Πρόκειται για έναν προπονητή που έκανε την έκρηξη την περασμένη σεζόν στην Championship οδηγώντας την Χάντερσφιλντ, μια ομάδα με ένα από τα μικρότερα μπάτζετ στην κατηγορία, μια ανάσα από την άνοδο.
Μάλιστα ο Κορμπεράν είναι στη λίστα τουλάχιστον 2-3 ομάδων της Premier League για το ενδεχόμενο αλλαγής προπονητή.
Ολυμπιακός: Το who is who και η φιλοσοφία του Ισπανού προπονητή
Ποια όμως είναι ακριβώς η φιλοσοφία του;
Αυτήν περιέγραψε συνοπτικά σε συνέντευξή του στο Sky Sports τον περασμένο Φεβρουάριο όταν και είχε αναδειχθεί προπονητής του μήνα στην Championship με τη Χάντερσφιλντ: “Εάν είχα τρία βασικά σημεία στη φιλοσοφία μου αυτά θα ήταν: Να προσπαθήσω να έχω μία επιθετική ομάδα, να προσπαθούμε να είμαστε σταθεροί όταν δεν είμαστε επιθετικοί στην άμυνα και να είμαστε γενναίοι όταν έχουμε την μπάλα.
Να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όσες περισσότερες ευκαιρίες γίνεται. Γενναιότητα στην επίθεση, επιθετικότητα ως ομάδα και σταθερότητα στην άμυνα”.
Εμπνέεται από τον Πεπ Γκουαρδιόλα και έμαθε από τους συνεργάτες του
Τον Ιανουάριο του 2022 ο Κάρλος Κορμπεράν παραχώρησε συνέντευξη στον Athletic. Ο δημοσιογράφος, Ρίτσαρντ Σάντκλιφ, σχολίασε πως ο Ισπανός προπονητής διδάχθηκε από τον εσωτερικό κύκλο του Πεπ Γκουαρδιόλα.
Πράγματι ο Κορμπεράν επηρεάστηκε άμεσα από τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Από το 2006 εργαζόταν στη Βιγιαρεάλ και έως το 2011 που παρέμεινε στην Ισπανία παρακολούθησε τα πεπραγμένα του Καταλανού στην Μπαρτσελόνα: “Ο Γκουαρδιόλα ξεκίνησε μία επανάσταση εκείνη την περίοδο. Η Ισπανία τον ακολούθησε. Η εθνική ομάδα άλλαξε το μοντέλο της και κοντρόλαρε τα παιχνίδια με τον ίδιο τρόπο. Η Βιγιαρεάλ το ίδιο, όλοι τον μιμούνταν”.
Μάλιστα, εξαιτίας του Γκουαρδιόλα αποφάσισε να κάνει το βήμα για την Σαουδική Αραβία ως βοηθός προπονητής στην Αλ Ιτιχάντ: “Γι’ αυτόν τον λόγο μελετούσα ό,τι δημιουργούσε ο Γκουαρδιόλα. Μελέτησα επίσης τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να φτιάξουν την ομάδα. Γι’ αυτό τον λόγο μετακόμισα στη Σαουδική Αραβία. Είχα την ευκαιρία να το κάνω από πρώτο χέρι”.
Μάλιστα, ήταν θαυμαστής του Χουάνμα Λίγιο, του πρώην βοηθού προπονητή του Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι και νυν τεχνικού της Αλ Σαντ: “Πάντα ο Γκουαρδιόλα μιλούσε για τον Λίγιο. Όταν τον μελετούσα ήταν προπονητής της Τεράσα στην Ισπανία. Όλοι μιλούσαν για αμυντική οργάνωση, αυτός για επιθετική. Ο Λίγιο και ο Γκουαρδιόλα μιλούσαν για επίθεση.
Παρακολουθούσα την προπόνηση του Λίγιο. Άρχισα να έχω επικοινωνία μαζί του. Είχα και επαφές με τον συνεργάτη του, Κάρλος Κανέδα. Μετά από αυτό είχα την ευκαιρία να πάω στη Σαουδική Αραβία και να μάθω για τις ιδέες και τον τρόπο σκέψης του Λίγιο”.
Η συνεργασία με τον Μπιέλσα τον έκανε σοφότερο
Μετά την Αλ-Νασρ, ανέλαβε την Δόξα Κατακοπιάς και τον Ερμή Αραδίππου στην Κύπρο. Το 2017 μετακόμισε στη Λιντς, για να καθίσει στον πάγκο της Κ23. Μάλιστα, έχοντας μελετήσει τον Γκουαρδιόλα, έναν εκ των μαθητών του Μπιέλσα, έφερε στην αγγλική ομάδα τον… αέρα του θρυλικού Αργεντινού προπονητή, πριν ακόμη εκείνος καταφθάσει στο Νησί.
Όταν ο Μπιέλσα έφτασε στη Λιντς ήθελε μία απευθείας σύνδεση με την πρώτη ομάδα της ακαδημίας. Έτσι, ο Κορμπεράν έγινε ο συνεργάτης του θρυλικού Αργεντινού, αν και δεν είχαν μιλήσει ποτέ στη ζωή τους: “Ήταν σημείο κλειδί για την καριέρα μου. Το να έχω την ευκαιρία να εργαστώ με κάποιον του επιπέδου του και της εμπειρίας του.
