Από την προσεχή αγωνιστική περίοδο η διοργάνωση θα έχει νέα μορφή. Τέλος εποχής λοιπόν και ίσως η αρχή μιας νέας; Κάπως έτσι είναι. Στην άκρη το παλιό, αλλά καλό. Ετσι όπως το είδαμε και το μάθαμε. Μπροστά το νέο και άγνωστο. Οι Ρονάλντο και Μέσι συνέτριψαν (σχεδόν) όλα τα ρεκόρ στη διοργάνωση. Ο Πορτογάλος είναι πρώτος σε γκολ (140 από 183 εμφανίσεις), τον ακολουθεί ο Μέσι (129 από 163).
Τώρα τα βλέμματα όλα θα στραφούν στον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Τρίτος στη σειρά (91 από 111). Δεν πρόκειται να σπάσει το δίδυμο της κορυφής, αλλά θα επιχειρήσει να βελτιώσει τις δικές του επιδόσεις. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα μάχη για την ανάδειξη του πρώτου σκόρερ με τη συμμετοχή (μεταξύ άλλων) του Αρλινγκ-Μπράουτ Χόλαντ. Από τη νέα γενιά ο Κιλιάν Εμ’Μπαπέ (40 από 61) είναι πολύ πίσω (19ος), αλλά με την ευχέρεια που έχει στο σκοράρισμα και κυρίως λόγω ηλικίας (24) σύντομα θα ανέβει αρκετά ψηλότερα. Ο Τζουντ Μπέλινγκαμ είναι ένας ακόμη φρέσκος ποδοσφαιριστής, που αναμένεται να ανεβάσει επίπεδο τη νέα ομάδα του, Ρεάλ Μαδρίτης, που στοχεύει να γίνει ξανά «βασίλισσα» στη θέση της σημερινής, Μάντσεστερ Σίτι.
Στον αντίποδα η Ουνιόν Βερολίνου και η Αντβερπ είναι οι φετινές σταχτοπούτες της φάσης των ομίλων. Εκτός από την «κορωνίδα» των παιχνιδιών μεταξύ της Μπάγερν και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπάρχουν εννιά ακόμη συναντήσεις, που δύνανται να κρατήσουν ανοικτά τα μάτια: Ιντερ – Μπενφίκα, Αρσεναλ – Σεβίλλη, Νιούκασλ – Παρί Σεν Ζερμέν, ΠΣΖ – Μίλαν, Ντόρτμουντ – Νιούκασλ, Μίλαν – Νιούκασλ, ΠΣΖ – Ντόρτμουντ, Ντόρτμουντ – Μίλαν και Νάπολι – Ρεάλ Μαδρίτης.
ΠΡΩΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
(Μπάγερν – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Αναμέτρηση… γιγάντων
Αυτοί οι δυο ευρωπαϊκοί γίγαντες έχουν κερδίσει εννιά συνολικά τρόπαια του Τσάμπιονς Λιγκ (έξι η Μπάγερν και τρία η Γιουνάιτεντ). Κάθε χρονιά, στην οποία συμμετέχουν στη διοργάνωση, ο μοναδικός στόχος τους είναι να παίξουν στον τελικό για να αναδειχθούν πρωταθλήτριες Ευρώπης. Ωστόσο οι δυο ομάδες βρίσκονται, επί του παρόντος, σε διαφορετικά επίπεδα ετοιμότητας. Η ενίσχυση της επιθετικής γραμμής της Μπάγερν με την απόκτηση του Χάρι Κέιν (θα επιστρέψει στην Αγγλία ως αντίπαλος ξανά της Γιουνάιτεντ, για την οποίαν αδιαφόρησε λόγω καλύτερων προοπτικών με την Μπάγερν) αποτελεί μια πραγματική απειλή για την τρέχουσα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μάντσεστερ Σίτι. Από την άλλη πλευρά η Γιουνάιτεντ εξακολουθεί να πειραματίζεται με νέες καταστάσεις. Δεν έχει βγει ακόμη από το μεταβατικό στάδιο, στο οποίο εισήλθε στις αρχές της προηγουμένης αγωνιστικής περιόδου, όταν ανέλαβε προπονητής της ομάδας ο Ολλανδός Ερικ τεν Χαχ.
Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως κοιτάζει το πολύτιμο τρόπαιο από πολύ μακρινή απόσταση, καθώς δεν είναι απόλυτα έτοιμη για την κατάκτηση τουλάχιστον γι’ αυτήν τη χρονιά. Οι δυο αναμετρήσεις της εναντίον της πρωταθλήτριας Γερμανίας θα είναι ο απόλυτος μετρητής ικανότητας αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα σε υψηλού επιπέδου διοργανώσεις. Για την ιστορία στον πρώτο όμιλο ανήκουν ακόμη η Κοπεγχάγη και η Γαλατάσαραϊ. Αυτές οι δύο μαζί με την Μπάγερν θυμίζουν εφιάλτη από τη δεκαετία του 1990 στην αγγλική εκπρόσωπο. Η Γαλατάσαραϊ δεν θα είναι βατός αντίπαλος, καθώς οι φρέσκες αγορές που έκανε, αξίας τριάντα εκατομμυρίων ευρώ, την ανεβάζουν σκαλοπάτι.
Σε αυτήν αποφάσισαν να συνεχίσουν την ποδοσφαιρική σταδιοδρομία τους οι: Μάουρο Ικάρντι, Ντάβινσον Σάντσες, Ανχελίνιο, Βιλφρίντ Ζαά, Χακίμ Ζιγές, Τανγκί Εντομπελέ κ.λπ. Θα διεκδικήσει κυρίως την τρίτη θέση από την Κοπεγχάγη για να βρεθεί (υπό προϋποθέσεις) στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά είναι σε θέση, αν αγωνιστεί μυαλωμένα, να βρεθεί πάνω και από τη Γιουνάιτεντ. Είναι σίγουρο πως η αγγλική ομάδα θα είναι επιφυλακτική τόσο απέναντι στην εκπρόσωπο των Τούρκων όσο και απέναντι στην Κοπεγχάγη, που συνήθως παίζει πολύ κλειστά στη φάση των ομίλων. Τόσο κλειστά που δεν καταφέρνει να σκοράρει μάλιστα, όπως έκανε πέρσι στην έδρα της με τρεις λευκές ισοπαλίες.
Μεγάλη Βρετανία - Ελλάδα 73-72: Αν και βρέθηκε στο +17 η Εθνική ηττήθηκε
ΕΚΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
(ΠΣΖ, Ντόρτμουντ, Μίλαν, Νιούκασλ)
Γκρουπ για συγκινήσεις
Πρόκειται αναμφίβολα για το πιο δύσκολο γκρουπ της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Είναι μια υπέροχη κλήρωση για έναν ουδέτερο οπαδό. Ομως είναι ένας εφιάλτης, αν κάποιος υποστηρίζει μια από τις τέσσερις ομάδες του ομίλου. Από τη στιγμή που η Μίλαν ανήκε στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας ελλόχευε ο κίνδυνος για ένα θανατηφόρο όμιλο. Και είναι αυτός! Η Παρί Σεν Ζερμέν μπορεί να έχει ελαφρύ προβάδισμα για την πρόκριση λόγω Κιλιάν Εμ’Μπαπέ, ενός από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως, που ακόμη για ένα καλοκαίρι δημιούργησε τρομερές ιστορίες σχετικά με την παραμονή του ή όχι στον παριζιάνικο σύλλογο. Ο νέος προπονητής, Λουίς Ενρίκε, προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα ομάδα, χωρίς εγωισμούς, που να έχει τη δυνατότητα να παίζει σωστό ποδόσφαιρο. Το πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό και πόσο καλά μπορεί ο Ισπανός να διώξει την κουλτούρα της τέρψης που έχει υπονομεύσει τον σύλλογο τα τελευταία χρόνια, θα είναι από τα ελκυστικά γεγονότα του πρώτου μέρους της φετινής