Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2022: Η Στεφανίδη στον τελικό για το τρίτο της μετάλλιο στη διοργάνωση
Η Κατερίνα Στεφανίδη θα είναι, όπως αναμενόταν, στον τελικό του επί κοντώ στο 18ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον. Η Ελληνίδα χρειάστηκε μόλις ένα έγκυρο άλμα στα 4,50 μ. για να προκριθεί στον τελικό, που θα γίνει τα ξημερώματα Δευτέρας για την Ελλάδα. Η “χρυσή” το 2017 στο Λονδίνο και “χάλκινη” το 2019 στη Ντόχα μπήκε με αυτοπεποίθηση στη διοργάνωση, αφού είναι σε καλή κατάσταση και σε θέση να βρεθεί σε ύψη που θα την ανεβάσουν στο βάθρο των νικητριών. Η αθλήτρια του Μίτσελ Κρίερ ξεκίνησε στα 4,50 μ., ύψος που πέρασε με την πρώτη κι έπειτα δε χρειάστηκε να δοκιμάσει υψηλότερα, αφού ο αγώνα ολοκληρώθηκε νωρίτερα και ο πήχης δεν έφτασε ποτέ στο όριο των 4,65 μέτρα.
“Είχε λίγο αέρα, που ωστόσο νομίζω λειτούργησε θετικά για εμένα. Είχα ένα μικρό πρόβλημα στα δοκιμαστικά, αφού αρχικά ήταν να ξεκινήσω με ένα άλλο κοντάρι, ωστόσο τελικά μπήκα με ένα μικρότερο“, είπε αρχικά η Στεφανίδη και συμπλήρωσε: “Το επίπεδο στο αγώνισμα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, ίσως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι είμαστε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παρόλα αυτά πιστεύω πως θα γίνει ένας καλός αγώνας, Οι δύο Αμερικανίδες είναι στη χώρα τους και θέλουν τη διάκριση. Εγώ είμαι σχεδόν στη χώρα μου, αφού εδώ είναι το σπίτι μου και στις κερκίδες υπάρχουν φίλοι και συγγενείς, οπότε θα διεκδικήσω το καλύτερο δυνατό. Ίσως χρειαστεί 4,80 μ. για μετάλλιο, ίσως και λίγο χαμηλότερα“.
Δεν τα κατάφεραν Κυριακοπούλου και Πόλακ
Στον προκριματικό του επί κοντώ συμμετείχαν η Ελένη Πόλακ και η Νικόλ Κυριακοπούλου, που ολοκλήρωσαν τον αγώνα τους στα 4,35 μ, και κατέλαβαν την 22η και 24η θέση αντίστοιχα. Οι αθλήτριες αν είχαν υπερβεί τα 4,50 μ. θα μπορούσαν να έχουν διεκδικήσει την πρόκριση στον τελικό.
“Δυστυχώς φέτος τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά θα ήθελα. Στους αγώνες που έκανα δεν βρήκα τις συνθήκες που θα ήθελα, ενώ και στην προετοιμασία τα πράγματα δεν είχαν πάει όσο καλά θα ήθελα. Συνεχίζουμε με χαμόγελο“, είπε η Κυριακοπούλου, ενώ από την πλευρά της η Πόλακ δήλωσε: “Ήμουν καλά σήμερα και θα ήθελα να έχω περάσει τα 4,50 μ., ανεξάρτητα από το αν θα έμπαινα στον τελικό”.
Η Χόλι Μπράνσοου (Μ. Βρετανία) ήταν η μόνη από τα φαβορί του αγωνίσματος που έμεινε εκτός, καθώς έσπασε το κοντάρι της και στη συνέχεια επέλεξε να μη συνεχίσει.
Οι αθλήτριες που προκρίθηκαν στον τελικό
Σου (Κίνα ) 4,50μ.
Ναζότ (ΗΠΑ) 4,50μ.
Μούρτο (Φινλανδία) 4,50μ.
Σαπέλ (Γαλλία) 4,50μ.
Μόρις (ΗΠΑ) 4,50μ.
Ότκερε (Γερμανία) 4,50μ.
Στεφανίδη (Ελλάδα) 4,50μ.
Κένετι (Αυστραλία) 4,50μ.
Μακταγκάρτ (Ν. Ζηλανδία) 4,50μ.
Σεβριέρ (Γαλλία) 4,50μ.
Νιούελ (Καναδάς) 4,50μ.
Λιόν (ΗΠΑ ) 4,35 μ.
Μόζερ (Ελβετία) 4,35 μ.
Σούτεϊ (Σλοβενία) 4,35 μ.
Λι (Κίνα) 4,35 μ.
