Ποιά μεγάλη αθλητική διοργάνωση κυριαρχεί στη σφαίρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;
Ενώ το Super Bowl σημείωσε ρεκόρ με 123,4 εκατομμύρια θεατές σε τηλεόραση και πλατφόρμες ροής, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο κοινό της αμερικανικής τηλεόρασης από την προσεδάφιση στη Σελήνη, αξίζει να διαπιστώσει κάποιος αν το NFL μπορεί να ανταγωνιστεί το Τσάμπιονς Λιγκ (UCL) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε σχετική ανάλυσή της, η ιταλική ιστοσελίδα footballbenchmark ασχολείται με τη δημοτικότητα των διαφόρων αθλητικών αναμετρήσεων, εστιάζοντας ειδικά στους ακόλουθούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο Facebook, το Instagram, το X (πρώην Twitter), το TikTok, το YouTube και το Weibo.
«Ας ξεκινήσουμε με μια τολμηρή δήλωση: το Τσάμπιονς Λιγκ κυριαρχεί ως το πιο… πολυπόθητο αθλητικό θέαμα στον κόσμο, αν κρίνουμε μόνο από τον αριθμό των οπαδών των social media. Για να υποστηρίξουμε αυτόν τον ισχυρισμό, τον συγκρίναμε με διοργανώσεις «βαρέων βαρών» από άλλους αθλητικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των NBA (μπάσκετ), NFL (αμερικάνικο ποδόσφαιρο), MLB (μπέισμπολ) και NHL (χόκεϊ) – των μεγάλων πρωταθλημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Συμπεριλάβαμε επίσης διοργανώσεις που προσελκύουν παγκόσμια προσοχή, όπως η Φόρμουλα Ένα (αυτοκίνητο), το MotoGP (μηχανές), το UFC (πολεμικές τέχνες), το Wimbledon (τουρνουά τένις) και οι Ολυμπιακοί Αγώνες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
ΝΒΑ, το μόνο που… πλησιάζει το Τσάμπιονς Λιγκ
Το NBA είναι το μοναδικό που πλησιάζει το Τσάμπιονς Λιγκ όσον αφορά τον αριθμό των ακολούθων. Είναι χαρακτηριστικό ότι 11 ομάδες του NBA βρίσκονται στη λίστα με τις 20 κορυφαίες αθλητικές ομάδες με τους περισσότερους ακόλουθους (εξαιρουμένων των ποδοσφαιρικών συλλόγων).
Στην κορυφή δεν είναι άλλοι από τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και τους Λος Άντζελες Λέικερς, με την καθεμία ομάδα να υπερηφανεύεται για μια βάση φιλάθλων που ξεπερνά τα 71 εκατομμύρια. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, παρά τους εντυπωσιακούς αυτούς αριθμούς, καμία από τις δύο ομάδες δεν θα έμπαινε στην πρώτη 10άδα με τους παγκόσμιους ακόλουθους ποδοσφαιρικών συλλόγων. Για παράδειγμα, η Άρσεναλ, η οποία κατέχει τη 10η θέση, έχει πάνω από 106 εκατομμύρια ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το κρίκετ και οι διάσημοι του Super Bowl
Μετά το μπάσκετ, το άθλημα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη λίστα είναι το κρίκετ: τέσσερις ομάδες της ινδικής Premier League έχουν συνολικά 139,8 εκατομμύρια ακόλουθους. Αυτούς τους «γίγαντες» ανταγωνίζονται οι μεγάλες ομάδες της Φόρμουλα Ένα, όπως είναι η Mercedes, η Red Bull και η Ferrari, που επιδεικνύουν τη διαδεδομένη… γοητεία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Αντίθετα το NFL, η κορυφή του αμερικανικού αθλητικού θεάματος, εκπροσωπείται από μία μόνο ομάδα, τους φημισμένους Ντάλας Καουμπόις.
Όταν πρόκειται για το Super Bowl εναντίον του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, υπάρχει σημαντική διαφορά στο κοινό που προσελκύει, όσον αφορά τους παράγοντες επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το Super Bowl πάντα μπορεί να υπερηφανεύεται για μια πλειάδα διασημοτήτων μεταξύ των θεατών του. Μόνο μερικοί από όσους έδωσαν το «παρών» στον εφετινό τελικό είναι οι Τζάστιν Μπίμπερ (595,9 εκατομμύρια ακόλουθοι), Τέιλορ Σουίφτ (482,0 εκατομμύρια ακόλουθοι), Κιμ Καρντάσιαν (476,8 εκατομμύρια ακόλουθοι), Αριάνα Γκράντε (457,2 εκατομμύρια ακόλουθοι) και Κένταλ Τζένερ (343,3 εκατομμύρια ακόλουθοι).
