ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Επενδύσαμε στον εναλλακτικό τουρισμό και κερδίσαμε το στοίχημα – Μιλάει στον Ε.Τ. ο Παναγιώτης Καρβέλας, δήμαρχος Πύλου-Νέστορος

Newsroom eleftherostypos.gr

Την αξία της μεσογειακής διατροφής καθώς και τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα αναδεικνύει σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Παναγιώτης Καρβέλας, δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, ενός από τους πλέον αναπτυσσόμενους προορισμούς στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος.

Δίνει, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στις μορφές εναλλακτικού τουρισμού που συναντά κανείς στην περιοχή και έχουν τεράστιες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στο μέλλον.

  • Ο δήμος σας συγκαταλέγεται στους κερδισμένους της φετινής τουριστικής σεζόν, καθώς κατάφερε να προσελκύσει πολλούς ταξιδιώτες εν μέσω πανδημίας. Πού οφείλεται αυτό και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το 2021;

Είναι γεγονός ότι εν καιρώ πανδημίας η ηπειρωτική Ελλάδα είχε ένα μεγάλο avantage σε σχέση με τα νησιά, καθαρά λόγω της εύκολης μετακίνησης.

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το φυσικό κάλλος της περιοχής με το νησιωτικό της χρώμα, η ποικιλομορφία του τοπίου, οι μοναδικές παραλίες με τις απεριόριστες δυνατότητες, σε συνδυασμό με τη μακραίωνη ιστορία του τόπου, κάνουν την περιοχή μας ιδανικό προορισμό, τόσο για περιηγητές, όσο και για οικογένειες.

Η φετινή σεζόν μάς απέδειξε για μια ακόμη φορά, ότι η περιοχή της Μεσσηνίας και ειδικότερα ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, είναι από τους πλέον αναπτυσσόμενους προορισμούς στη χώρα μας. Είμαι βέβαιος ότι με το πέρασμα του χρόνου η πραγματικότητα αυτή θα εντείνεται με απίστευτα θετικές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία.

Αξίζει βέβαια να αναφέρω τη σημαντική προσπάθεια των επιχειρηματιών του τόπου μας να δημιουργήσουν επιχειρήσεις που συμπορεύονται στον εν εξελίξει αναπτυσσόμενο Δήμο μας.

  • Δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα στη γαστρονομία και εν γένει ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης της περιοχής. Μπορεί η γαστρονομία να συμβάλει στην ενίσχυση του τουρισμού και ο τουρισμός με τη σειρά του να συμβάλει στην τόνωση του πρωτογενούς τομέα;

Οι δύο πυλώνες ανάπτυξης του δήμου είναι ο αγροτικός τομέας και ο τουριστικός, που κατά κύριο λόγο στηρίζουν την τοπική οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί βιωματικά πάρκα με αγροτικές δραστηριότητες, μαθήματα συγκομιδής και επεξεργασίας ελαιοκάρπου, μαθήματα γαστρονομίας και εκδρομές βιωματικού χαρακτήρα, όπου ο περιηγητής μπορεί σε ένα φυσικό τοπίο να ζήσει την εμπειρία της μεσογειακής διατροφής.

Επιπλέον, ο Δήμος μας, στα όριά του, ο οποίος έχει την τιμή να συμπεριλαμβάνει την εμβληματική κοινότητα της Κορώνης, πρωτοπορεί και προτείνει μια συντονισμένη διεθνή καμπάνια υπέρ της μεσογειακής διατροφής, ως του πιο ισορροπημένου διατροφικού μοντέλου, για την προάσπιση της υγείας έναντι του κορoνοϊού.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός της διεκδίκησης και ανάληψης του συντονισμού του Δικτύου της Μεσογειακής Διατροφής από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από το Δήμο Πύλου-Νέστορος, για το έτος 2021. Πόσο πιο επίκαιρο και σημαντικό θα μπορούσε να είναι το γεγονός αυτό, σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή της πανδημίας που περνάμε;

Είναι σαφές ότι οι ως άνω ενέργειες τονώνουν με τον καλύτερο τρόπο τον αγροτουρισμό και προβάλλουν τα τοπικά μας προϊόντα. Η αξία της μεσογειακής διατροφής και του μεσογειακού τρόπου ζωής, καθώς και οι θετικές επιπτώσεις τους στην υγεία των πολιτών είναι ζητήματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Είναι χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα και τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα.