χρονιάς. Αποχώρησαν οι Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ και όπως φαίνεται αυτή θα είναι η αρχή της μεταγαλαξιακής εποχής της. Οπως έχει καταντήσει τα τελευταία χρόνια η ΠΣΖ έχει δώσει δικαιώματα να αμφισβητείται η ικανότητά της. Πρώτη και καλύτερη το είδε θεωρητικά η Μίλαν και τώρα ετοιμάζεται να το αποδείξει και πρακτικά. Αγωνιστικά δεν είναι πολύ πίσω της. Ενισχύθηκε σημαντικά, στην πρόσφατη μεταγραφική περίοδο, με την απόκτηση καλών ποδοσφαιριστών όπως οι: Κρίστιαν Πούλισιτς, Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ, Γιούνους Μούσα και Σάμουελ Τσουκουέζε. Επιθυμεί να πάει καλύτερα φέτος, απ’ ό,τι πέρσι όταν σταμάτησε στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η Ντόρτμουντ δυσκολεύεται μέχρι στιγμής στην Μπουντεσλίγκα. Το κενό που άφησε στη μεσαία γραμμή της ο Μπέλινγκαμ, με τη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης, δύσκολα θα καλυφθεί. Υπάρχει και η Νιούκασλ. Ανοιξε σαμπάνια για την επιστροφή της στη διοργάνωση μετά εικοσαετή απουσία (21 χρόνια για την ακρίβεια) για να πέσει τελικά σε έναν τόσο ζόρικο όμιλο. Ουσιαστικά δεν έχει να χάσει τίποτα. Θα συναγωνιστεί στα ίσα τις ΠΣΖ και Μίλαν για μια θέση στον γύρο των «16».
ΟΙ ΟΚΤΩ ΟΜΙΛΟΙ
ΠΡΩΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Μπάγερν
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Κοπεγχάγη
Γαλατάσαραϊ
ΔΕΥΤΕΡΟΣ
Σεβίλλη
Αρσεναλ
Αϊντχόφεν
Λανς
ΤΡΙΤΟΣ
Νάπολι
Ρεάλ Μαδρίτης
Μπράγκα
Ουνιόν Βερολίνου
ΤΕΤΑΡΤΟΣ
Μπενφίκα
Ιντερ
Ζάλτσμπουργκ
Ρεάλ Σοθιεδάδ
ΠΕΜΠΤΟΣ
Φέγενορντ
Ατλέτικο Μαδρίτης
Λάτσιο
Σέλτικ
ΕΚΤΟΣ
Παρί Σεν Ζερμέν
Ντόρτμουντ
Μίλαν
Νιούκασλ
ΕΒΔΟΜΟΣ
Μάντσεστερ Σίτι
Λειψία
Ερυθρός Αστέρας
Γιουνγκ Μπόις
ΟΓΔΟΟΣ
Μπαρτσελόνα
Πόρτο
Σαχτάρ Ντονέτσκ
Αντβερπ
ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
19 Σεπτεμβρίου 2023 (22.00)
ΠΕΜΠΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Φέγενορντ – Σέλτικ
Λάτσιο – Ατλέτικο Μαδρίτης
ΕΚΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Μίλαν – Νιούκασλ (19.45)
Παρί Σεν Ζερμέν – Ντόρτμουντ
ΕΒΔΟΜΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Γιουνγκ Μπόις – Λειψία (19.45)
Μάντσεστερ Σίτι – Ερυθρός Αστέρας
ΟΓΔΟΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Μπαρτσελόνα – Αντβερπ
Σαχτάρ Ντονέτσκ – Πόρτο
20 Σεπτεμβρίου 2023 (22.00)
ΠΡΩΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Γαλατάσαραϊ – Κοπεγχάγη (19.45)
Μπάγερν – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρσεναλ – Αϊντχόφεν
Σεβίλλη – Λανς
ΤΡΙΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ρεάλ Μαδρίτης – Ουνιόν Βερολίνου (19.45)
Μπράγκα – Νάπολι
ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Μπενφίκα – Ζάλτσμπουργκ
Ρεάλ Σοθιεδάδ – Ιντερ