Η δουλειά μου ήταν να κρατήσω την επαφή μου με την Κ23. Είναι σημαντικό για μία ομάδα να διαθέτει κάποιον που έχει σχέση με την πρώτη ομάδα και την ακαδημία. Μία συνάντηση με τον Μπιέλσα είναι μία εμπειρία που δεν μπορείς να έχεις πουθενά αλλού”.
Στη Λιντς, όπως και στη Βιγιαρεάλ, ο Κορμπεράν έμαθε να δουλεύει με μικρότερες ηλικίες και παράλληλα εμπλούτισε την επιθετική του φιλοσοφία με τις ιδέες του Μαρσέλο Μπιέλσα και του Πεπ Γκουαρδιόλα.
“Εργάστηκα με τον Μαρσέλο για δύο χρόνια. Όλα όσα πήρα είναι αδύνατο να τα δώσω όλα πίσω. Έμαθα πολλά γι’ αυτόν. Φυσικά, υπάρχει και ο Γκουαρδιόλα. Είναι κάποιος που μπορείς να μάθεις απ’ αυτόν”. Τις δικές του ιδέες θα προσπαθήσει να εφαρμόσει και στον Ολυμπιακό, του οποίου η ταυτότητα πρόκειται να ανανεωθεί: “Νομίζω κάθε προπονητής θέλει να φέρει τη δική του φιλοσοφία στην ομάδα και να εφαρμόσει τις ιδέες του μέσω αυτής” δήλωνε πριν από λίγους μήνες στο Sky Sports.
Επίσης, ένα από τα χαρακτηριστικά του Κορμπεράν είναι η ικανότητα προσαρμογής, ανάλογα τις συνθήκες: “Πάντα πρέπει να προσαρμόζεσαι. Πρέπει να έχεις αυτή την ικανότητα, να παίρνεις το πιο δυνατό κομμάτι από κάθε ομάδα”. Το νέο πρότζεκτ του Ολυμπιακού αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Η φιλοσοφία του οδήγησε τη Χάντερσφιλντ κοντά στην Premier League
Μετά τη Λιντς ήταν η ώρα για τον Κορμπεράν να εργαστεί ξανά ως πρώτος προπονητής μίας ομάδας ανδρών. Η Χάντερσφιλντ ήταν ο επόμενος σταθμός της καριέρας του τον Ιούλιο του 2020. Η πρώτη του σεζόν δεν ήταν ρόδινη. Συγκεκριμένα, η ομάδα από το Λάνκασαϊρ τερμάτισε στην 20η θέση στο +6 από τη ζώνη του υποβιβασμού.
Ωστόσο, ο Κορμπεράν έμαθε από τα λάθη του, έμαθε να προσαρμόζεται στις συνθήκες και στη δεύτερη του χρονιά στη Χάντερσφιλντ έκανε πρωταθλητισμό. Στην κανονική περίοδο τερμάτισε στην 3η θέση στο -6 από την Μπόρνμουθ. Με λίγα λόγια άγγιξε την απευθείας άνοδο στην Premier League.
Στα playoffs απέκλεισε με 2-1 τη Λούτον, όμως στον τελικό του Γουέμπλεϊ ηττήθηκε 1-0 από τη Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη. Άγγιξε το θαύμα της ανόδου, αλλά ταυτόχρονα ήταν και τόσο μακριά. Σε όλη αυτή την προσπάθεια η φιλοσοφία του ήταν αυτή που αποτέλεσε τον οδηγό του.
“Ακόμη ακολουθώ τα μαθήματα που μάθαινα ως νεαρός προπονητής. Μου αρέσει να διαφωτίζω το παιχνίδι. Να προσπαθώ να έχω τον έλεγχο της μπάλας, να προσπαθώ να κυριαρχώ. Φυσικά, οι ιδέες σου αλλάζουν κατά καιρούς, αλλά όταν αναλύω τη συμπεριφορά των παικτών, ψάχνω εκείνους που θα φωτίσουν το παιχνίδι. Πρώτος μου στόχος είναι η απόκτηση νοοτροπίας” είχε δηλώσει ο Κορμπεράν για το σκεπτικό του κατά τον καιρό του στη Χάντερσφιλντ.
Καταληκτικά, ο Κορμπεράν είναι ένας προπονητής με ξεκάθαρο επιθετικό προσανατολισμό στο παιχνίδι του, θέλει από την ομάδα του να κυριαρχεί, ωστόσο δεν φοβάται να προσαρμοστεί ανάλογα τις εκάστοτε ανάγκες.
Με πληροφορίες από sport24.gr
Ειδήσεις σήμερα
Τα πρόσωπα που έριξαν «άκυρο» στην Σκορδά για τον ΣΚΑΙ
Ελπίδα Νίνου: Όταν η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη φλέρταρε με τον Γκλέτσο