Η αποτύπωση της κυριαρχίας του Τσάμπιονς Λιγκ
Ενώ το κρίκετ, το αμερικανικό ποδόσφαιρο ή η Φόρμουλα Ένα απολαμβάνουν αναμφισβήτητη δημοτικότητα, η σύγκριση του Τσάμπιονς Λιγκ με άλλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις αναδεικνύει την πραγματική κυριαρχία του, ακόμη και απέναντι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τη LaLiga και την, ως προς τη σφαίρα των οπαδών των social media.
Μολονότι η Premier League και η LaLiga ακολουθούν το UCL με αρκετή διαφορά, εξακολουθούν να προηγούνται σε σχέση με τα περισσότερα μη ποδοσφαιρικά αθλητικά γεγονότα όσον αφορά την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μόνο το ΝΒΑ ξεπερνά αυτά τα δύο πρωταθλήματα. Μετά από αυτές τις φημισμένες διοργανώσεις είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο… ετοιμάζεται για πιθανή ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενόψει του Μουντιάλ του 2026, το οποίο υπόσχεται να αιχμαλωτίσει ξανά το κοινό, καθώς κατευθύνεται προς τη Βόρεια Αμερική.
Οι 16 ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ συγκεντρώνουν 1,7 δισεκατομμύρια ακόλουθους
Tο Europa League εξασφαλίζει την 5η θέση, η Bundesliga την 6η και η Ligue 1 την 7η. Η δημοφιλία αυτών των διοργανώσεων «τροφοδοτείται» συχνά από τις συμμετέχουσες ομάδες και το Τσάμπιονς Λιγκ δεν αποτελεί εξαίρεση.
«Αν εμβαθύνουμε στους ακόλουθους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μόνο των ομάδων από τη φάση των «16» της σεζόν 2023/24, βλέπουμε ότι μαζί, αυτές οι 16 ομάδες συγκεντρώνουν σχεδόν 1,7 δισεκατομμύρια ακόλουθους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» σημειώνει η έρευνα.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αρκετοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι με εντυπωσιακούς αριθμούς παγκόσμιων ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των καλύτερων 16 για φέτος, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (226,8 εκατομμύρια ακόλουθοι), η Τσέλσι (152,9 εκατομμύρια), η Λίβερπουλ (140,4 εκατομμύρια) και η Γιουβέντους (151,7 εκατ.).
Η «μοναξιά» του Κιλιάν Μπαπέ στους «16» του UCL
Στην τρέχουσα διοργάνωση του UCL, μόνο ο Κιλιάν Μπαπέ βρίσκεται στη φάση των «16» από τη λίστα με τους 10 πιο ακολουθούμενους ενεργούς παίκτες στα social media.
Στην κορυφή αυτής της λίστας… βασιλεύει ο αδιαμφισβήτητος «μονάρχης» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Κριστιάνο Ρονάλντο, πλησιάζοντας πιο κοντά στο εξαιρετικό ορόσημο του 1 δισεκατομμυρίου ακολούθων.
Πίσω του βρίσκεται ο «αιώνιος» αντίπαλός του, Λιονέλ Μέσι, ο οποίος υπερηφανεύεται για ένα κοινό 626 εκατομμυρίων ακολούθων. Ωστόσο, πέρα από τη σφαίρα του ποδοσφαίρου, σχετικά με τους ενεργούς αθλητές, υπάρχουν τρεις που συναγωνίζονται τους «τιτάνες» του ποδοσφαίρου όσον αφορά τους ακόλουθους: ο Ινδός παίκτης-φαινόμενο του κρίκετ, Βιράτ Κόλι, και οι θρύλοι του NBA, ΛεΜπρόν Τζέιμς και Στεφ Κάρι.
Ειδήσεις σήμερα
J2US – Άντζελα Δημητρίου: Η ατάκα «φωτιά» – «Το αφιερώνω σε όλους τους άχρηστους!»
Γιάννης Ζουγανέλης: Η αποκάλυψη για τον καρκίνο – Δείτε βίντεο
Μαρία Μπακοδήμου σε Κατερίνα Καινούργιου: «Να είσαι καλά βρε κουτό»