ελλάδα

Δημήτρης Ντόγκας

Τουρισμός: Με καμπάνια διαρκείας απαντά ο ΕΟΤ στην ασάφεια του 2021

Ανδρέας Ντίνης

«Ιαματικές Πηγές Ελλάδος»: Το χαρτοφυλάκιο και οι ρόλοι-κλειδιά στο νέο φορέα με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας

Δημήτρης Ντόγκας

Τουρισμός: Το πακέτο στήριξης με μετρητά, φορολογικά και ασφαλιστικά «κουπόνια» – Πως θα εξασφαλίσουν τα ποσά  οι επιχειρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Ηλίας Γ. Μπουρμάς: Οι κινηματογραφικές παραγωγές είναι το νέο κεφάλαιο στο τουριστικό success story της Στερεάς Ελλάδας

Δημήτρης Ντόγκας

Μητσοτάκης: Ο οδικός χάρτης για επανεκκίνηση μετά το Πάσχα και η θωράκιση του Τουρισμού με πιστοποιητικό εμβολιασμού

Δημήτρης Ντόγκας

Εισιτήρια, βαλίτσες και πετάμε… για εμβολιασμό

Kon

Τουρισμός: Κραυγή αγωνίας από τους ξενοδόχους της Αττικής – Στον εμβολιασμό οι ελπίδες για να μη χαθεί και η νέα σεζόν

Δημήτρης Ντόγκας