Γιατί με αυτό τον τρόπο θα αναδείξουμε την πλούσια πολιτιστική και διατροφική κληρονομιά της χώρας μας και των αγροτικών της προϊόντων. Συνοδοιπόροι στο έργο του δήμου είναι τα υπουργεία Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και το Μανιατάκειο Ιδρυμα.

  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός του δήμου για την περαιτέρω προβολή της περιοχής; Ποιες μορφές τουρισμού θέλετε να αναπτύξετε;

Το σύνολο πολλών φυσικών τοπίων με διαφορετικό χαρακτήρα, σε συνδυασμό με την πλούσια και βαριά ιστορία, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια μεγάλη γκάμα μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

Καταδυτικός, αθλητικός, περιηγητικός, θρησκευτικός και αγροτουρισμός είναι μερικές από τις μορφές που έχουν ανθήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, με σημαντικές προοπτικές για το μέλλον.

Εκτενέστερα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μονοπάτια, με αποκορύφωμα τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, που φιλοξενεί πολλά απειλούμενα είδη πουλιών. Παράλληλα, η περιοχή μας έχει το τεράστιο προνόμιο να συμπεριλαμβάνει 4 κάστρα σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Το καλύτερα σωζόμενο παλάτι της Μυκηναϊκής περιόδου, το παλάτι του Νέστορος, είναι επίσης ένας λόγος επισκεψιμότητας. Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι ο δήμος αναπτύσσει κάθε χρόνο τον τουρισμό ιστορικής μνήμης, σε αγορές που εκτιμούν την ιστορική κληρονομιά, διοργανώνοντας κάθε χρόνο εκδηλώσεις και θεματικές διαδρομές τιμώντας το ένδοξο παρελθόν μας.

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Lockdown με κλειστά λιανεμπόριο, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία – Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν την επόμενη εβδομάδα

Ο κορωνοϊός έφερε μειώσεις φόρων και επιδόματα – Απρόσμενες παροχές για 3,6 εκατ. πολίτες [πίνακες]

Κορωνοϊός: «Φλέγονται» Δάφνη, Γαλάτσι, Νέα Φιλαδέλφεια – Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα κρούσματα στην Αττική

Σχέδιο «ασφαλής επιστροφή στα θρανία» – Ποιες οι οδηγίες για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Το μεγαλύτερο ιδιωτικό νησί στις Μαλδίβες είναι διαθέσιμο προς ενοικίαση- Για 80.000 δολάρια το βράδυ!

Μαρίνα Μπενέκου

Η κόκκινη γραμμή του εξαμήνου για μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός – Το μεγάλο στοίχημα του Τουρισμού

Δημήτρης Ντόγκας

Αεροδρόμια: Η επιβατική κίνηση «προσγειώθηκε» στο… 1991- Για δέκα συνεχόμενους μήνες το αρνητικό σερί

Δημήτρης Ντόγκας

Το Φεστιβάλ Γλυπτών από Πάγο της Κίνας επιστρέφει [εικόνες]

Μαρίνα Μπενέκου

Τουρισμός: Το ρεαλιστικό σενάριο για σεζόν από τον Ιούλιο και αύξηση 50% – Κρατική στήριξη ζητάει ο κλάδος

Δημήτρης Ντόγκας

Γιατί αναμένεται να υπάρξει αύξηση των τιμών στον τουρισμό το 2021

Μαρίνα Μπενέκου

Ο τουρισμός και οι εμβολιασμοί

Kon

Τουρισμός: Στο 23% το μέσο ποσοστό πληρότητας – 92,9% κάτω οι αφίξεις από ΗΠΑ

Δημήτρης Ντόγκας

Elevate Greece: Στρατηγική συνεργασία με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και CapsuleT για να αλλάξει σελίδα ο Τουρισμός

Δημήτρης Ντόγκας