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2022: Ο Τεντόγλου στον τελικό του μήκους, έτοιμος για νέα διάκριση
Βερολίνο 2018, Γλασκώβη 2019, Ντόχα 2019, Τορούν 2021, Τόκιο 2021, Βελιγράδι 2022 και Όρεγκον 2022. Ο Μίλτος Τεντόγλου μετράει αισίως συμμετοχές σε επτά τελικούς μεγάλων διοργανώσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια κι έχει ήδη πέντε χρυσά μετάλλια! Το έκτο θα το διεκδικήσει στον τελικό του μήκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον, τα ξημερώματα Κυριακής για την Ελλάδα. Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι, μπορεί να χρειάστηκε να εκτελέσει και τις τρεις προσπάθειες του σημερινού προκριματικού – κάτι σπάνιο για εκείνον – ωστόσο παραμένει το μεγάλο όνομα στο μήκος των Ανδρών. Ο αθλητής ξεκίνησε τον αγώνα του στα 8,03 μ., ήταν άκυρος στο δεύτερο, αλλά και στο τρίτο άλμα και πλέον σκέφτεται την παρουσία του στον επόμενο αγώνα του.
Ο 24χρονος μετέχει για τρίτη φορά σε Παγκόσμιο, αφού η πρώτη του παρουσία σε νεαρή ηλικία ήταν το 2017 στο Λονδίνο, ενώ στη Ντόχα το 2019, ένα χρόνο από τη νίκη του στο Βερολίνο, κατέλαβε την 10η θέση στον τελικό.
Ο Τεντόγλου ταξίδεψε στο Γιουτζίν με φετινό ρεκόρ 8,36 μ. στη θερινή και 8,55 μ. στη χειμερινή σεζόν, αλλά και μια σειρά από εξαιρετικά σταθερές εμφανίσεις με επιδόσεις πάνω από τα 8,20 μέτρα. Ο ολυμπιονίκης του Τόκιο προκρίθηκε με την πέμπτη επίδοση στο σύνολο των δύο γκρουπ. Καλύτερος όλων ήταν ο Γιούκι Χασιόκα με με 8,18 μ. (0,4) και ακολούθησε ο νικητής στο παγκόσμιο κλειστού του 2016 Μάργκις Ντεντί (ΗΠΑ) με 8,16 μ. (0,2) και ο Τόμπιας Μόντλερ (Σουηδία) με 8,10 μ. (0,7). Μπροστά από τον Τεντόγλου ολοκλήρωσαν τον αγώνα τους τόσο ο Σιμόν Εχάμερ (Ελβετία) με 8,09 μ., όσο και ο Ισπανός Καθέρες με 8,03 μ. (0,1).
Η χώρα μας διαχρονικά έχει δει πολλούς αθλητές της να διακρίνονται στο μήκος των Ανδρών. Ωστόσο μέχρι σήμερα κανείς δεν κατάφερε να διεκδικήσει μια θέση ψηλά στην κατάταξη. Η καλύτερη μέχρι σήμερα παρουσία αθλητή μας ήταν η έκτη του Κώστα Κουκοδήμου το 1995 στο Γκέτεμποργκ, που είναι και ο μοναδικός που έχει μπει στην οχτάδα του αγωνίσματος στη διοργάνωση.
“Περίεργος ο διάδρομος”
Προβληματισμένος με τον διάδρομο στο σκάμμα του μήκους, που του δημιούργησε δυσκολίες στη φόρα του, εμφανίστηκε ο Μίλτος Τεντόγλου στις δηλώσεις του, με το τέλος του προκριματικού.
“Το 8,03 μ. φαινόταν ότι ήταν αρκετό για να με βάλει τελικό, ωστόσο επέλεξα να μείνω στον αγώνα γιατί δεν ένιωθα καλά τη φόρα μου. Ο διάδρομος είναι αρκετά περίεργος, είπα να δοκιμάσω για να δω τι μπορώ να αλλάξω. Δεν ξέρω γιατί έγινε αυτό. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο διαφορά στη φόρα μου. Στον τελικό χρειάζομαι ένα καλό πάτημα και να μη χρειαστεί να σταματήσω πάνω στη βαλβίδα. Πιστεύω πως θα πάνε όλα καλά”, είπε ο αθλητής και συμπλήρωσε για τα αποτελέσματα του προκριματικού. “Τα αποτελέσματα του προκριματικού δεν είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς ο αγώνας είναι διαφορετικός. Υπάρχουν καλοί άλτες στον τελικό και θα γίνει ένας καλός αγώνας”.
Ο Τεντόγλου στον τελικό θα έχει στη διάθεση του και τις έξι προσπάθειες και μαζί το χρόνο να βρει το πάτημα κι ένα μεγάλο άλμα. Άλλωστε πρόκειται για έναν αθλητής που κυνηγά τα μεγάλα άλματα στις τελευταίες προσπάθειες.
Οι αθλητές που προκρίθηκαν στον τελικό
- Γιούκι Χασιόκα (Ιαπωνία) 8.18
- Μαρκίς Ντέντι (ΗΠΑ) 8.16
- Τομπίας Μοντλέρ (Σουηδία) 8.10
- Σιμόν Εχάμερ (Ελβετία) 8.09
- Εουσέμπιο Κάθερες (Ισπανία) 8.03
- Μίλτος Τεντόγλου 8.03
- Σρεσανκάρ (Ινδία) 8.00
- Χένρι Φρέιν (Αυστραλία) 7.99
- Γουέιν Πίνοκ (Τζαμάικα) 7.98
- Γιανάν Γουανγκ (Κίνα) 7.98
- Στέφαν ΜακΚάρτερ (ΗΠΑ) 7.94
- Μάικελ Μασό (Κούβα) 7.93
Πηγή: segas